Burkoló  árak  | Kapcsolat 
    Falfülke akár 10 cm falban

Fürdőszoba falfülke akár tíz centiméteres falban.

szerző: BurkolóBoy (B.J.F.)

Fürdőszoba berendezései közé tartozik a polc.
A zuhanykabinban épp úgy szükség van polcra, mint a fürdőszoba más részeiben. Hiszen a mosakodáshoz szükséges piperéknek hely kell.
A krómozott szappantartók rendkívül gyorsan megrozsdásodnak, megcsúnyulnak. Ráadásul az amúgy is szűkös helyen, az oldalfalon elhelyezett tartók kényelmetlenséget okoznak. Forgolódáskor beleütközünk.
Alternatív megoldás a zuhanyzóba kiépíteni falfülkét.
A falfülke a fal síkján belül helyezkedik el, ezért praktikusan helykímélő polc megoldás.
Sokan azért nem is gondolnak a falfülke kialakítására, mert a zuhanyzót határoló falak 10 cm falazatból van, és azt gondolják, hogy oda nem lehet elkészíteni.
Van egy jó hírem! Még válaszfalakban is ki lehet alakítani falfülkét!
Azt hogy miért érdemes, milyen előnyökkel jár ecseteltem a fürdőszoba falfülke oldalamon. Így hát nem kérdés milyen előnyöket jelent.     

Falfülke mélysége 8-9cm-től kezdődik. Ez a mélység elegendő a tusolós flakonok tárolására.
Válaszfalban kialakított falfülkének csak egyetlen hátránya van, az áthallás. A falfülke kialakításakor keletkező elvékonyított, de még erős, szilárd fal vezeti a hangot. Így csak olyan falban érdemes kialakítani falfülkét is, ahol a fürdőszobában keletkező hangok nem zavaróak a szomszédos oldalon levő szobában.

Fürdőszoba zuhanyzó falfülke kialakítása vékony falazatban:
Kiválasztjuk (az áthallást is figyelembe véve) a megfelelő falat. A falfülke helyét és méretét a burkoló lapok is meghatározzák. Látványban szerintem úgy szép, ha egész lapokkal és nem vágott burkoló lapokkal van burkolva a falfülke környezete. Ezért a falfülke helyzetét gondosan meg kell tervezni. A leendő burkolat sorok és oszlopok helyzetét is figyelembe kell venni. A precízen kijelölt helyen át kell törni a falat.
falfülke kivágás 10cm falból  Falfülke nyílás készítése
A keletkezett lyuk nem befolyásolja a falazat mechanikai szilárdságát, így semmilyen óvintézkedésre sincs szükség. A falfülke kivágását 1cm-rel nagyobbra kell elkészíteni, mint a végső helyzete lesz. Azért, mert a falfülke később kialakításra kerülő vízszigetelése is felvesz vastagságot.

A falfülke kivágásnak megfelelő méretű lapot vágunk gipszkartonból. Nem kell, hogy impregnált (zöld színű) legyen, mert vízszigetelő réteg kerül rá. Dryvit hálót ragasztunk mindkét oldalára és ezzel rögzítjük a gipszkartont a nyílásban. A falfülke felöli oldalon a hálóval együtt kialakítjuk, kivakoljuk az oldalakat.
Falfülke hátfal készítés
A túlsó felén pedig, a másik hálóval a kivágott falfülke későbbi repedését akadályozzuk meg.
Ahhoz, hogy a kivágás javítása ne domborodjon ki (ne legyen pluszos), süllyesztett kivitelben kell elkészíteni kartonra ragasztóba ágyazott hálózást. Ezt úgy érjük el, hogy a falfülkének szánt lyuk szélein még további 5-5cm vakolatot is leverünk. A levert vakolat vastagsága elegendő helyet biztosít a hálóval erősített visszajavításnak.
Falfülke hátulról  Falfülke háló erősítés
A falfülke mélyedés oldalfalainak kialakítása és annak megszáradása után, ugyanolyan módszeresen vízszigeteléssel kell ellátni, mint ha az épített zuhanyzó vízszigetelését készítenénk. Hajlaterősítő szalagot is beépítünk a tökéletes vízzárás érdekében. A megfelelő vízszigetelés elmulasztása miatt a falak átázásának kockázata rendkívül megnövekszik. Mivel a zuhanyzó használatakor a falfülkébe került víz bejuthat a falakba.


 falfülke vízszigetelés
A vízszigetelés kialakítása mellett arra is oda kell figyelni, hogy a falfülke alján ne tudjon megállni a víz. Vagyis legalább 1,5% os lejtést kell adni a burkoló lapoknak. Az így kialakított lejtés biztosítja a falfülke csempézés felületéről összegyűlt víz gyors, és automatikus elvezetését. Lejtés nélkül a víz megáll a csempézés felületén és esély nyílik a burkolat alá szivárgásra.  Ráadásul, ha nincs megfelelő lejtés akkor a víz nem tud eltávozni és a víz elpárolgása után, vízkő foltot hagy maga után. A fürdőszoba egyetlen szegletében sem megengedhető hogy ilyen lerakódások keletkezzenek. Ezeken kívül még egy védelmet ki kell alakítani a zuhanyzó falfülkében a behatoló víz ellen. A negatív éleket, hajlatokat, sarkokat rugalmas szilikon fugával kell vízmentesen lezárni.
Amennyiben figyelünk az ilyen apró részletekre is, kizárhatjuk a fürdőszoba zuhanyzó falainak beázását.

Zuhanyzó falfülke 10cm válaszfalban

 Falfülke zuhanyzóban
A helyesen kialakított zuhanyfülke szemet vonzó látványossága lesz a fürdőszoba helységnek.
 
További falfülke képek talál itt: Falfülke képek

Amennyiben az alábbi burkolás témák valamelyike is érdekli Önt, kattintson a kék szövegre:


Budapest és környékén precíz burkolás:
0670 349-5412


Köszönöm megtisztelő figyelmét!