Egyenetlen az aljzatom, mivel tudom kisimítani?

Aljzat kiegyenlítés


Ha alaposabban megnézzük a burkolás előtt a burkolandó aljzatot, oldalfalat, akkor felfedezhetjük az egyenetlenségeket. Első ránézésre a sima beton, amit állítólag oly gondosan készítettek el, valóban simának tűnik. Azonban a sima még nem jelenti azt, hogy az sík is! 


szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

 

Aljzat és oldal fal kiegyenlítés


Csak síkfelületre lehet egyenletes, hibák nélküli burkoló munkát kivitelezni!

Főleg terasz burkolás alkalmával válik szembetűnővé, ha a burkolat alatt nincs kiegyenlítve a beton. Esőzés után tócsák keletkeznek a terasz tetején.
Ez nem engedhető meg, mert ez nem csak esztétikai hiba, hanem a terasz burkolat tartósságát is befolyásoló tényező. Felfagy a terasz burkolás.
Nappaliban, vagy oldalfalon már nem ilyen szembetűnő, ha nem készül kiegyenlítés. Viszont a kiegyenlítés hiánya belsőtérben kopogó burkoló lapokat eredményez. A burkoló megpróbálja a burkoló lapok kiemelésével kiigazítani az egyenetlenségeket. Ilyenkor akaratlanul is burkolás hibát vét, ami persze csak később lát napvilágot. Eleinte csak kopogó lapok jelzik a burkolás hibát, majd később a burkolat megreped.
Szóval.., kiegyenlítésre a precíz burkoló munkához szükség van!

Szerencsére több anyag is rendelkezésünkre áll a kiegyenlítésre. Kiválasztásakor viszont feltétlenül szem előtt kell tartani a kiegyenlítés réteg vastagságát. Padló fűtés és külső tér esetén is más anyagot kell választani. Megint más anyag kell teraszon a lejtés kialakításához.
Egyébként az önterülő aljazat kiegyenlítők használata csak akkor eredményes, ha azt nagyüzemi módszerrel készítik. Egy felület (egy helység, legyen az bármekkora) egyetlen öntés technika kivételével biztos, hogy nem lesz a felületkiegyenlítés sík. Az igazi célt, a kiegyenlítést, a drága anyag felhasználása mellett sem érhetik el vödrönkénti kevergetéssel!

Ha síkfelületet szeretne, akkor ne a szemének higgyen, hanem vizsgálja meg legalább két méteres "élvonalzó" (vagy élére döntött vízmérték) segítségével.
Fényforrás felől nézve megmutatkoznak a hibák!
Élvezze a szakmai tudást és azt a burkolás tapasztalatot, amely által az Ön lakását is új köntösbe tudom varázsolni!