kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Klinker burkolás, klinker burkoló lapokkal

Klinker burkolás

klinker burkolás munkák

Tartalom, amiről az oldalon olvashat:

1. Aljzat, oldalfal előkészítése: (- Egyenes síkok kialakítása, - Lejtés ellenőrzése )
2. Vízszintes sorok tartása
3. Klinker fugázás minősége
4. Klinker burkolás minták
5. Alkalmazási lehetőségek klinker burkoló lapokkal: - Terasz burkolás, - Erkély burkolás, - Lépcső burkolás, - Járda burkolás, - Lábazat burkolás, - Homlokzat burkolás, Kémény burkolás, - Kültéri díszfal burkolás, - Beltéri díszfal burkolás!

Aljzat oldalfal előkészítése:

Klinker burkoló lap burkolás munkafolyamatai szinte teljesen megegyeznek a kerámia; gress burkoló lap ragasztásának folyamataival. A klinker burkoló lapok mindössze anyagukban; méretükben; vastagságukban és persze megjelenésükben különböznek burkoló lap társaiktól.

Egyenes síkok kialakítása:
Burkolat előkészítése burkoló padlólap fogadásához azért fontos, mert egy felöl egyszerűbb az egyenetlenségeket kiigazítani a felületen, mint a burkoló lapokat egymáshoz képest emelgetni, lenyomkodni, hogy síkfelületű burkolás legyen az eredmény. Másfelől nagyobb biztonsággal ragaszthatók a burkoló padlólapok a sík felületre, mert a ki-ki emelgetés burkoló technikával hibákat véthetünk: üregek keletkezhetnek a burkoló padlólap alatt. Ez a "kopogó" hangú burkoló lap burkolás kiváltó oka, eredményeként mivel a burkoló lap alatt hiányozhat a ragasztó a burkolás sérülékeny, így ez repedésekhez vezet. Ezzel főként nagyobb terheléseknek kitett aljzat burkolás és lépcső burkolás alkalmával kell számolni. Oldalfalon a rusztikus felületű klinker burkoló lap kivételével ugyan úgy követelmény az egymáshoz viszonyított sík burkolás.

Végezzünk kiegyenlítést burkoló lap burkolása előtt!

Tehát nem csak célszerű a klinker burkoló padlólap burkolás megkezdése előtt kiegyenlítést végezni, hanem egyenesen követelmény, már amennyiben precíz burkoló munkát szeretnénk kapni a burkolás végeredményeként.
Sajnos a kőműves urak hanyag munkavégzésének következménye az egyenetlen felület, hiszen kis odafigyeléssel illetve megfelelő kőműves technikával, már a vakolattal is, betonnal is teljesen sík, kiigazítást nem igénylő munkát lehetne átadni. Megkímélve az ügyfél pénztárcáját!

Egy legalább kétméteres élvonalzó vagy a vízmérték élével könnyen megvizsgálható a felület egyenetlensége. Oldalfalon, aljzaton egyaránt a rések mutatják az egyenetlenségeket, amelyek mértéke néha a sokat látott burkoló szememet is megdöbbentik.

.. Követelje meg és persze ellenőrizze a helyesen kivitelezett kőműves munkát még fizetés előtt!

A kiegyenlítést felület lehúzó célszerszámmal a legjobb elvégezni. Ez egy legalább két méter hosszú kőműves szerszám.

Oldalfalon a felglettelt anyagot ezzel kell áthúzni, kialakítva a síkfelületet. Leg precízebb, ha ezt a műveletet egymásra merőleges irányban megismételjük, persze az első réteg száradása után. Egyszerűnek tűnik, azonban gyakorlatot igényel ez a munkafolyamat is.

Aljzaton van más lehetőség is a felület kiegyenlítésére!

Számtalan építőanyag gyártó forgalmaz önterülő aljzatkiegyenlítő habarcsot.(padlopon) A habarcsot zsákos, por alakú kiszerelésben árusítják. Csak tiszta vizet kell adagolni hozzá.
Teljesen tökéletes vízszint és persze teljesen sík felület készíthető vele.
Azonban ez csak "nagyüzemi" padloponozásnál igaz! Vagyis csak "pumpás" módszerrel , az "egy felület - egy öntés" módszerével igaz. Más módszerrel, ahogy a legtöbb kiegyenlítést végzik padloponnal nem lehet teljesen sík felületet önteni. Vödrönként keverve, majd kiöntve a padlopont az szépen szét is terül. Ám a következő vödör keverése, öntése után az előzőleg kiöntött réteggel nem folytatólagos lesz a terülés, hanem kialakulnak a felületen sok-sok kis egyenes szakaszok. Vagyis síkbeli törések dombok alakulnak ki. A felület látványra szép sima azonban egy legalább két méteren mért síkban biztos lesznek olyan egyenetlenségek, amit újra ki kell igazítani. A vödrönkénti módszerrel mindent csak teljesen síkfelületet nem lehet készíteni. Ezt az építőanyag gyártó cégek is felismerték, így újabb termékként piacra dobtak több folyósító adalékot tartalmazó önterülő aljzatkiegyenlítő anyagot. Azonban ennek horror az ára!

A "nagyüzemi" módszer nem fizetődik ki a kivitelezőnek, míg a kisüzemi módszer teljesen felesleges!

Ezért szoktam én aljzatra is használni az oldalfalon is jól bevált lehúzó szerszámot. Igaz több munkaidőt vesz igénybe, mint a padlopon terítése, ám végeredményként precízen burkolható felületet kapok.


Lejtés ellenőrzése:

Terasz burkolás, erkély burkolás felületére érkező csapadékot minél előbb el kel vezetni. Egy legalább 1,5%-os beton lejtéssel elkészített aljzat már megoldja ezt. Ezt a lejtést a betonozáskor a kőműves munka során kell kialakítani!
A lejtés megléte nélkül nem kezdődhet el a klinker burkoló lapok ragasztása. Ráadásul utólag lejtést készíteni nagyon macerás, drága és jelentős munkaidőt igénybe vevő művelet.
Követelje meg és persze ellenőrizze a helyesen kivitelezett kőműves munkát még fizetés előtt!

Amennyiben rosszul elkészített aljzatra kell elkészíteni a lejtést adó réteget és ennek a rétegnek a vastagsága 3,5cm felé emelkedik, ebben az estben speciális anyaggal, vékonybetonnal kell dolgozni. A burkoló lapnál alkalmazott ragasztó vékonyágyazatú ragasztó révén nem alkalmas, az eszticbeton vagy más hagyományos beton alkalmazásához mert még kicsi a réteg vastagság. Erre a határestre az építőanyag gyártók kifejlesztettek anyagot, ám igen drága!
Úgyhogy aki csak teheti, maradjon a megelőzés mellett!Igényes fürdőszoba felújítás, teljes körű belsőépítészet átalakítás!


Vízszintes sorok tartása:

Azért kell erről a témáról is szót ejteni mert sajnos a kliker burkoló lapoknak van egy óriási hibája.
A klinker burkolólapok hátránya, hogy a hosszú égetés alatt bekövetkező jelentős zsugorodás miatt igen méret pontatlanok, ezért a burkolás csak széles és nem teljesen egyenletes fugahézaggal lehetséges.
Mégis a klinker burkoló lap látványához mediterrán jellegéhez igazodik ez a széles fuga.
A méret pontatlanságot pedig a klinker burkolólap burkolás munkafolyamatakor állandóan figyelni kell, és kis ékeket használva el kell osztani ezeket a méretbeli különbségeket. A burkoló többlet figyelem ráfordításával első ránézésre vagy messziről nézve egyenes sorokat készíthet. Sajnos tökéletes sorok a klinker burkoló lapok méret hibái miatt nem igen készíthetők. A klinker burkolás ezért is készül legalább 8-10mm széles fugával, így ezek a méret különbségek kevésbé látszanak, mintha kisebb fugával készülnének. Ráadásul a klinker burkoló lapok mediterrán hangulatát jól hangsúlyozzák a széles fugák.
Összegezve: homlokzaton, oldalfalon a sorok vízszintesen tartásához külön figyelem kell. A sorok vízszintességét lézerrel, vagy vízmértékkel soronként ellenőrizni kell!Igényes fürdőszoba felújítás, teljes körű belsőépítészet átalakítás!


Klinker fugázás minősége:

klinker dísz burkolás struktúrált

Mivel az előző témában tárgyalt okok miatt széles fugát kell alkalmazni klinker burkoló lapok burkolás alkalmával, ezért körültekintően kell fugát választani.
Ráadásul igazodnia kell a fuga bedolgozási lehetőségének a klinker burkoló lap felületi megjelenéséhez is.
Rusztikus felületet adó klinker burkoló lapok esetén fuga soronként kell fugázó kanállal betömködni, majd elsimítani az erre a célra kifejlesztett fuga anyagot.
Sima felületű klinker burkoló lapot ugyanolyan burkoló technikával lehet fugázni, mintha az kerámia burkoló lap lenne.

klinker burkolás széles fuga kialakítás

Csak arra kell odafigyelni, hogy a klinker burkoló lapok jobban a porózusukba szívják a fuga anyagot, ezért többször és fátyolmentesre kell tisztítani fugázás közben. Máskülönben csak fátyol eltávolító szerrel lehet ledörzsölni, ami savat tartalmaz, és nem tesz jót a fuga hosszan tartó minőségére.
Ha már a fuga minőségnél tartunk, benne kell lennie trassz adaléknak, mert ez megakadályozza a fuga foltosodását. Mivel a klinker burkoló lapok fugái elég jellegzetes hangsúlyt kapnak a burkolás látványban, ezért senki nem szeretné foltokban elszíneződő fugával elrontani ezt a látványt.

A klinker burkoló fugázása nem is olyan egyszerű, mint a kerámia burkoló lapoké. Lehetőleg egy felületet egy munkafázissal kell befugázni, mert ellenkező esetben úgyszintén foltosodás képződhet. Ráadásul hideg időben sem ajánlatos fugázni, mert ahhoz hogy a burkoló lapon maradt fátylat lemossuk, ezt a burkoló lap fugázási folyamatot többször kell megismételni hidegben mint melegben. A hideg miatt többletmosással bevitt víz hatására a fuga felszíne egyre csak lágyul. Megszilárdulásával "krétásodhat", azaz fehéres elszíneződés keletkezhet a felszínén.

Csak megfelelő időjárási körülmények közt végeztessen kliker burkoló lapokkal burkolás munkát! Csak precíz burkoló szakemberre bízza a klinker burkoló munkát!Színvonalas fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, burkolás!


Klinker burkolás minták:

Számtalan mintát ki lehet rakni a klinker burkoló lapokból. Az egyszerűbbek közül bemutatok néhányat:

terasz klinker burkolásdupla soros klinker burkolásterasz klinker burkoláselőlépcső klinker burkolás
Alkalmazási lehetőségek klinker burkoló lapokkal:

Terasz burkolás klinker burkoló lapokkal:

burkolás előkészítésterasz klinker burkolásterasz betonterasz klinker burkolat

További burkolás képek erről a hosszúkás klinker burkoló lappal burkolt teraszról:

terasz klinker burkolásterasz klinker burkolásterasz klinker burkolás

Képekre kattintva közelebbről is megfigyelhető a klinker burkoló lap kétsoros keretbe foglalt halszálka mintás burkolás, és a domború profilú klinker lépcső elemek.

Ennél a terasznál a burkolás klinker lépcső, szélcsiszolt (kerekített) klinker burkoló lapok elemeivel van kirakva.


Erkély burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkolás erkély 3.képklinker burkolás, burkoló, erkély burkolásklinker burkolás erkély keretbenerkély burkolás keretes klinker burkolás

Kerítés burkolás klinker burkoló lapokkal:

kerítés burkoláskerítés burkolás klinker burkoló lapokkalklinker burkoló lapokkal kerítés burkoláskerítés klinker burkoló lapokkal

Lépcső burkolás klinker burkoló lapokkal:

Sok lépcső beton alapja kiigazításra szorul!

A kőműves urak nem tudnak egy egyszerű beton lépcsőt normálisan kizsaluzni?!?
Ezek a képek már a helytelenül kivitelezett kőműves munka kiigazítása után készültek. .. Milyen munkát végeztek a kőműves "urak"?????

Ezért a végeredményért azonban sokat kellett dolgozni! .. De megérte!

beton lépcső fellépőrosszul készített beton lépcsőklinker burkoló lapokkal lépcső burkoláslépcső klinker burkoló lapokkal

Nos.. ez a görbe lépcső sem vall precíz kőműves munkára! Viszont ez a klinker burkolás igazán tetszetős lett!

beton lépcső kiigazításlépcső burkolás íves klinker burkoló lapokkal

Íves klinker lépcső elemmekkel kirakott lépcső burkolás


Még néhány klinker burkoló lappal burkolt lépcső:

ives beton lépcső klinker burkoláslépcső burkolás klinker burkoló lapokkallépcső klinker burkolás

Járda burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkolás, burkoló, járda burkolásklinker burkolás járdalépcső, járda klinker burkolás

Lábazat burkolás klinker burkoló lapokkal:

Rusztikus felületű klinker burkoló lapok fugázása, mélyített kivitelben esztétikus. Nehéz ez a művelet, mert soronként kell betömni majd elsimítani a fuga anyagot. Ráadásul a rusztikus klinker burkoló lapfelületbe könnyen beletapad ez az anyag. Felhívom továbbá a figyelmét a fuga színére, mely lehet azonos árnyalatú, olyan, mint a klinker burkoló lap!

lábazat előkészítése burkolás elöttklinker burkolás, burkoló, lábazat burkolásklinker burkolás lábazat 3. kép

Vagy sötétebb szinű, ami hangsúlyozza a klinker burkoló lap megjelenését.

lábazat burkolás klinker burkolattal
klinker burkolás, burkoló, homlokzat burkolásklinker burkolás homlokzat
klinker burkoló lapokkal homlokzat burkoláshomlokzat klinker burkoló lapokkalHomlokzat burkolás klinker burkoló lapokkal:klinker burkoló lapokkal kémény burkolás

Kémény burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkoló lapokkal homlokzat burkolás

Kültéri díszfal burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkoló lapokkal díszfal homlokzat burkolás

Beltéri díszfal burkolás klinker burkoló lapokkal:

klinker burkolás irány sorok felragasztása

Ebbe a klinker burkoló lappal burkolt falra, sok díszitő elemet sűrítettünk.

A klinker burkoló lap sorok fentről lefelé lettek ragasztva, a felső sorok és az ajtó felé eső lapok már adott, pontos helyzetének eltalálása miatt. A minták helyéül szolgáló mélyítések is utólag lettek kivésve a falból.

klinker burkolás dísz kirakásadíszítő minták klinker lapokkalklinker burkolás dísz fal

A klinker lapok mintázatával utánoztam egy befalazott boltívet. Két féle ablaknak is szorítottam helyet, mely felületére festett üvegkompozíció lett megrendelve, ezzel is érdekesebbé téve a falat. A mélyebb ablakokba a festett üveg mögé gyenge fényű világítás kerül. Az ilyen hangulat fény, telesen egyedi jelleget kölcsönöz a nappalinak.
Még egy elemre hívnám fel a figyelmét, az ajtónyílás feletti és oldalsó élére.
A sarok klinker burkoló lap teljes mélységben utánozza a klinker téglából épített falat.