kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!

fürdőszoba Vízszerelés, vizszerelő átalakítások Villanyszerelés, átalakítások,fürdőszoba Burkolás munkák színvonalas megalkotása!


Fürdőszoba vízszerelés, vízszerelő munkák, vizes átalakítások, wc áthelyezés, zuhanyzó kialakítás!

szerző: Burkoló Boy (B.J.F.)

Ezen az oldalon a fürdőszoba vízszerelés munkálatai közt informálódhat!

Fürdőszoba felújítás, vízszerelés munkálatok:

okos ötletek

Tartalom amiről következőkben olvashat:

1. Régi csövek cseréje
2. Wc áthelyezés
3. Épített zuhanyzó kialakítás
4. Mosdó áthelyezés
5. Kád kialakítás
6. Radiátor áthelyezés


Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, precíz burkolás!

Fürdőszoba felújítás, vízszerelés: Régi csövek cseréje

fürdőszoba vízszerelés régi csövek cseréje

A falakban lévő régi vízvezetékek cseréjére gondolni, legjobb alkalom fürdőszoba felújítás alkalmával. Ideje megszabadulni a túl "öreg" hálózat örök gondjaitól, persze ha csak egy mosdót kell arrébb tenni, akkor is szükség van vízszerelési munkára. A fürdőszoba meglévő vízvezetékeinek állapotáról kívülről szinte semmit sem lehet megállapítani. Fürdőszoba vízszerelés munkáink során azonban, mikor egy régi csövet leszedünk lerakódott mindenféle csúnyaságot találunk a cső belsejében.
Ha már egyszer fürdőszoba felújításra adjuk a fejünket itt az idő felújítani a vízvezeték hálózatot is!
Akár vas, horganyzott vagy rézcsőből csinálták régebben a vízhálózatot, egy felkészült vízszerelő könnyedén kiiktatja a fürdőszoba falaiban lévő csöveket. Ám néha olyan rendszerrel találkozni ami, rég elfeledett, vagy nem európai szabvány szerint lett készítve. Ilyenkor is csak egy jól felkészült vízszerelő tud gyors megoldást adni. Mindenféle csatlakozó készletet kell magánál tartania, hogy ne legyen fennakadás.


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!

Fürdőszoba felújítás, vízszerelés: Wc áthelyezése

fürdőszoba wc áthelyezésKitalálhatjuk fürdőszoba felújítás gondolatakor, hogy a wc-t arrébb kéne tenni.
A wc átépítés, mozgatása sokszor okoz problémát. Bár fejben, papíron egy mozdulat csak arrébb tenni a wc helyét, ám a valóságban a lakásban lévő legvastagabb, 110mm átmérőlyű lefolyót kell mozgatni! A wc áthelyezésekor igen jelentős területet kell felbontani a betonból.wc szerkezet melletti falfülkék, polcok

Csak a bontáskor derül ki van e a felbontott szakaszban olyan cső, ami miatt nem fér el az új wc cső. Ráadásul az új wc lefolyócsőnek is kell lejtést biztosítani, így ha távolabbra kell áthelyezni, akkor előfordulhat a cső teteje kilóg a betonból. Bár vízszerelő munkáink során nem ismerünk lehetetlent, mégis ezek miatt olyan nehéz elmozdítani helyéről a wc-t.

De megértem, tényleg szebb látványt nyújt egy falra helyezett wc, mint a régi lábon álló. A rejtett, falon belüli öblítő szerkezetnek és a könnyebb takaríthatóságnak is köszönheti a népszerűséget. A falon belüli szerkezetnek kb. 16 cm mélység kell.
A wc szerkezet beépítésekor adódik a helyzet polc kialakítására. A wc szerkezet tetején és oldalainál is kialakítható hasznos tér.

wc mögötti csatorna légbeszívó szelep elhelyezése

Ráadásul a falon belüli szerkezetben a kádhoz hasonlóan van akkora zárt tért, ahol működőképes lehet egy légbeszívó, mentesítve a vákumhatástól ezt a lefolyó ágat.


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!

Fürdőszoba felújítás: kád helyett épített zuhanyzó

Idősebb korban a kádba nehézkes lehet a beszállás, vagy épp a rögzült szokásaink szerint inkább zuhanyzót használunk. Akárhogy is, mindenképp hasznos kialakítani épített zuhanyzót!
Tartós megoldást csak az épített zuhanyzó nyújt, mivel a vásárolt zuhanykabinok rendkívül gyorsan elhasználódnak.
Pár év használat után cserére szorulnak, még a drágább kategóriájú vásárolt zuhanyzókabinok is!

Fürdőszaba felújítás alkalmakor vízszerelő munkánál kézenfekvő megoldás kád helyének felhasználásával épített zuhanyzót készíttetni. A fürdőszoba többi részének felújítása, hozzányúlása nélkül is megvalósítható ez az átalakítás. Arra is nagy igény lenne, hogy akadálymentesen (amikor a fürdőszoba és a zuhanyzó aljzat egy síkban van) lehessen belépni a leendő zuhanyzóba.

Épített zuhanyzó lefolyó kialakítás

lefolyó fedél

Azonban a meglévő csatorna hálózat befolyásolja a leendő zuhanyzólefolyó beépítési magasságát.
Megkeresve a régi lefolyó legalacsonyabban fekvő pontját, ahova az új zuhanyzó lefolyót csatlakoztatjuk, lesz az a magasság ami meghatározza a zuhanyzó aljzatának magasságát is aminek lejtenie is kell a lefolyó felé. A zuhanyzó lefolyó legkisebb beépítési magassága 6,5cm. Ezek miatt az átalakítás esetek döntő többségében egyszerűen nem kivitelezhető kompromisszumok nélkül akadálymentesre a zuhanyzó. Vagy szükség lesz egy 5-6cm magas peremre, hogy elkészíthető legyen a zuhanyzó aljzatának szükséges lejtése a lefolyó irányába, vagy a fürdőszoba zuhanyzón kívüli területét kell megemelni pár cm-rel.

sérült vízcső javítása

Beton aljzat bontással található meg a legalacsonyabban fekvő csatorna csatlakozási pont. A beton vésése kényes vízszerelés művelet, mivel bárhol húzódhat víz, fűtéscső. Beton véséssel óvatosan kell haladni! Ha beton vésése közben mégis megsérül valamilyen cső, akkor egészen addig fel kell bontani a sérült szakasz körül a betont, amíg kényelmesen hozzáférhetővé válnak a csatlakozó és rögzítéséhez használt vízszerelő szerszám eggyütvéve.

A beton legkisebb gyengítésével kell a zuhanyzó lefolyó nyomvonalát elkészíteni. Azaz néha érdemes kerülővel vezetni a zuhanyzó lefolyó nyomvonalát. A falak mentén vezetve elérhetjük, hogy ne gyengüljön meg bontáskor végletesen a beton.

beton gyengítés nélkül vésés

A feltárt lefolyócső keresztmetszet mérete ne legyen kisebb mint 40mm, mert ez az átmérő kell a vákumképződés nélküli vízelvezetéshez. Legjobb ha 50mm-re kötünk rá, persze ha a közelben található ilyen cső! Régi lefolyó csőrendszereknél csak ritkán foglalkoztak a vákum szívóhatás problémájával, nem készültek légbeszívási pontok, ezért célszerű átgondolni a lehetőségeket, megakadályozva ezzel a csatornabűz kialakulását. A légbeszívási pontok kialakítása mellett, ügyelni kell a lefolyó helyes irányú lejtésére is. A lefolyóknak minimális lejtésre van szüksége ahhoz, hogy maradéktalanul eltávozzon belőle a használtvíz.

lefolyó csövek lejtés ellenőrzése

Visszalejtés esetén a helytelen lejtéssel kialakított csőszakaszban könnyen lerakódik a szennyeződés és kialakulhat légdugó is. A lerakódott szennyeződés csökkenti a keresztmetszetet. A légdugó pedig akadályként visszatartja a lefolyóba érkező vizet. A lefolyó szakaszba érkező víz nem lesz képes áttolni a benn rekedt levegőt, így a lefolyóban feltorlódik a víz. Olyan lesz mintha eldugult volna a lefolyó. Zuhanyzáskor a zuhanyzó aljzatán összegyűlik a használt víz, mondanom sem kell mekkora problémát okoz ez. Ezenkívül a lefolyóban pangó víz utat találhat a cső gumi tömítésein át, és szivárgáshoz vezet! Bár nincs a lefolyóban lévő víznek igazi nyomása ami segítene neki utat találni, mégis előfordulhat a szivárgás, hisz a lefolyót nem álló vízre tervezték.

Épített zuhanyzó vízellátás

zuhanyfej

Vízellátás kialakítása 3 félekép készíthető: zuhanyzópanelhez, falon kívüli vagy belüli csap szerkezethez.

Zuhanyzópanel:

zuhanyhzó panel fuvókákkal

Néhány negatívum:
Bár tetszetős az a csillogó felület ami a zuhanyzó panelek megjelenését illeti, mégis használatkor pont ez válik rémisztővé. A koszos hatás velejárója a zuhanypaneleknek. Használat után a rajta megszáradt víz csúnya látványt nyújt, bár a tudománynak köszönhetően a nanotechnológiás vízlepergető szerek akadályozhatják ezt a folyamatot.

Másik negatívum a mindenféle fúvókákban rejlik, hisz sokan azt gondolják hogy ezek maszírozó fuvókák!?
A fúvókák nem erre valók, mivel semmit sem érnek igazi víznyomás nélkül! Szimplán innen is jön a víz! Ráadásul a fúvókák gyors ütemben vízkövesednek is.

Ezekkel tisztában léve mégis megtetszett egy zuhanypanel, akkor :
Már a vízszerelés munkálatok kezdete előtt a helyszínre kell szállítani a megvásárolt zuhanyzó panelt.
A zuhanypanel csatlakozási pontok helyzetének meghatározásához szemrevételezni kell a panelt. Mivel olyan kevés hely van a zuhanypanel hátuljában ahová elférhet a csatlakozás, hogy jobb előre megszemlélni. A bekötés helye nagyon kényes pont!

Falon kívüli csaptelep:

falon kívűli zuhanyzó csaptelep

Ennél a típusnál falon kívül helyezkedik el a kezelő szerkezet és a víz elvezetése a felső zuhanyzó rózsához is falon kívűl történik.

Ehhez a zuhanyzó csaptelephez szabványban is meghatározott távolságú kiállást kell készíteni. Falikorong távolság beállítás:

zuhanyzó csaptelep falikorong távolság beállításA csatlakozó falikorongok távolságát vízszerelő segédeszköz segítségével pontosan be lehet állítani. A falikorong beállítóval az egymáshoz viszonyított távolságon kívül figyelhetjük a vízszintet, párhuzamosságot, mélységet is! Tehát hasznos kis eszköz a vízszerelő kezében.

Falon belüli csaptelep:

falon belüli zuhanyzó csaptelep

Ennél a típusnál falon belül helyezkedik el a csap szerkezete. A kézi tusolóhoz és a felső esőztetőhőz is falon belül vezetett csővel jut el a víz használatkor.

Két alapvető típusa kapható:

Alapvetően a beépítési mélységükben különbség van, ezért ha vékony válaszfalban kell elhelyezni, akkor nem érdemes az úgynevezett ibox kivitelűt választani, ha nem akarunk a szomszédos falon is javítást végezni, mivel az ibox helyének vésésekor átszaladhatunk a túloldalra. Az ibox- nak legalább 8cm beépítési mélységre van szüksége. Viszont a box miatt könnyen lecserélhető az egész belső szerkezet.

falsíkon belüli csaptelep
Kisebb, 6cm mélység kell a másik típusú falon belüli zuhanyzó csaptelepnek. Beépítési szerelésük végeztével nyomáspróbát kell tartani. Legegyszerűbben a hálózat nyomását ráengedve figyelhetjük meg a tömítettséget. A csőmeneteknél, csatlakozásoknál, forrasztásoknál ellenőrizni kell a szivárgásmentességet!

fürdőszoba vízvezetékek hőszigetelése

Az új vízcsőszakaszokat hőhíd, hőveszteség elkerülése végett hőszigetelni kell! Csőhéjakkal, szigetelő filccel boríthatjuk az újonnan elkészített szivárgástól ellenőrzött csöveket, kötéseket. Majd ezen vízszerelő munka elvégeztével, gondoskodni kell a szerkezetek rögzítéséről. Gipsz megfelelő erre, csak gyorsan kell vele dolgozni mert gyorsan köt. Viszont remek mechanikai tartást biztosít a zuhanyzó csap szerkezetének. A vízcsöveket is jól rögzíti, a fal síkján belül tartva azt.


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!

Fürdőszoba felújítás - vízszerelés: Mosdó áthelyezése

fürdőszoba mosdó áthelyezés

A mosdó áthelyezése talán a legegyszerűbb vízszerelő feladat.
Falbontással kell eljutni a régi víz és csatorna hálózat csatlakozási pontjaihoz.
Olyan csatlakozó pontra van szükség, amire az új vezeték csatlakoztatható. Olyan mértékű hozzáférést kell bontani, hogy a csatlakozó és ennek szerszáma is könnyen hozzáférjen.

Ez akár nagyobb mértékű bontást is igényelhet.
Mivel a falbontás törmelékkel és porral jár együtt, a vízszerelő munkálatok megkezdése előtt gondos takarásra van szükség. Nem csak a lebegő por ellen kell védekezni, de a mechanikai sérülésektől is meg kell óvni a fürdőszoba burkolatát.

Továbbá még a fürdőszoba vízszerelő munkálatok kezdete előtt tisztában kell lenni az új épített mosdó paramétereivel, mivel az új mosdóhoz kell igazítani a készítendő új lefolyó és vízcső kiállásokat. Így elkerülhető a kontár módon toldozgatott csatlakozó csövek látványa.fürdőszoba vízszerelés régi csövek átalakítása

Többször találkozunk olyan régi lefolyóval, amiket 32mm átmérőjű csövekkel készítették. Ha a mosógép csatorna bekötése is erre a 32mm csőre kerül akkor, a mosógép szivattyúzáskor vízzel megtelíti ezt a lefolyó ágat és a lefolyó víztömeg vákumot eredményez. Bűzzárási gond léphet fel, például egy ugyanerre a lefolyó ágra kötött zuhanyzónál. A keletkező vákum kiszívja a zuhanylefolyó bűzzáró részéből a vizet, utat adva a csatornaszagnak. Tehát amennyiben 32mm átmérőjű csővel készült a fürdőszoba mosdónál lévő lefolyócső szakasza, akkor érdemes azt is kicserélni nagyobb átmérőjűre, elkerülve a nemkívánatos büdösség lehetőségét! Lehet tehermentesíteni a 32mm csőszakaszt egy a mosdó alá készített, leeresztő szifon és lefolyócső csatlakozása közé beiktatott légbeszívóval, ám ez nem mindig válik be, mert ha a 32mm-e szakasz túl hosszú, vagy a zuhanyzó lefolyónak rövid rákötési ága van, akkor a mosógép szivattyúval megemelt nyomású lefolyóvíz a beiktatott légbeszívó mellett továbbra is vákumot hoz létre, a bűz problémájának megoldása nélkül. Így a vastagabb csőre való csere biztosabban segít!


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!

Fürdőszoba felújítás - vízszerelés: Kád kialakítás

kád lefolyó fix bekötéskád lefolyó  rákötése csatorna hálózatraA fürdőszoba átalakítás, a fürdőszoba felújítás állhat a kád lecseréléséből, vagy a kád helyének kialakításából. Ha elhasználódott a régi kád, vagy a kádat nagyobbra/kisebbre cserélünk, a leendő kádlefolyó csatlakozási pontjának úgy kell elhelyezkednie a kád alatt, hogy az egy szerelő nyíláson keresztül is könnyen hozzáférhető legyen.Mindig fix lefolyó csöves bekötést kell alkalmazni!
A flexibilis csöves bekötéssel az a baj, hogy roppant sérülékeny a flexicső oldalfala, még egy erősebb pumpálás is kiszakíthatja.

Kád átalakításkor, a meglévő lefolyó átmérőjét is meg kell vizsgálni. A 32mm-es átmérő nem alkalmas a kádból lezúduló víztömeg vákumhatás nélküli leeresztéséhez. Érdemes lehet feltárni a meglévő csőszakaszt, megkeresni egy nagyobb átmérőjű csatlakozási pontot.

vákuum légbeeresztő kád alattMindig elemezni kell a vákum probléma felmerülésének eshetőségét, még akkor is ha 40mm-es lefolyócsőre van kötve a régi kád. Még ennél a vastagságnál is képes probléma felmerülni, például ha ugyanerre a lefolyó ágra van kötve a zuhanyzó lefolyó. Átalakításkor könnyedén kialakítható a kád alatt a lefolyócsőben légbeszívás egy szelep segítségével, mivel a kád alatt elegendő zárt tér áll rendelkezésre ehhez.
kád víz kiállás kialakítás

Kád átalakításkor a kád csaptelep helyzetének megváltoztatására is szükség lehet. Az új kád alakzata, formája meghatározza hol van az a pont, ahol a kádtöltő csaptelepből engedett víz a kád belsejébe és nem a peremre folyik. A kád csaptelep pozíció magasságát, pedig a kád beépítés magassága határozza meg. Ez a magasság egyedi, ezért tisztázni kell hogyan lesz beépítve a kád, mert ha túl alacsonyra kerül, akkor a csaptelep kézi tusolójának csöve nem fér el, ha pedig túl magasra kerül, akkor pedig csúnya esztétikai látványt nyújt.
Előre gondolkodással elkerülhetők ezek!
A kád csaptelep beépítési magasságának meghatározásához szükség lenne ismerni a kádbeépítés helyes módszerét, amit a kádbeépítés oldalon a olvashat!
Mivel a kád lábak nem alkalmasak a kád stabil megtartására a vízszerelő kollegáknak fogalmuk sincs róla mekkora hibát követnek el, amikor mégis kádlábakra állítják a kádat!


Pedig mindegyik vízszerelő csak így tesz, hisz nem ismer más kád beépítés módszert, mint a kádlábakkal való szintezés és a kádperemek falhoz való rögzítését különféle fülekkel.

kád lábak helyett

Csakhogy az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, pont ez a régi szemléletű kád rögzítés vezet a kádak repedéséhez és a kád felőli beázásokhoz is!


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!

Fürdőszoba felújítás - vízszerelés: Radiátor áthelyezés

Amikor a fürdőszoba felújítás tervezésekor a fűtés átalakításához érünk, legtöbbször a falakon kívűli fűtés csövek nyomasztó látványától szeretnénk megszabadulni, de az is lehet hogy más szegletben találnánk helyet a radiátornak. Ezeket a munkálatokat is a vízszerelő szakember tudja elvégezni.
Még a fürdőszoba felújítás vízszerelő tervezésekor át kell gondolni a helység fűtésének átalakításával járó, fűtésre vonatkozó következményeit.
Sokszor cserélünk le lapradiátort törölközöszárítós radiátorra. Ilyenkor kalkulálni kell a hőleadás gyengülésével, hiszen az újonnan felszerelt törölköző radiátor hőleadó teljesítménye meg sem közelíti a régit. A kisebb hőleadó képesség még azzal is párosul, hogy a hőleadó felületet eltakarjuk törölközővel, ami tovább gyengítí a fürdőszoba fűtést.
Máskor meg, a fürdőszoba felújításkor az ablak alól vitetnék át más helyre a radiátort, ám az nem véletlen lett oda telepítve! A radiátor helyének változtatása a helység levegő áramlását befolyásolja. Ablak alá azért célszerű telepíteni a radiátort, mert a felszáló meleg levegő meggátolja az ablaküveg felületén kialakuló pára lecsapódást.

Tehát át kell gondolni milyet, és hova tegyünk!

radiátor áthelyezésFürdőszoba felújítás fűtés korszerűsítésekor, még arra is lehetőség nyílhat hogy padló fűtést alakítsunk ki!
A fürdőszoba helység fűtésére szolgáló radiátort tápláló csövek visszatérő ágát, a padlóra fektetve elérhetjük ezt!


Precíz fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, igényes burkolás!