kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Beépített kád alakzatok, előfal, helyes kád beépítés.

Kád beépítve a fürdőszobájában, egy életre szólóan?

Nagyon sok probléma van a kád témakörben!

Akik imádnak a kádban hosszasan elnyújtózni és relaxálni, elsődlegesen fontos hogy a fürdőszobában minden elem egy életen át szolgálja kényelmünket!
Csináltasson tartósan, egyedi módon beépített kádat!

Beépített kád

fürdőszoba kádak

Tartalom amiről következőkben olvashat:

1. Beépített kád előfal
2. Kádbeépítés helyes módszere
3. Kád szerelő nyílás
4. Beépített kád mérete
5. Beépített kád alakja, alakzata
6. Beépített kád elhelyezkedése
7. Burkoló lap méret választás
8. Burkoló lap színek játéka
9. Burkoló lap anyagának választása
10. Kád háttér kialakítása burkolattal
11. Beépített kád megvilágítása

A fürdőszoba legerőteljesebb látványeleme a kád.
A fürdőszoba ajtaján belépve a kád tűnik fel leghamarabb, így alaposan végig kell gondolni a tervezés folyamán milyen design elemekkel emeljük ki, tesszük még hangsúlyosabbá ezt a látványt.

Beépített kád előfal

Vásárolt elő fal vagy épített előfal?:

kád előlappalelőlapos kádbeépített kád mozaik háttérrelperemmel beépített kád

Mindamellett hogy tetszetős kivitelben készítik a kád előlapokat, sok bosszúságot is okoznak.

Mivel utólag van becsúsztatva a fürdőszoba kád alá, így a kellően stabil rögzítése nem megoldott.
Ezért a gyári kádelőlappal szerelt kádak további hátránya, hogy az egész fürdőkád recseg, mozog mikor ki- be szállunk belőle.

Minimális mozgás is elegendő a recsegéshez, és azok a rések amik tátongnak a rosszul illesztett gyári előlapoknál finoman is fogalmazva elrontják a fürdőszobáról kialakított összképet.

Az ilyen típusú kádat utólag a burkolatok elkészítése után kell elhelyezni a helyükre, ezért a kád pereme nincs a burkolat alá tolva, így itt is egy hatalmas rés keletkezik, ami aggályos a víz falakba történő elszivárgását illetően. A tömíthetetlen rést tovább fokozza, hogy valamilyen okos mérnök úgy tervezi a kád peremét, hogy az nem függőleges, ami miatt még nagyobb rés keletkezik. Sőt olyan is van, amikor a kád pereme nem a kád belseje felé lejt, hanem a falak felé. Nos .. ez minősíthetetlen de sajnos rendszeresen előfordul és higgye el nem csak az alsó árkategóriában!

Ezen kívűl számtalan meglepetés éri a beszerelő csapatot. Még ha a kőműves munkánál oda is figyelnek a falsarkok derékszög meglétére, sajnos maga a kád falakkal találkozó pereme sincs sokszor derékszögben gyártva. Ezért célra vezető, ha az utólag beszerelhető kádanak ellenőrizzük a derékszög meglétét még beépítés előtt.

A bosszúságok mellett van, akinek csak a gyári előlappal szerelt fürdőkád tetszik.

Épített előfallal szerelt fürdőszoba kád beépítés:

kád falazás szerelő nyílással
kád beépítés
kádbeépítés ytong

A falazat rendszerint 5cm vastag ytong elemmel készíthető, de használni lehet más falazásra is alkalmas építőlemezeket pl.: wedi lemezt is. Hiba akkor szokott keletkezni, amikor a kád beépítését kőműves végzi és nem a burkoló. Ugyanis a kád falazásának ívét, a kád pereméhez viszonyított mélységét meghatározza a burkoló lapok kiosztása, vastagsága. Mozaik burkoló lapokkal csempézve a kád falazat egy az egyben követi a kád peremét, míg szélesebb lapoknál a törési pontoknak egy helyre kell esniük a burkoló lapok fugáival, hogy a burkolaton kialakulhasson az ív, sokszor kell megvágni a lapokat. Ezeket még a falazás előtt át kell gondolni.
Ráadásul a burkoló lapok felületének a perem alatt legalább 2mm-rel beljebb kell hogy legyen annak érdekében, hogy a
rugalmas hézagkitöltőszilikon feltöltés kellő tapadási felülettel rendelkezzen

A kád falazatába szerelő nyílást is kialakítunk hogy a lefolyó dugulása estén bontás nélkül hozzá lehessen férni.
Mivel ezt a szerelő nyílást szinte sosem kell kinyitni ezért a köztudatban elterjedt véleményekkel ellentétben, nem igényel a kereskedelmi forgalomban erre a célra kapható csempeajtót felszerelni. Elegendő a burkoló lapot törés ellen megerősíteni pl. úgy hogy ráragasztunk a hátuljára a nyílásnak megfelelő méretű másik lapot, és biztosítunk ytongból felfekvő felületet, majd a fuga hézagot szín azonos szilikonnal kitöltve rögzítjük. Megspórolhatjuk a csempe ajtó árát, hisz a nyíló szerkezet beszerelése teljesen felesleges. Ugyanolyan mechanikai tartást biztosít az előbbiekben leírt módszer és a szilikon feltöltést így is úgyis el kell végezni, hogy eltűnjön a rés.Kád beépítés helyes módszere

Nem stabil a csak lábakra helyezett kád!

A helyes módszerrel épített kád nem mocorog!

A legkisebb mozgás is káros vízbeázáshoz, vagy akár akril repedéshez is vezet! A kád lábak nem adnak elegendő stabilitást, hiszen egy testesebb használó súlyától is elrepedhet a fenéklemez vízzáró akril rétege. Lábak helyett úgy kell alátámasztani a kádat, hogy akár a gyerekek ugrálása se okozzon repedést. Már pedig ezt csak a gyártók ajánlásának szöges ellentétjével oldhatjuk meg. A gyártók nem preferálják a kád idegen anyaggal való találkozását, ha például habarcs anyag vagy purhabbal érintkezik, megszűnik az amúgy is kétes garanciájuk! De csak teljes fenékalátámasztással lehet elérni a későbbi problémák elkerülését. Szükség van a régi módszerre az ágyazó habarcsba ültetésre.

kád alátámasztásakád alátámasztás

Ugyanígy kell eljárni a kád peremével is. A fürdőszoba kád beázása ennek elmulasztásából ered.
A lefolyóból eredő szivárgás mellett a falról lefolyó víz is áztathat, amennyiben a kád pereme mozogni tud, mert a tömítés előbb utóbb elválik, és funkcióját nem tudja betölteni.
Vannak falra szerelhető támasztó perem tartók, ám ennek használata teljesen felesleges.
Nem alkalmas a falhoz csavarozható tartó, kádperem hoszzútávú, megbízható rögzítésére.
Nehéz a pontos helyzetét kijelölni, amit a kádak alsó peremének egyenetlenségei még tovább is nehezítenek. Ráadásul az idő során megmozdulnak, elveszítve a szerepüket. Ez tapasztalat!

A peremek habarcságyba fektetése vagy ragasztóval való kikenése a lehető legstabilabb tartást biztosítja a kád peremének.

kád fenék rögzítéskádperem rögzítése

A képeken jól látható ez a ragasztóból kiépített tökéletes alátámasztási mód.
A nehezen hozzáférhető hátsó frontot is meg kell kenni.
Igaz bujkálni kell a kád oldalban, azonban a peremek rögzítése nagyon fontos a kád beépítése során.Beépített kád szerelőnyílás

A kád előlap a fürdőszoba meghatározó látványossága, ezért az elfalazott kád szerkezetek hozzáférését biztosító kád szerelőnyílás nem csúfíthatja el a fürdőszoba összképét.

A fürdőszoba felszereléseket árusító boltokban többféle kád szerelőnyílás megoldást is kínálnak. Ám ezek teljesen elütnek a kád homlokfal burkolattól, vagy olyan szerkezetek (például a csempeajtó mágnes) amire semmi szükség sincs. A kád szerelőnyílást láthatatlan módon kell elkészíteni, ezért a különféle fehér műanyag, vagy krómos szerkezetek csak felhívják a figyelmet, a kád előfal egységét megbontó szerelőnyílásra.

beépített kád szerelőnyílás

Beépített kádak esetén a kád szerelőnyílásra minden esetben szükség van, mivel ezen a szerelő nyíláson keresztül lehet csak bontás nélkül hozzáférni az elfalazott kád alatt lévő szerkezetekhez. Egy komolyabb dugulás elhárítás, amit pumpálással, spirálozással nem tudunk megoldani, szükségessé teszi a lefolyó szerkezet szétszedését. Ehhez a ritkán (talán sosem) használt művelethez biztosít hozzáférést a kád szerelőnyílás. Mivel valóban csak ritka esemény, ami miatt szükség van a kád szerelőnyílás meglétére, ezért nem érdemes elcsúfítani különféle csempe ajtókkal a kád előlapját.

A kád elő falat többféle burkolattal is elláthatjuk. Így a szerelő nyílás méretezése a hozzáférhetőségen kívül mindig a burkolathoz igazodik.
Különféle burkolat anyagokkal végzett fürdőszoba burkolás munkáim során tapasztaltam, hogy a legnehezebb művelet a mozaik burkolattal ellátott kádelőlapba szerelő nyílást készíteni. Emiatt a mozaik burkolatú szerelőnyílás készítését mutatom be, amely módszert az összes többi burkolattal ellátott szerelőnyílás készítés esetén is alkalmazhatunk.

beépített kád szerelőnyílás mozaik burkolathozépített szerelőnyílás

A kád szerelőnyílás helyét a kádlefolyó helyzete és a kád burkolat kiosztása is befolyásolja. A kád előfalban ott készítünk nyílást, ahol a legegyszerűbben hozzáférhetünk a kád lefolyóhoz. A kád előfal építés több féle anyag felhasználásával készülhet, de mivel a legstabilabb kád beépítési módhoz az ytong előfalazó elemet használjuk, így a kád szerelőnyílás képeken is ezt láthatjuk. Az ytong jól alakítható építőanyag, ezért viszonylag könnyű kúpos szerkezetűre formálni a kád szerelőnyílás oldalait. A kád szerelőnyílás befelé szűkülő falai megakadályozzák a nyílást fedő rész beesését, stabil támasztékot ad a szerelőnyílás ajtajának. A kád szerelőnyílás fedőlapját könnyedén hozzáigazíthatjuk az előzetesen elkészített nyílás oldalaihoz. Fokozott figyelemmel kell lenni a fedőlapra ragasztott mozaik burkolat kialakításakor, mivel a fedőlap burkolatának tökéletesen követnie kell a környezetében lévő burkolat kád ívéhez igazított hajlását, pozícióját.

Pontosan helyre igazított kád szerelőnyílás fedőlapot behelyezzük a nyílásba, majd a kádelőlap burkolatnál használt fuga színnel azonos színű szilikonnal rögzítjük.
A szerelő nyílást körbe tömítő szilikon stabilan a helyén tartja az ajtót, amit a szilikon elvágásával, bármikor kiszabadíthatunk. A stabil rögzítés mellett szinte láthatatlan is lesz a szerelő nyílás ezzel a módszerrel.Beépített kád mérete

Fürdőszoba maximális helykihasználás

A fürdőszoba beépített kád optikailag befolyásolja a fürdőszoba hangulatát.
Egy kis alapterületű fürdőszoba és egy nagyméretű kád, vagy fordítva nagy alapterületű fürdőszoba és egy kisméretű kád?!... Ordít, hogy valami nincs rendjén!
Bár tudom, sokan szeretnek lubickolni egy kényelmes nagy fürdőkádban, ám ha kicsi a fürdőszobánk, azért ezt jól át kell gondolni! Akkora méretű kád illik a fürdőszoba terébe, amivel a többi berendezés és fürdőszoba bútorral együtt arányaiban jól elférnek egymással.
Vagyis a túlzsúfolt elrendezésű fürdőszoba nem egyenlő a jó helykihasznált fürdőszobával.
Íme, egy kis lakásban lévő kisfürdőszoba:
(Kisméretű fürdőszoba, amiben mindenbenne van!)
Van benne minden, és a lehető legnagyobb méretű fürdőszoba kád lett beépítve!
Nagyméretű fürdőszoba esetén ritkán van igény egy kis méretű fürdőkádra, így erről nem érdemes szót ejteni.Beépített kád alakja, alakzata

Beépített kád dobogóra építve.beépített kád kör alakúbeépített kád dobogonkádbeépítés vérpezsdítő szinekkel

A beépített kád alakzata ugyancsak optikailag tuningolja a fürdőszoba kinézetét!
Lépjünk ki a hagyományos világából és keressünk új utakat!
Legyünk merészek! ... persze ha van elég hely a fürdőszobában és elég pénz a pénztárcában.
Ma már minden elképzeléshez lehet kapni kádat.
A nagyobb fürdőszoba lehetővé teszi a kőr alakú kád beépítését.
Dobogóra építve még hangsúlyosabbá tehető a látvány.
Persze a hatalmas kád méretek már önmagában is lenyűgözik az embert.

elegáns alakzat beépített kád

Végtelenül egyszerű megoldás az ilyen kád beépítés,
azonban igen elegáns kinézetet varázsol az amúgy egyszerű kádnak.
A burkoló lap sötét színe tovább fokozza az elegáns kinézetet. Élzáró profil helyett, csiszolt élképzéssel tettük még elegánsabbá ezt a kádat.

A kád belépővel

A burkoló lap túl lóg a kád perem síkjából, ráadásul az ügyfelet sikerült "rábeszélni" az él záró profil helyett a domború bordűrre, ami tetszetősen és gyengéden lágyítja a felénk irányuló sarkokat.
A fürdőszoba beépített kád alját lépcsős beugróval láttuk el, hogy kényelmesen lehessen behajolni a kádba. Ebbe a beugró aljába el lehet rejteni a világítást!

beépített kád burkoló lapok hosszúkásra vágva


A burkoló lap követi a beépített kád félkör ívét. A fürdőszoba kialakításakor leggyakrabban ez a kád beépítési mód kerül kivitelezésre. Normál méretű burkoló lappal is lehet követni a kád ívét, csak szeletekre kell vágni.Beépített kád elhelyezkedése:

mozaik fürdőszobai kádkád hátterében mozaik burkoló lapokkal.

Fürdőszoba felújítás idején a kád megfelelő helyének kitalálása kreatív megközelítést is igénybe vehet! a lehetőségek szorosan összefüggnek a kád méretével és alakjával, no meg a rendelkezésre álló fürdőszoba alapterületével.
A kőrbejárható kád elhelyezéssel igazi látványt produkálhatunk!Burkoló lap méret választás

mozaik burkolás beépített kád burkolatakéntBeépített kád hosszukás mozaik burkoló lapokkalbeépített kád pasztel szinü burkoló lapokkalbeépített kád belépővel építve

Fürdőszoba környezetéből a fürdő kád kiemelkedhet még egy újabb trükkel!

Burkoló lapok csökkentett méretével elérhetjük, hogy belépve a fürdőszobába, akaratlanul is megakadjon az emberi szem. A mozaik burkoló lapok használata szemetvonzó díszítésként is szolgál!Beépített kád mérete

szindominancia ráirányítja figyelmet a füdőkádra.

A kád burkoló lapjainak környezettől eltérő színdominanciája, ráirányítja a figyelmet a beépített kádra.
Míg a sötét burkoló lap színek elegánssá teszik a beépített kádat, addig az alábbi képen is látható vibráló szín hatás inkább figyelem felkeltést, netán a pajzán gondolatok beindítását célozzák. Az alkalmazott színek jól tükrözik az építtetők érzelmi, lelki állapotát. Mindig olyan burkoló lap szint válasszunk, amilyen színű környezetben jól érezzük magunkat, amilyen szín illik az egyéniségünkhöz. Ne a külső tanácsokra figyeljünk, hanem inkább halljuk meg mit súg a belső hang! Ezt ösztönösen meg lehet érezni.Burkoló lap anyagának választása

terméskő díszítéssel kirakott beépített kád

Kerámia burkoló lap környezetben kombinálva, akár természetes kő burkoló lapokkal is készülhet a beépített kád burkoló munkája.
Sokan azt gondolnák, hogy rideggé válik a fürdőszoba természetes kő burkoló lapok hatására.
Épp ellenkezőleg!
Megtartva az arányokat kő és kerámia között akár ilyen kellemes mediterrán hangulatot is varázsolhatunk!Burkoló lap anyagának választása

Beépített kád vegyes tört mozaik háttérbenBeépített kád sarokban díszítő elemekkel

Különleges élményt nyújt, ha más, egyedi háttérben helyezkedik el a beépített kád. Burkoló lapok környezettől eltérő anyag vagy szín megválasztásával elérhetjük ezt az élményt.Beépített kád megvilágítása

Beépített kád modó pulttalBeépített kád alsó peremmel, megvilágítással

A fény az egyik legfontosabb hangulatbefolyásoló tényező.
Amikor süt a nap jobb a hangulat, mint borongós nappalon! A fény táplálja az életet, harmonizálja a lelket.

Azt a jól megérdemelt pihenőt, amit a kádban töltött idő nyújt, mivel lehetne még fokozni?
... Persze hogy a rejtett világítással!!!Ha Ön is szeretné, hogy egy olyan beépített kád legyen otthonában, amelynek használata közben nem kell félnie a beázásoktól, vagy attól, hogy a kád egyszer csak el kezd a helyén mozogni, akkor Önnek egy precíz burkoló, - kőműves szakember segítségére, szaktudására és tapasztalatára van szüksége!

Egy igazi burkoló szakember ugyanis pontosan tudja, hogy az egyes szakágak (a vízszereléstől, a kőműves munkákon át egészen a burkolásig) egymásra kell, hogy épüljenek. Márpedig egy vízszerelőt adott helyzetben nem az fogja érdekelni, hogy a beépített kád milyen vízszigetelő funkciót képes ellátni, hiszen ő számára az elsődleges feladat az lesz, hogy a kád csatornához történő összekötése és a víz lefolyóba vezetése rendben megtörténjen. Nem érdekli a továbbá, például a kád stabilitása sem. Mint ahogy az sem jár a fejében, hogyan lehet elkerülni a víz bejutását a beépített kád mögé. Gondolja hogy a kőműves, amennyiben ő készíti az előfalat ügyel a burkolat kiosztásra, a kád tökéletes stabilizálására?

Feltűnően sok esetben a helytelenül beépített kád miatt keletkezik a probléma, és az is biztos, hogy a kádbeépítés folyamán a különféle szakmák nem dolgoztak össze kellően.

Azonban egy igazi burkoló szakember egy kézbe tartva a beépítéshez szükséges munkálatokat maximálisan tudja, hogy mely eszközökkel lehet garantálni a kád teljes stabilitását, megfelelő vízlefolyását és persze az esztétikus burkolat elkészítését.

A kád stabilitásának tökéletes eléréséhez nem elegendő a vékonyka kádlábak elhelyezése. (A gyártók véleménye ellenére sem!)

Mi a kád beépítés tökéletes stabilizálásának során nem a kád lábakat használjuk.
Kiváltva azt a teljes fenék alatti alátámasztó falazatot készítünk el.
Habarcsba ültetve erre a stabil építményre kerül a beépített kád szintezése. A legoptimálisabb szintet a víz maradéktalan lefolyásához, a habarcsba való belenyomással biztosítjuk.
A beépített kád fenék alatti ytong falazat hőszigetelő képessége jelentősen növeli a kádban lévő víz melegének megtartását is!

Ám nem csak a beépített kád fenekét kell rögzíteni, hanem a kád ülő részét is stabilizálni kell, hogy a kád valamennyi eleme ezzel együtt száz százalékosan rögzítve a helyére kerüljön. Erre az a legjobb módszer, ha a kádperem körüli falakat is feltöltjük ragasztóval. Ezzel a kenéses módszerrel a legkisebb kádbeli mozgásokat is meg tudjuk szüntetni.

Ahhoz, hogy elkerüljünk bárminemű beázást, célszerű a kád körüli rész egészét bekenni vízszigetelő anyaggal.
Beépített kádunk így válik egyben hő- és vízszigeteltté is.

Az eredmény pedig?

A beépített kád, amely egész életében az Ön kényelmét fogja szolgálni!