kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Szilikonozás, rugalmas réskitöltés

Szükségem van-e szilikon fugára?

Sokakban merül fel kétség, amikor meglátják, milyen árat kérnek az üzletekben egy tubus színes szilikonért.
Ráadásul egy tubus, hozzávetőlegesen csak 15 folyóméter rugalmas réskitöltéshez (szilikon fugázáshoz) elegendő.
Ahhoz, hogy ne kidobott pénzként gondoljunk a szilikon fugára, nem árt néhány részlettel tisztában lenni!

Szilikonozás, szilikon fuga

Hol alkalmazzuk és mi a szerepe a szilikon fugának?

A szilikon egy olyan rugalmas anyag, ami jó tapadási képességgel van megáldva.
Ebből kifolyólag adódik a felhasználhatósága is.
Olyan falak csatlakozásainál ahol egymáshoz viszonyított mozgások miatt a cement alapú fuga megrepedhet, alkalmazzuk a rugalmasabb szilikon fugát. (Például gipszkarton falak találkozásai, aljzat és falak találkozásai)

Az apróbb mozgások szabad szemmel nem érzékelhetők, csak a sarkokba lévő fuga kirepedése jelzi ezeket a mozgásokat. A sarkokban lévő fuga repedése az esztétikai szempontokon kívül, szerkezetileg is problémát okozhatnak. A szilikon rugalmassága és tapadó képessége révén az apróbb mozgásokat jobban elviseli, mint a cement alapú fuga. Ezért használatával nem keletkezik rés a csatlakozási pontokon, ahol esetleg a víz utat találhat a burkolaton keresztül a falakba.
Mivel a szilikon vízzáró tömítést is biztosít, így a remek vízzáró tulajdonsága miatt, a víz szigetelés fontos elemeként is feltétlenül szükségünk van az építés, lakásfelújítás, fürdőszoba felújítás folyamán.

Főként az olyan vizes helységekben, mint a fürdőszoba, wc, konyha, elengedhetetlen a szilikon fuga alkalmazása.
A padlófűtés miatti burkolat mozgások a nappali, előszoba és a többi helységek falainak, lábazati burkoló lapjainak találkozásánál is szükségessé teszik a rugalmasabb szilikon fuga alkalmazását. Vízzáró képessége miatt a fürdőszobában a falak csatlakozási pontjain kívül, a fürdőkád, zuhanytálca, mosdó vízzáró tömítését is szilikonnal készítjük.


Szilikon fuga készítése:

Ahhoz, hogy a szilikon fuga tartósan biztosíthassa a vízzáró szerepét, be kell tartani néhány óvintézkedést.

A szilikon fuga csak bizonyos méreteken belül képes tapadásával biztosítani a tökéletes vízzárást.
Ha a kitöltött rés túlságosan mozogni tud, akkor még a szilikon fuga rendkívüli tapadása sem lesz elegendő a vízzáráshoz.

Fürdőszoba kádak beépítésénél, rendszerint nem törődnek ezzel a ténnyel. Azaz a kád beépítésénél mindig alapos munkát kell végezni a kád peremek rögzítését illetően.
Egy helyesen beépített kád egyáltalán nem mozoghat!
A megfelelő kádrögzítéssel elkerülhető a kád és a burkoló lapokkal határolt fal közötti szilikon fuga elválása.
A szilikon fuga elválása okozza a fürdőszoba beázások egyik tipikus beázási problémáját.
Tehát ha nincs túlzott mozgás, akkor tartós lesz a szilikon fuga is!

Amennyiben túlságosan nagy rést kell szilikon tömítéssel ellátni, ekkor is keletkezik probléma.

Rendszerint a fürdőszoba burkolás elkészülte után helyére tett kádaknál, zuhanyzóknál fordul elő, hogy a falak egymáshoz viszonyított derékszög hiányossága miatt nagyobb rés keletkezik.
Az ilyen széles rést is ki lehet tölteni szilikon fugával, csak ahhoz, hogy az tartós és esztétikus is legyen, több rétegben kell kialakítani.
A szilikon száradáskor zsugorodik. Ez az összehúzódás addig nem jár következménnyel, amíg a feltöltés 6-8mm között van. E felett az összehúzódás mértéke összeadódva olyan mértéket ölt, hogy a kitöltött résben megkötött szilikon fuga elszakadhat a tapadni kívánt felületről.
Tehát ha túlságosan nagy rést kell vízzáróvá tenni, akkor azt több rétegű szilikonozással elkerülhető ez a probléma.

Poros, vizes felületre sem tapad megfelelően a szilikon fuga.
A szilikonozás művelet előkészítésnél erre is gondolni kell.
Van egy rendszeresen elkövetett burkolás hiba, amit a burkoló nem vesz figyelembe és a poros felülettel szorosan összefügg.
A dilatációs rések helytelen kialakítására gondolok.
Sok burkoló valamely okból kifolyólag elmulasztja a dilatációs profil beépítését és úgy gondolják, hogy a burkolat, burkoló lapjainak valamelyik fuga sorát nevezi ki dilatációnak és szilikon fugával tölti fel.

Csakhogy a szilikon a járólap anyagához (még, ha a port el is távolították) nem tud tartósan hozzátapadni. Így a járólap fugáiból készített dilatációnak szánt szilikon rövid idő multán elválik, szabad utat adva a víznek, ami külső térben felfagyáshoz vezet. Belső térben pedig esztétikailag kifogásolható.

Alkalmazni kell a dilatációs profilokat, és ha már valami okból kifolyólag nem megfelelő (mondjuk a színe miatt) a vásárolható dilatációs profil, akkor legalább a járólap széleinek lezárásához használjanak szembefordított L alakú fém élvédőt, amit a megfelelő színű szilikonnal feltöltve tökéletes dilatálás készíthető.
Ennek az a magyarázata, hogy a fém anyagához tartósabban tapad a szilikon, mint a kerámiához.

A szilikon fuga elkészítése sok burkoló tapasztatot igényel.
Profi lehúzó szerszámon kívül gyakorlott mozdulatra van szükség. Ezért, házilag nem javasolom elkészítését, mivel a csúnyán elkészített szilikon látványa rendkívül sokat ront a burkolásról alkotott véleményből.