kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Burkolat dilatáció, burkolás dilatálás

Burkolat váltásról akkor beszélünk, ha egy adott felületen két különbőzö anyagú, méretű burkoló anyag találkozik, vagy a találkozó burkolatok síkjai eltérnek egymástól.

Dilatáció

okos ötletek

Nagyító alatt a burkolat dilatáció, burkolás dilatálás információk:Burkolat dilatálás

burkolat dilatáció


Miért kell figyelni a dilatációs résre?

Az anyagok zöme a hőmérsékletváltozásra térfogat növekedéssel, vagy térfogat csökkenéssel reagál. Így a burkolatok és persze az alattuk lévő hordozó réteg a beton is folytonosan különböző mértékben változtatja a méretét. (beton dilatáció)
Az állandóan változó méretű anyagoknak helyet kell biztosítani a tágulásra.
Ezért kell két merev anyag közt bizonyos távolságonként rést biztosítani. (dilatációs rés)
A beton növekedése a benne lévő összetevőktől és a hőmérséklet változás mértékétől is függ. Olyan mértékű tágulása is előfordulhat (pl. egy egyszerű padló fűtéses beton esetében), hogy ha nem hagynánk legalább 1cm dilatációs rést a falaktól, bizony még a főfalakat is képes lenne elmozdítani a helyükről.
A belső térben helyesen elkészített aljzat és a falak csatlakozásai közt 1cm résnek kell lennie!

A helyes dilatáció kialakítása több tényező figyelembevételével történik, azoban általánosan egy beton tábla maximális mérete belső térben 25/40m² (fűtetlen/fűtött), míg külső térben 9m² kell hogy legyen.
A szükséges minimális dilatációs rés 1cm .

A burkoló lapok hasonlóan változtatják méretüket a hőmérséklet hatására, mint a beton.
Még a burkoló lapok színe is meghatározó lehet a burkolat tágulás mértékében.
A sötét színű burkolat jobban felmelegedik a napsütés hatására. Sőt a burkoló lapok mérete is meghatározó lehet, mivel a fugák egyik tulajdonsága, hogy bizonyos mértékű mozgást engednek a lapoknak. Így ha sok fuga, vagyis kisméretű burkoló lapokkal történik a burkolás, akkor ezek a minimális mozgási lehetőségek összeadódnak, segítve a burkolat repedés nélküli mozgását. Ám nagyméretű lapoknál korlátozódik ez a fajta lehetőség a mozgás kiegyenlítésre. Többek közt ezért sem javasolt a burkoló lapok fuga nélküli rakása sem, és az óriási méretű burkoló lapok alkalmazása sem külső térben.
Tehát, ha nem hagyjuk mozgásában szabadon a burkolatot, könnyen felpúposodáshoz vezet a hozzá nem értésünk. Egy fűtött betont csak úgy szabad burkolni, hogy a határoló falak mentén biztosítani kell az akadálytalan méretnövekedést, vagyis mindenhol 1cm résre van szükség.

Itt van az első burkolás hiba forrása!

Szinte minden estben, mire burkoló munkára kerül a sor, a betonozáskor alkalmazott dilatálás céljául beépített 0,5- 1cm vastag szélcsíkokat, amik a beton síkjából kiállnak, levágják. Pedig ez a burkolás folyamán biztosítani tudja, hogy véletlenül se kerüljön még ragasztó maradvány se a dilatációs résbe. Így helyes:

szegély dilatáció kialakítás
dilatációs csík levágása

A másik hibaforrás a rossz helyen lévő, vagy egyáltalán ki nem alakított dilatáció!

Aljzat betonozáskor pontosan tudnia kellene a kőműves mestereknek, hogy hova kell diltációt tenniük.
Mégis, rendre azzal szembesülök burkoló munkáim során, hogy a beton rossz helyen ér véget, rossz helyen dilatál.

Az ajtóknál követik el rendszeresen ezt a hibát!
Kivétel nélkül a leendő ajtólap vonalában kell a burkolatváltást megvalósítani. Vagyis akkor esztétikus egy burkolatváltás, ha a csukott állapotban lévő ajtólapja eltakarja azt.

Általában 4cm az ajtólap vastagsága, és középpontjának elhelyezkedése a burkolattal ellátott oldalfal síkjától beljebb van 2cm-rel.
Tehát, a burkolattal egyezően ide kellene esnie a dilatálásnak is! Szinte sosem esik ide!
Sok burkoló nem foglalkozik ezzel a problémával és minden további nélkül ráfekteti a burkoló lapokat a résre és másutt kialakítja a burkolat dilatálását. Azonban ez esetben máshol dilatál a betonaljzat, mint a felette lévő burkoló lap.
Következménye szinte minden esetben előjön, vagyis elenged a ragasztó, vagy elreped a lap.
Ez a hiba is arra mutat rá, hogy az építő iparban a szakmák egymásra épülnek!

Legoptimálisabb, ha a kőműves munka során a megfelelő helyen alakítják ki a dilatálást.

Az egyáltalában ki nem alakított beton dilatálás az előbbiekben tárgyalt problémákhoz vezet. Elhárításuk végett az előbbi és utóbbi esetben is ki kell a megfelelő helyen alakítani a dilatálást, vagyis utólag kell elvágni a betont!

De mi van, ha padlófűtés van alatta?!
Ez esetben már nem alakítható utólag a dilatálás, nem kívánt kompromisszumokra ítélve a kivitelezést.


Harmadik hibaforrás, amikor nap végére nem érnek végig egy beton mezőn, abbahagyják a munkát. Csakhogy a következő nap kezdetére már nem köt hozzá a friss beton(estich) a régi táblához, így egy nem kívánt helyre alakították ki a dilatálást. Fűtött aljzatnál ez gondokat okoz!

Összegezve: Figyeljenek oda a kőműves urak a helyes beton mezők kiosztására!


Burkolás és dilatáció

A burkoló lapokat is meg kell vágni a beton dilatáció felett. A burkoló lapokkal is ki kell alakítani a dilatálást, hiszen ha áthidalnánk a beton dilatációt akkor a beton mozgások az áthidalt részen megrepesztik a burkoló lapokat. Van, akinek ez nem természetes, csak azért írtam róla.

Dilatáció tömítése, a dilatáció vízzárása, illetve esztétikus eltakarásának anyaga a dilatációs profil:

dilatációs profil gumis
dilatáció profil műanyag

Dilatációs profil kereskedelmi forgalomban lévő széles választéka, elfeledteti a vásárlóval, hogy hova is kerül. Az aljzatra kerül, ahol mechanikai hatások érik. Így, ha műanyag dilatációs profilt vásárolunk, számíthatunk arra, hogy az hamar kopásnak indul, amit a napsütés még fel is gyorsít!
Tartósságot is szem előtt tartva érdemes fém alapanyagú gumírozott réskialakítású dilatációs profilt vásárolni!