kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Csempe élvédő helyett, burkoló lapok gér csiszolása!

Élvédő nélkül

okos ötletek

Nagyító alatt a gércsiszolás, élvédő helyett információk:

A burkolat csempéinek védelmére sarkoknál él védőket alkalmazunk. Az él védő többféle anyagból készül: Műanyag, fém, kerámia.

Műanyag él védők hátránya:Műanyag alapú él védő népszerűségét az alacsony árfekvésének és a változatos színeinek köszönheti leginkább.
Fürdőszoba, wc, konyha burkolatnál alkalmazzuk leginkább. Ezek olyan helyek, ahol kevésbé vannak kitéve a kopásnak, a napfény hő hatásainak.
Ebből adódik, hogy a műanyag él védők felhasználási területe korlátozott.

Mivel műanyagból készül, ezért felülete puha és könnyen karcolódik. Emiatt nem alkalmazhatjuk lépcsők burkoló lapjainak él védelmére sem. A kopott, karcolódott él védő látványa teljesen tönkretenné a burkoltról alkotott véleményt.
A műanyagnak van még egy óriási hátránya, a hő hatására elöregszik. A napfény hő energiája épp elegendő ahhoz, hogy ez az öregedési folyamat elinduljon. Ezért külső térben nem szabad alkalmazni műanyag él védőket. Tehát nem használhatjuk külső lépcsők, teraszok, burkolatok él védéséhez sem.
Sokan az olcsó áruk miatt mégis műanyagból vásárolnak az ilyen helyekre. Pedig még azzal is jobban járnának, ha már spórolni akarnak, hogy inkább egyáltalán nem tesznek. Csak később bánják meg döntésüket, amikor a nap kiszívta a színüket, felületük elöregedve megrepedezik, vagy épp a járó felülek burkoló lapjainál alkalmazva megkarcolódnak.

Élvédő helyett

A burkolat készítésekor mindig dilemmát okoz az él védő kiválasztása.
Pedig a választék széles. Vannak műanyagból, fémből, kerámiából, üvegből készült élvédők. Ráadásul színekben, megjelenésükben is rendkívül változatosak, mégis nehéz a választás.

Vagy nagyon drágák, vagy nem igazán passzol a burkoló lapokhoz, ezért nehéz a választás. Vannak burkoló lapok, amikhez igazából egyik élvédő sem passzol.
Gondolja, hogy egy rusztikus felületű, mediterrán stílusú burkolathoz, vagy mozaik laphoz fog megfelelőt találni? Sokan nem gondolnak arra, hogy talán nincs is szükség él védőre!

él védő helyett gércsiszolás
él védő helyett élcsiszolás
élvédő nélkül

Hogyan lehet élvédő nélkül burkolatot készíteni?

A burkolók nem szokták preferálni az élvédő nélküli burkolat készítést, leginkább azért, mert ahhoz, hogy valóban szépen készüljön el egy burkolat sarok, befordulás, burkolat él, több burkolás munkaidőt igényel. A csempék egyenkénti gércsiszolásával (burkoló lapok hátulján az éleket 45°-ban becsiszoljuk) elkerülhető az a látvány, amit a burkoló lapok egymásra lapolásánál a sarok illesztéskor keletkezik. Régebben csak ilyen módon alakítottak ki burkolat éleket. Nem használtak él védő elemeket, nem csiszolták gérbe a burkoló lapok találkozásait, hanem csak egymást fedve alakították ki a sarkok éleit.
A burkolók zöme a lábazatokat még ma is így csinálják!
Burkoló lapok hátuljának lecsiszolásával elérhető, hogy az éleken kialakuló fuga távolsága teljesen megegyezzen a többi fuga mérettel:

Ezen a képen megfigyelhet egy ilyen gércsiszolt burkoló lapokból készített burkolt élt:

gércsiszolt burkolás

Sokszor valóban nem könnyű az ilyen csiszolást elkészíteni, mivel a csempék mázas felszíne csiszolás műveletekor könnyen kipattan. Biztos kéz, jó szerszám és sok türelem kell ennek a műveletnek az elkészítéséhez. Ám a kész fürdőszoba burkolat mindenért kárpótol:

gércsiszolás
gércsiszolt burkolás