kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Konyha burkolás, épített konyhabútor, ötletek, képek

Konyha burkolás tervezésekor általában a konyhabútor felső és alsó része között lévő falszakasz burkolatának elkészítésére gondolunk. Mivel jelentősen befolyásolja, akár dominánssá is teheti a konyhabútor közötti konyha csempézés megjelenése az egész konyha hangulatát, ezért érdemes konyha burkolat minták, ötletek nyomába eredni.

A hangulatos konyha csempézés mellett, egyre többen döntenek az épített konyhabútor kialakítása mellett is.
Ezen a konyha burkolás és konyhabútor építés oldalon bemutatom a konyha fal burkolás mintákban rejlő lehetőségeket.
A konyhabútor építés részleteibe betekintve Ön is kedvet kaphat az ilyen típusú megvalósításra. A sok - sok konyhabútor képek, a konyhabútor építés képek, a konyha burkolási minták mind ezt a célt szolgálják!

Konyha burkolás

okos ötletek

Nagyító alatt a konyha burkolás információk:

konyha burkoló kép
konyha burkolás
konyha burkolás
konyha mozaik burkolás

Tartalom, amiről olvashat ezen a konyha burkolás és konyhabútor építés oldalon:

1. Konyha burkolás
2. Konyha burkolás minták (hálós, diagonál, vegyes, mozaik, normál, rusztikus, tozetto, inzerto)
3. Épített konyhabútor készítés (bútorlappal, osb-vel, ytonggal, vegyesen, téglával)
4. Épített konyhabútor képek

Konyha burkolás:

A konyha hangulatát a konyhabútor és az oldalfalon, aljzaton alkalmazott konyha csempézés alakítja ki.
Harmonikus egységnek kell kialakulnia konyhabútor és konyha kerámia közt.
A konyha csempe vásárlása előtt már tudni kell milyen lesz a konyhabútor. Előre meg kell tervezni a bútort ahhoz, hogy passzoljon hozzá a csempe.
A konyha csempézés színvilága, stílusa kiemelheti a konyhabútort, viszont rossz választás esetén az összhatást, akár el is ronthatja.
Ráadásul a konyha csempe kinézetének igazodnia kell a lakás többi helységéhez is. Arra is gondolni kell, hogy a konyha csempe, a főzés alkalmával erősen szennyeződhet, ezért érdemes kerülni a rusztikus felületű burkoló lapot.
A sötét színű, vagy polírozott felületű burkoló lapokat ugyancsak érdemes kerülni, mivel ezekkel kialakított konyha burkolaton a legkisebb por, vízcsepp is azonnal meglátszik. Ezért a megfontolt konyha burkolattervezés nélkülözhetetlen vásárlás előtt.
Mivel viszonylag kicsi a felület amire csempe kell, ezért nem kerül sokba, ha jobb, tetszetősebb konyha burkoló lapokból vásárolunk.
Burkoló lapok méretének megválasztásához jobb, ha figyelembe vesszük a konyhabútor méreteit. Például: előnytelen egy kisebb konyhabútor mellé, nagyméretű burkoló lapot választani. A konyha csempevásárlás mennyiségének kiszámításához sokan nem tudják, milyen konyha pult magassággal kell számolni. A konyha pult teteje 85-90cm között mozog annak függvényében, hogy a bútor használója milyen magas. A konyhabútor közötti rész pedig 55-60cm között mozog.
Ezek a magasságok a konyha csempézés alkalmával is meghatározóak, mivel tervezés hiányában előfordulhat, hogy a csempe fúgái pár centire a konyhapult vízvetője felett húzódik. Egy vékony csíkot látni a konyha burkolat első sorából, egyáltalán nem szívderítő látvány.
Tehát a pult magasságát és a vízvető magasságát is meg kell határozni a burkolás kezdetekor!


Konyha burkolás minták:

Legtöbbször kisméretű 10 x 10cm burkoló lapokkal készül a konyha burkolat.
Épített konyhabútor közötti részen kisebb méretű csempe burkolatot rakhatjuk több féle elrendezési formába.

Konyha burkolás minta, hálós rakás móddal:

hálós konyha burkolás

Konyha burkolás minta, diagonál rakás móddal:

Konyha burkolás minta, diagonál rakás móddal

Konyha burkolás minta, vegyes rakás móddal:

Konyha burkolás minta, vegyes rakás móddal

Egyre divatosabb konyha burkolás minta a mozaik burkoló lapok alkalmazása is:

konyha burkolás minta a mozaik burkoló lapok

Nagyobb méretű konyha burkoló lapoknak is van létjogosultsága a konyha burkolás minták között, akár állítva vagy fektetve:

Nagyobb méretű konyha burkoló lapok

A konyha burkolás minták izgalmassá tehetők egy-egy dísz csempe (tozetto) segítségével:

konyha burkolás tozetto betéttel

Akár díszítő kép (inzerto) is elkészíthető konyha burkolás minta díszes változataként:

konyha burkolás inzerto betéttel

Rusztikus felületi megjelenést biztosító konyha burkolat is más hatást kelt, így alkalmas konyha burkolás mintaként hasznosítani:

Rusztikus konyha burkolás

Ugyan csak divatos és persze tetszetős megoldás a konyhabútor közti 60cm es sáv burkolatául festett üveget választani.


Épített konyhabútor bútorlap "dobozok" köré:


konyhabútor építés butor doboz köré
Konyhabútor építés
konyha burkolás mozaik burkoló lapokkal
konyhabútor építés


Épített konyhabútor téglából:

tégla konyha burkolás
épített tégla konyhabútor világítással

A pucolt, tisztított téglákból készített tégla konyhabútor régmúlt varázsát hozza a lakásba. Akik szeretik a régies megjelenést azokak lehetőség nyílik vágyaik megélésére, hisz a tégla a letűnt korok hangulatát idézi. A tégla anyaga a modern berendezésekkel, megvilágítással párosítva igazán hangulatos lehetőség a kreatív gondolkodók számára. Beszerezhető tégla színe a fakótól a mélyebb árnyalatokig, érzékelhető különbségeket teremt, a konyhabútor építése kapcsán.


Épített konyhabútor ytong lábakkal osb munkalappal:

Épített konyhabútor burkolás

Az építőanyagokat legtöbbször vegyesen szoktuk alkalmazni egy - egy konyhabútor megépítéshez. A konyhabútor lábait ytongból míg a konyha munkapultot kettőzött osb lapból készítjük. Az alábbi konyhaépítés képek is tanúskodnak arról, hogy bármilyen berendezési tárgy, vagy szekrénynyílás szélesség áthidalható az osb lapokkal. Így a konyhabútor megépítésnek a kényelmes, tágas méretek sem jelentenek akadályt.

Konyhabútor építés
Konyhabútor kivitelezés
épített konyhabútor kivitelezés

A konyha bútor építéshez viszont fokozott figyelem szükséges. Mindent mm pontossággal kell elkészíteni. Konyhabútor építése alkalmával arra is oda kell figyelni, hogy a később felszerelésre kerülő konyhabútor ajtó záródásakor ne legyenek rések, tehát az ajtólapok rázáródását biztosító felületek kialakítására is figyelni kell!
Mivel ez nagyfokú precizitást igényel, meg se próbálja egy átlagos kőművesre bízni az ilyen munkát.
Ytong lábak homlok burkolata, mint ahogy az épített konyha képekben jól látszik, külön erre a célra általában műgyantából gyártott díszes megjelenésű lapokat is ragaszthatunk. Csak a használatkor is látszó nyers felületeket kell burkolattal ellátni. Így például a mosogatógép, a tűzhely, fiókos bútorrészek helyét teljesen felesleges. Elég, ha csak glettelve és festve van.

Épített konyhabútor burkolás
Konyhabútor láb burkolás
épített konyhabútor kivitelezés
épített konyhabútor kivitelezés
Épített konyhabútor fiokos rész
Épített konyha bútor belső része

A konyhabútor építés összetett feladat, mindenegyes apró részletnek milliméterre stimmelnie kell, ezért még a konyhabútor építés tervezési fázisában mindenegyes berendezést, kütyüt meg kell venni, mivel ezek méreteihez igazodik majd a teljes kivitelezés!

Épített konyha bútor belső része

Épített konyhabútor csak ytong falazó elemekkel

Az előzőekben tárgyalt konyhabútor építés megjelenésénél az építés választott módszere épp a munkapad vastagságával függött össze. Az eddigi építés módszerekkel a stabilitás megőrzése mellett a lehető legvékonyabb munkalap megjelenést biztosítottuk.
A most következő konyhabútor építés módszer épp a vaskosabb megjelenést produkálja.
Természetesen mindegy az építés módszere, mindig szükség van a konyhabútor építéshez jól átfontolt tervekre. Akár egy skicc rajzból is készítünk kivitelezhető tervet, de utólagos módosításokra már nincs lehetőség!

konyhabútor áthidalás készítése
ytong falazó elem konyhabútor alap
vas erősítés épített konyhabútorban
vízszint ellenőrzése konyhabútor építés közben
komplett u alakú épített konyhabútor

Csak ytong falazó elemekkel épített konyhabútor stabilitását vaserősítésekkel érjük el.
Már - már paranoiának hat a nyílások ilyen áthidalás megerősítése, de épp az ilyen túl méretezett vasalat miatt nincs egyetlen épített konyhabútor problémám sem. Legalább 16mm átmérőjű három sorba alkalmazott áthidalást készítek. Ha az alábbiaknál nagyobb fesztávot kell áthidalni, akkor ezt a méretet a stabilitás érdekében még tovább is növelem. Ezek a betonvasak merevítik a ráhelyezett ragasztással összekötött ytong munkalapot.

Az ytong falazó elemekkel elkészített konyhabútor "vázat" felöltöztetjük hamisítatlan mediterrán hangulatú konyha csempével. Épített konyha pult élén körbefutó lekerekített domború bordűr, az alatta lévő festett felülettel és persze a csempe színek, minták is elrepítenek a mediterrán országokba

épített konyhabútorban lévő mikró szellőztető nyílása
konyhapult mosdótál
konyhabútor burkolás
főzőfelület épített konyhabútorban

A melegséget árasztó konyhabútor csempézésen kívül, a részletek finom kialakításában rejlő szépség is hozzájárul ahhoz a büszkeséghez, amit az ilyen épített konyhabútor tulajdonosa érezhet.

konyhaburkolat díszítés
gércsiszolás

Épített konyhabútor osb lapokkal:

osb lapokkal készített konyhabútor
osb bútor burkolás

Osb lapok egyszerű megmunkálhatósága, és a nedvesség elleni érzéketlensége alkalmassá teszi, a konyhabútorok alapjai elkészítésének gyors és stabil alkalmazására. Az osb lapokkal elkészített konyhabútor alap munkalapját kettőzött réteggel erősíteni kell. Tervek alapján, osb lapokból összecsavarozott, konyhabútor alap közvetlen burkolása csak speciális ragasztóval, vagy kötőhíd felkenésével, vagy gipszkarton felrögzítésével törtéhet. Bármelyik felület előkészítési módszer megfelelő konyhabútor burkolás szempontjából, de pl.: a gipszkartonnál számolni kell a rétegrend vastagsággal is.

Épített konyhabútor képek:

konyha burkolat
konyha burkolat
konyha burkolás
konyha burkolás