kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Tipp a csempe fúráshoz

A fürdőszoba felújítás befejező szakaszában a fürdőszobai használati eszközök, fogmosó poharak, üvegpolcok, szappantartók utólagos felszerelése a csempézett falra történik. Aki már próbált csempébe furatot készíteni annak ismerős lehet, hogy ez a művelet nem is olyan könnyű, mint ahogy azt elképzeljük. A fúrás műveletét úgy kell elvégezni, hogy a fürdőszoba csempe ne repedjen el, a furat ne táguljon ki túlságosan. A fürdőszoba falán lévő csempe kemény máza miatt a fúró indításakor könnyen megcsúszik, összekarcolva a csempe többi részét. Ráadásul a csempe sarkokra fúrt lyuk, a burkoló hanyag ragasztási hibája miatt még be is törhet.

okos ötletek

Csempe fúrása

Ugye így már ismerős ez a kép?

Hogyan tudunk mégis megfelelő helyre, megfelelő méretű, furatot készíteni?
Először is tisztázni kell, a burkoló munka befejezése után mikor lehet ezt a műveletet biztonságosan elvégezni. A fürdőszoba felújítás után a csempe burkolat ragasztásának el kell érnie egy olyan szintet, amikor a fúró által keltett rezgést és hőhatást már elvisel. Ez általában a burkoló munka befejezéstől számított egy hét után már megvalósul. De még ekkor is óvatosan kell bánni a fúrógéppel. A csempe lyuk fúrásánál a fémfúró szóba sem jöhet, mivel a csempe kemény mázát csak égetni fogja, de nem fúrja át.

csempe fúrás

Erre a célra vídiabetétes fúró lesz alkalmas. Viszont a fúrás előtt hogy a furat pontos helyre kerüljön a csempére jelölt lyuk középpontjába hegyes fém pontozóval apró lyukat kell ütni. Ez a csempe mázban kialakított lyuk megvezeti a fúrót, nem engedi, hogy a burkolaton megcsússzon. A pontozást óvatos, de határozott mozdulatokkal, apró ütögetésekkel kell kivitelezni, egyetlen és megfelelő mély üregnek kell kialakulnia. Akinek a kezében nem idegen a fúrógép azok már neki is láthatnak a furat elkészítésének.

csempe fúrás
csempe fúrás

Azoknak , akiknek nincs ilyen rutinjuk, a fúrást megelőzően célszerű ragasztószalaggal lefedni a pontozóval keltett lyuk helyét. Ezzel a művelettel elősegíthető, hogy a fúró ne csúszhasson el. A fúrást érdemes először sima és nem ütve fúró fokozatban kezdeni. Az előtolás erejét és a fordulatszámot is alacsonyról kell egyre nagyobbra növelni. Ha kerámia csempe keményebbnek bizonyul, azaz sima fúró fokozat kifog rajtunk, csak ekkor érdemes ütve fúró fokozatba kapcsolni. Legtöbbször elegendő a sima fúrás fokozat is, de ha ütve fúrásba kezdünk, ekkor is óvatosan növeljük az előtolás mértékét. Ezzel az óvatossággal elkerülhető a csempe megrepedése. Csempe sarkoknál való fúrásnál fokozott óvatosság szükséges, mivel a megrepedt csempét, már csak cserével lehet eltüntetni.