kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Tippek burkoló alapanyagok vásárlásához!

A burkolás hibák néhány százaléka visszavezethető a nem megfelelő alapanyagok beépítésére.
Már a vásárláskor tudni kell, mire kell figyelni az alapanyagokat illetően.
Rendszerint az építtető szerzi be az anyagokat, olyan személy, aki nem ért hozzá, ezért néhány összefüggésre szeretném ezen az oldalamon felhívni a figyelmet!
Mire kell figyelni burkoló alapanyagok vásárlásakor?
Itt talál néhány jó tanácsot!

Burkolás alapanyagok

okos ötletek

Igényes fürdőszoba felújítás, belsőépítészet átalakítás, vízszerelés, precíz burkolás!

Burkoló lapok méretpontossága:

Az utóbbi években megnövekedett az esélye annak, hogy olyan burkoló lapokat vásároljunk, amelyek méretei eltérnek egymástól.
Sajnos a szabványba "belefér" az egy- két milliméteres eltérés, ezért a reklamálásra nincs mód.

A burkoló lapok csomagolásán feltüntetik a kalibrációs számot, mely a burkoló lapok méretei szerint csoportosítja a lapokat. A gyártási folyamat során elkerülhetetlen, hogy a burkoló lapok méretkülönbséggel készüljenek. Ezért osztályozzák, és külön dobozolják a különböző méretűeket.
A probléma akkor kezdődik, amikor a kereskedésbe kerül a burkoló lap. Helyhiány miatt, vagy trehányságból összekeveredhetnek a különböző gyártó által már bekalibrált, bedobozolt lapok. Nagyon könnyen vásárolhatunk nem egyféle, azonos kalibrációs számmal ellátott burkoló lapot.
Ilyen lapokat leragasztva a fuga sorok egyenetlenséget fognak mutatni, hisz a különbőző dobozokban lévő lapok méretei között akár több miliméter eltérés is lehet.
Elkerülhető ez a burkolás hiba, ha azonos kalibrációs számú dobozokat vásárolunk.
Főleg nagy áruházakból vásárlásnál kevergetik a dobozokat! Ellenőrizni kell!!!Burkoló lapok színazonossága:

Gyártási technológiának köszönhetően nem csak a méret változik az egyes burkoló lapok közt, hanem a színének árnyalata is. Ez is elkerülhetetlen. De a csomagoláskor az azonos árnyalatúakat egy dobozba teszik, és ellátják egy tónus számmal mely a különböző színárnyalatokat megkülönbözteti egymástól.
Vásárláskor erre is kell figyelni!
Még arra is figyelni kell, hogy kellő mennyiségben vásároljunk be a burkoló lapokból, mert a következő szállítás rendszerint más tónusú lapokat fog tartalmazni. Vegyes tónusból készített burkolás esetében, nagyobb felületeken esztétikailag rontó élményt ad a különféle színárnyalatok eggyütléte.Görbe burkoló lapok:

Síkfelületű burkolást, púpos, görbe lapokkal kivitelezni!?

Hazánkba érkeznek a más országban nem elfogadható minőségű lapok zöme. Természetesen első osztályú dobozba csomagolva.
Miért van az, hogy például Németországban személyesen vásárolt lapok kifogástalan minőségűek?

Magyarország jó befogadó országnak számít a silány minőség terén. Jó az nekünk...... mondják.
A felső kategóriás lapok sem ússzák meg ezt a magyarok által generált rossz szokást.
Sőt az itthon gyártott lapok is egyre rosszabb minőséggel kerülnek forgalomba. A magyar szabványok eléggé elnézőek!

Vásárláskor nem sokat tehetünk ez ellen.
Azonban néhány árulkodó jelből következtetni lehet a burkoló lapok síkjának eltéréseire.
A burkoló lapok színével egymásra fordítva, fény felé tartva láthatóvá válnak az eltérések. Felfedezhetők egyenletes eltérések, és lehetnek egyenetlen eltérések is. Ez utóbbi esetén biztos lehet benne, hogy a lakásban ilyen burkoló lapokkal végzett burkolás egyenetlen, "fogas" lesz. A fény felé fordított rés elárulja a burkoló lap síkbeli hibáit, ezért jó módszer vásárláskor az ilyen típusu ellenőrzés.Silány minőség burkoló lap, ragasztó, fuga esetén:

Burkoló lapok szerkezeti silány minősége szemrevételezéssel nem állapítható meg biztonsággal, ezért ennek mindannyian ki vagyunk szolgáltatva. Legtöbbször már csak a burkolat felfagyásakor szembesülhetünk ezzel a hibával. A burkoló lapok felületén lévő máz felpattogzik. A gyártók a hibás beépítéssel indokolnak, ami sok esetben igaz is, ám számtalan esetben a burkoló lap nem felelt meg az itthoni időjárási körülményeknek. A drágább lapokra is vonatkozik ez. Sokszor kerül mediterrán országokból olyan lap bedolgozásra, amely aligha alkalmas az itthoni klímában.

A ragasztó és a fuga megválasztásakor már jóval többet tehetünk azért, hogy tartós burkolat készülhessen.
Az árban rendszerint tükröződni szokott a kellő alkotóelemek megléte, amelyek erőssé, rugalmassá, időtállóvá teszik burkoláshoz szükséges segédanyagokat.
Nem a segédanyagok a drágák! Hanem, ha újra kell burkolni a felületet.Beltéri -kűltéri felhasználhatóság:

Úgy tűnik a burkoló lapok esetében a külső téri felhasználhatóság terén nincs probléma. Tudnak róla az ügyfelek. Ugyanilyen figyelemmel kell kiválasztani a többi segédanyagot is. Nem csak a ragasztó, a fuga megválasztásánál kell figyelni, a vízszigetelő anyagoknál is vannak csak belső térben felhasználhatóak. A dilatációs profilok és az él védők közül külső térre ne a műanyagból készültet válasszuk, mert azok kevésbé állnak ellen az időjárásnak!