kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz lejtés kialakítása, utólag készíthető lejtés

A terasz burkolás felületén lévő víz lassan, de biztosan beszivárog a burkoló lapok alá, ahol téli hideg hatására jéggé fagyva felfeszíti a burkolatot. Ezt a káros folyamatot csökkenthetjük megfelelő mértékű burkolat lejtéssel.
Terasz burkolat lejtése elősegíti a terasz burkolás felületére érkező csapadék automatikus eltávozását, még mielőtt az káros mértékben a burkoló lapok alá szivárogna!

okos ötletek

Mekkora terasz burkolat lejtésre van szükség?

A víznek van egy olyan tulajdonsága, amire kevesen gondolnak, ám egyszerű kísérlettel bizonyosság is szerezhető a megfelelő terasz lejtés mértékéről. A síkfelületre, akár egy még le nem ragasztott burkoló lapra, öntsünk néhány csepp vizet. Lassan változtassunk a felület lejtésén.
Ha ezt óvatosan végezzük, akkor megfigyelhető, hogy a síkfelületre öntött víz csak bizonyos mértékű lejtés után folyik le a burkoló lap széléről. Ha a lejtés mértékét megmérjük, akkor belátható miért kell legalább 1,5% lejtésnek meglennie a terasz burkolás felületének.

A terasz burkoló lapjainak lejtésének meg kell haladnia a 1,5%-os lejtést!
Ahhoz, hogy maradéktalanul eltávozhasson a víz, bizony két százalék, azaz egy méteren mért, két centiméter lejtésre van szükség.
A terasz lejtést még a terasz betonozás kőműves munkálatai során kell kialakítani. Bár utólag is van mód a terasz lejtést adó rétegének kialakítására, mégis olcsóbb már első nekifutásra úgy elkészíteni a terasz beton felületét, hogy meg legyen a megfelelő lejtés.

Terasz felületére hogyan készíthető lejtés utólag?


Terasz lejtés kialakítás

Terasz lejtés képzés:
Terasz lejtés kialakításakor alapvetően egy fontos szabályra kell figyelni.
Terasz lejtését adó új réteg vastagsága befolyásolja a választható anyagokat és technológiát.
Van egy határ = 3,5cm!
3,5cm vastagság alatt igazából gond nélkül elkészíthető a terasz lejtés. A vastagság határ alatt úgynevezett kötött lejtés kialakítást kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy a lejtés rétege a régi beton felületen fix, kötött kapcsolatban van. A két réteg között biztosítani kell a rugalmas, de fix kapcsolatot. Ezért, miden esetben speciális polimer bázisú latex és zsugorodáskompenzált cement keverékével készített tapadó hidat kell a régi beton felületére felhordani!
3,5cm vastagság felett viszont már külön mozgó, úsztatott réteg kialakítással kell a lejtés rétegét készíteni.
Az ilyen vastag réteg már nem képes kellően tapadni, rögzülni a régi rétegre, ezért a két réteget mesterségesen el is kell választani egymástól. (úsztatott) Ez történhet akár fóliaterítéssel is.

Mi van akkor, ha a vastagabból - vékonyabbra, a határ felettiből - határ alatti vastagságra van szükség?

Például: "Precíz" kőműves vízszintet csinált a terasz betonozáskor. Találkoztam burkoló munkáim során ilyen kialakítással! Négy méter széles terasz belső felére 1,5% lejtés kialakításhoz 6cm vastagságot, míg a terasz szélére 0cm lejtés vastagságot kell készíteni.

Ez esetben átlépjük a határértéket!

A nagy dilemma:

Kötött (ragasztott) lejtés réteg kialakításhoz túl vastag, úsztatott, elválasztott lejtés réteg kialakításhoz pedig túl vékony.
Ha túl vastag (3,5cm felett) lejtés réteget készítünk kötött, ragasztott beton technológiával, akkor az új réteg szabálytalanul megreped, elválik a régi rétegtől. Ez a mozgás a terasz burkolat repedését vonja maga után. Túl vékony (3,5cm alatt) lejtés réteget készítünk, úsztatott beton technológiával, akkor a vékony beton reped el meghatározhatatlan helyeken, így ez is a burkoló lapok repedéséhez vezet!

A határértéket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a terasz burkolatra nézve idővel, súlyos következménnyel jár!

Ilyen esetben a vastagság határnál külön kell választani, a lejtés rétegét! 3,5cm-ig kötött, míg felette úsztatott technológiát kell alkalmazni. Különféle technológiák találkozását, dilatációs réssel kell kialakítani, amit a burkolás folyamán is figyelembe kell venni, vagyis a burkolaton dilatciós profil segítségével biztosítani kell az így elkészített táblák külön mozgását.

Előbbi bonyodalmakból is látszik, érdemes még a kőműves munkánál kialakítani a terasz beton minimális 1,5%-os lejtését!