kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Lépcső burkolás, lépcső kiviteletés

Lépcső burkolás

lépcső burkolás

Tartalom amiről a lépcső burkolás képek után olvashat:
1. Lépcső betonról
2. Lépcső burkolás technika
3. Lépcsőnél alkalmazott él védők
4. Beltéri lépcső

Lépcső beton

Hidegburkolatú lépcsők alapját a betonozást kőműves munka folyamán precízen kell kivitelezni.
Legtöbb baj a zsaluzás helytelen kiosztásával, és megfelelő támasztásának hiányából ered.
Számtalan esetben fordul elő úgy kivitelezett betonlépcső, hogy a lépés magasságok, vagy a lépés mélységek nem egyenlő mértékben vannak kiosztva.
Az esztétikai élmény romlásán kívül sokszor balesetveszélyes helyzetet is eredményezhet, hiszen a lépcsőn közlekedve megszokjuk a lépés magasságot és távolságot, ám egy hiba esetén a lépés ütemváltás miatt, ha nem figyelünk oda, akár ki is fordulhat a bokánk.

lépcső beton íves
klinker lépcső íves és domború klinker elemekkel

Ezen a képen látható, ahogy a kőműves munka során nem fordítottak kellő figyelmet a zsaluzat kitámasztására.
Így ahhoz hogy a lépcső ívek megfelelőek legyenek rengeteg munkát kell rá fordítani.

A ráfordított többlet munka drágábbá is teszi a lépcső burkolás kivitelezését.

lépcső betonozás
fellépő lépcső klinker burkolás

Találkozni lépcső burkolás alkalmával olyan beton felülettel ami le van festve, ílyen esetben speciális tapadó hidat kell alkalmazni ragasztás előtt. Ez a réteg biztosítja a ragasztó számára a kellő tapadást.

lépcső lépcsőre burkolat burkolatraLépcső burkolás technika:

A lépcső burkolás jelentős mechanikai terhelésnek van kitéve, így sok múlik a lépcső padlólapok kopásállóságának helyes megválasztásán kívül a precíz burkoló munkán is. Kopogó hang a lépcső burkolat alatti üregről árulkodik. Ilyen burkolás hiba miatt könnyen letöredezhet a lépcső sarka. Természetesen érdemes lépcső él védő alkalmazásával elkerülni az ilyen sérülések keletkezését, azonban az üreges ragasztás miatt a burkoló padlólap az él védelem megléte mellett is elrepedhet.

Burkoló padlólapok alá kent ragasztónak a burkolat teljes felületén tapadniuk kell. Ezt a lépcső burkolás folyamán gondos burkoló munkával lehet elérni.

lépcső homlokfal ragasztás

Legjobb, ha a lépcső betont a kívánt sík eléréséig kiegyenlítjük ragasztóval, majd a burkoló lapok hátulját is megkenve ragasztjuk le a lapokat. Ez a kétoldali ragasztó kenés biztosítja a lépcső padlólapok stabil üregmentes felfekvését mind a járó felületen, mind a lépcső homlokfalán egyaránt.
Más szempontok miatt is érdemes ezt a burkoló technikát alkalmazni lépcső burkolás alkalmával.
Sokszor elkerülhetetlen, hogy a frissen ragasztott lépcső burkolatra kell engedni a forgalmat. Ilyenkor célszerű gyorskötő ragasztó alkalmazása, ám ennek ára elriassza a kivitelezőket. Másik lehetőség a lépcső egyik felének leburkolása, majd amikor készen van csak akkor befejezni a másik felét, így a munkavégzés során mindig van járható felület.

lépcsőház burkolás egyik fele
lépcsőház burkolás

Ezzel a burkolás módszerrel csak az a baj, hogy számtalan hibaforrás keletkezik azáltal, hogy nincs a lépcső teljes szélességében lerakva. A síkok tekintetében okoz problémát, hiszen a leragasztott oldalt már nem lehet elmozdítani, így ha az egyik oldal ragasztásánál nem vettük figyelembe a másik oldal egyenetlenségeit, a burkolatot nem lehet teljesen síkban lerakni. Tehát az előbbi drága ez utóbbi megoldás pedig rengeteg hibát rejthet.

A kétoldali ragasztó kenés esetén már pár óra alatt olyan mértékben összeragadnak a megkent felületek hogy az lépés hatására már nem csúszik el nem mozdul el, nem nyomódik össze. Persze nem soklakásos lakás lépcsőházi terhelésére gondolok, hanem nap végén, amikor szükségből fel kell menni a frissen burkolt lépcsőn ezt némi figyelemmel bátran megtehető. Szoktak is csodálkozni ügyfeleim, hogy megengedem!

Lépcsőt sok féle anyaggal lehet burkolni amint az a bevezető lépcső burkolás képeken is látható.
Most még egy klinker alapanyagú burkoló lapokkal burkolt lépcsőt mutatok:

terasz beton lépcsővel
terasz klinker burkolás lépcsővel

Végezetül pedig egy laminált parkettával burkolt lépcsőt is mutatok:

lépcső burkolás parkettávalLépcsőnél alkalmazott él védők:

Az élvédő használata több esetben vitatott kérdés még a burkoló szakemberek körében is beltéri lépcső esetén. Van, aki nélkülözhetetlennek mondja, mert szerintük élvédő nélkül is megoldható, hogy a burkoló lapok ne töredezzenek szét; mások viszont elengedhetetlennek tartják az élvédő használatát, mert szerintük ez nem csak egy külön esztétikai látványt képvisel a lakásban, hanem még csúszás gátlásban is szerepe van. A vélemények tehát eltérőek lehetnek a beltéri lépcsőt illetően.


Lépcső burkoló padlólapjai alá helyezhető lépcső él védők: Fém alapú lépcső él védők anyaga inoxtól az alumíniumig különböző színekben gyártják.

lépcső élvédő
lépcső élvédő aluminium íves
 aluminium lépcső élvédő
lépcső élvédő

Tartósságukat és csúszásgátlásukat tekintve a gumis kivitelű él védők remekelnek a legjobban:

lépcső élvédő gumirozott
gumis lépcső élvédő

Utólag is rá lehet ragasztani él védőt a lépcső éleinek védelmére, ám az ilyen él védelem már nem annyira esztétikus, mint a beépített társuké:

lépcső élvédőBeltéri lépcső: biztonságos, miközben esztétikailag is megállja a helyét!

Talán a kőműves nehezítheti meg leginkább a burkoló mester munkáját.
Hiszen, ha a beltéri lépcső a kőműves által nincsen megfelelően kivitelezve, akkor a burkolónak kétszer annyi munkájába fog kerülni a helyreállítás és hát így a megrendelő is kétszer annyi burkolás munkadíjat lesz kénytelen kifizetni a burkolónak.

Az első és legfontosabb tehát, hogy legyünk résen, amikor a kőműves beltéri lépcsőnkön dolgozik.

beltéri lépcső burkolás

Ne hagyjuk, hogy silány munkát kerüljön ki a kezei alól.
Hiába azonban az óva intések, sajnos nem egy helyen látni egyenetlen elosztású, a lépési magasságában és szélességében egyaránt elméretezett lépcsőket, amelyek nem csak esztétikailag mutatnak torz képet, de veszélyes is lehet a család számára, főleg, ha fiatal vagy idős korú is használja a beltéri lépcsőt.
A másik rémálom a rosszul zsaluzott beton lépcső látványa, amely egyenesen felháborítja a megrendelőt a munkák végeztével, csak sajnos hiába már az utólagos kesergés: előbb kellett volna résen lenni!
Nagyrészt a megrendelőn áll vagy bukik, hogy kire is bízza a burkolás munkálatokat: ha letördelt, sérült vagy repedezett burkolatú lépcsőt látunk, az mindent jelent, csak sajnos jót nem.
Ne feledjük hát: a beltéri lépcső kettős funkcióját egyszerre látja el. Egyrészről gyönyörködtet bennünket (főleg, amikor a fa illatát érezzük), másrészről a biztonságunkat is szolgálja, legfőképpen, hogyha annak felszíni rétege egy csúszásgátló réteggel is el van pluszban látva.

Ha laikusként akar meggyőződni arról, hogy vajon a burkoló hogyan végezte el a munkáját bármilyen lépcsővel is álljon szembe, akkor a lábával finoman rúgjon bele a lépcsőbe. Hogyha az kongó hangot bocsát ki magából, akkor nagy valószínűséggel a lépcső burkolás alatt hiányos lesz a bevitt ragasztó mennyisége. Márpedig a ragasztó hiánya miatt a beltéri lépcső lapjai sokkal könnyebben el tudnak mozdulni helyükről, így egy idő után használatuk is veszélyessé válhat.


Ne feledje: egy jó burkoló után nem kell utólag kijavítani a burkolás során felmerülő hibákat!