kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Nappali burkolás hibák: elkövetett hibák kőműves munka során!

Szabadidőnk jelentős részét a nappaliban töltjük, sok fáradsággal és még több pénzzel kialakítva azt.
Szeretnénk hosszú távon is élvezni a nappali nyújtotta kényelmet.

De a felhők hamarosan gyülekezni kezdenek a rosszul kivitelezett burkolat miatt!
Megrepedő burkolat?
Kopogó hangok a burkolat alól?
Burkolat fuga elszíneződése?

Az ilyen következményekkel járó, burkolási hibák elkerülésével szeretnék ezen a weboldalon foglalkozni.

Nappali burkolás

okos ötletek

Nagyító alatt a nappali burkolás:Nappali burkolás

A nappali első igazi igénybevételekor derül ki, a burkolat, amire oly sokat költöttünk, koránt sem tökéletes.
Végig sétálva a nappali burkolat felületén előfordulnak furcsa, kongó hangok, amiket korábban nem fedeztünk fel.
Idővel megjelenik az első repedés a fugákban. A világos egységes színű fuga elkoszolódik.
A takarítás alkalmával egyre több fuga "tűnik el" a helyéről. Ahogy az idő múlik, elreped egy burkoló lap. Majd még egy. Ekkor eszmélünk rá, hogy valami nem stimmel.

Azt hiszi Önt elkerüli ez a rémálom?

Bizonyára, ... amennyiben olyan információk birtokában van, amellyel az ok okozati összefüggésekre rálát!

A rémálom kezdete a kőműves munkánál kezdődik, amikor a nappali aljzata készül. Számtalan módszerrel és anyagösszetétellel készítik a nappali aljzatbetont. Az előrekevert, zsákos anyagok óriási előnye, hogy a kőműves segédmunkás által elkövethető első hibaforrást megelőzi és pontosan beállított összetétellel készítik a betonaljzatot. Az alkotó elemek keverési aránya meghatározó az elkészített beton szilárdságát illetően. Vagy jó esetben pumpás géppel keverik az anyagot, ahol az adagolás viszonylag pontossá tehető.
Egy tökéletesen készített beton aljzat felülete is problémákat okozhat, amennyiben nem figyelnek a kötés idő első ciklusán a környezeti körülményekre. Már pedig porlós, gyenge betonfelület nem alkalmas a burkoló padlólapok fogadására!


De kezdjük a legelején:

A kőműves brigád elkészült a nappali aljzattal. Fogja a cókmókját és levonul. Azzal már senki, pláne nem a betonozó brigád nem törődik, mi lesz a nappali betonaljzattal később. Az erős huzat például, hirtelen kiszárítja a beton felületét. Ezt pedig el kell kerülni, mert a felület meggyengüléséhez vezet. A frissen elkészített betont inkább nedvesen kéne tartani.

Persze belsőtérben ki hallott már nedvesen tartásról, utókezelésről?!

Nem azt mondom, hogy nyakra-főre locsoljuk a betont, de legalább amint, rá léphetünk a felületére takarjuk le fóliával, így védjük a gyors kiszáradástól! További előnnyel is jár ez, hisz a takarás megvédi a nappali beton felületét az állandó járkálás okozta kopástól.

Aki építkezett már jól tudja, hogy az újonnan kialakított beton felülete milyen gyorsan el kezd porlóssá válni a sok járkálás következményeként. Egyszerű fólia takarás kettős, sőt hármas szereppel is bír, hisz a festők munkája során számtalan anyagmaradvány hullik a nappali beton felületére. Ezt a burkoló munka megkezdéséig el kell távolítani. A takarás ez ellen is védelmet nyújt!

Tehát: Takarjuk a frissen elkészített betont, hogy megóvjuk a felület meggyengülésétől!Másik kőműves szokás a munka befejezése, még mielőtt befejeznének egy "táblát".
Ilyenkor az okos tojás kőműves kialakít egy munka sávot a betonban, gondolván ehhez majd jobban oda köt a másnapi munkánál a következő beton.

Ám téved!

Addigra a nappali betonja a kötés gyorsító adalékok hatására olyan kötési fázisba kerül, hogy már nem fog hozzákötni a másnapi beton. Így kialakítanak, persze egy nem kívánt helyre, mondjuk a nappali közepére egy dilatációt a betonban.
Ezzel külön táblát alkotva, a beton külön mozgásai miatt a vékonyabb burkoló padlólapokat elrepesztheti.
Ha már abba kell hagyni a betonozás műveletét biztosítani kell a vassal erősített kötést a két tábla közt! Ekkor is megrepedhet a beton ezen a vonalon, ám a vas nem engedi a külön mozgást a két tábla közt. Így a repedés a burkolatra sem lesz hatással.

Harmadik kőműves szokás a betonban elhelyezett dilatáció rossz helyre készítése. Szinte minden esetben az ajtók helyének vonalában készített beton rés (dilatáció), rossz helyre kerül.

Jó helyen akkor van, ha a kőműves tisztában van a leendő ajtó nyílási irányával, és figyelembe veszi a leendő burkolatot is. Akkor van elkészítve esztétikusan egy burkolatváltás, amikor a csukott ajtó alatt "láthatatlanul" helyezkedik el. Vagyis a leendő burkolatváltásnak a később beépítésre kerülő ajtó lapjának a középpontjában kell lennie.
Vajon tudja a kőműves, hogy hova esik majd ez a középpont?

Nem tudja!

Miért probléma ez?

A legtöbb burkoló nem csinál belőle gondot magának. Leragasztja a burkoló padlólapokat és kialakítja a burkolatváltást ahova ő szeretné. Persze ez esetben nincs egymás felett a burkolat és a beton dilatációs vonala.

Mi lehet a következmény? Olvassa el újra ennek a weboldalam bevezető részét: Kopogó hang, repedés, fugakitörés, végül burkoló lap törése. Burkolási hibák feltárásánál ezzel is gyakran lehet találkozni!

De csak most látom úgy elkapott az írás heve, hogy még mindig csak a kőműves által okozott hibákra világítottam rá.
Amennyiben megismerkedne a nappali burkolás közben a burkoló által elkövethető hibákkal, kérem lapozzon a nappali burkolat 2. rész weboldalamra!