kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Nappali burkolás hibák: burkoló munka során elkövetett hibák!

Előző nappali burkolattal foglalkozó weboldalon arról informálódhatott, hogy mi okozza a nappali burkolatnak kopogó, kongó hangját, a megrepedő burkolatot. A kőműves által elkövethető hibákra hívtam fel a figyelmet, melynek egyenes következményei szembetűnőek lesznek az idő során.

Most a burkolás folyamán elkövethető rossz szokásokról, módszerekről, hibákról olvashat.

Nappali burkolás 2. rész

Előző oldalon ott tartottam, hogy a beton aljzat és a burkoló padlólap dilatációja nem esik egy vonalba, akkor annak egyenes következménye lehet, a burkolat meggyengülése. Továbbfolytatva a gondolatot az elkészített betonaljzatot nem árt a burkolás előtt felfűteni. A terhelés hatására láthatóvá válnak a repedések. Azonban nem mindegyik repedés okoz problémát a burkolatnak. A beton kitágulásából, zsugorodásából származó, pókháló szerű repedések szinte természetesnek mondható. Nem teljes keresztmetszetű repedések ezek, úgy hogy ezekkel nem kell törődnünk. Ám ha mélyebb és hosszabb repedést találunk, és ha úgy ítélhető, hogy a repedés mentén kialakult két beton tábla külön mozgásra is képes, akkor össze kell varrni a betont. (betonvarrás)

Kezdjük a burkolási folyamatot alapos portalanítással!
A porra nem tapad a ragasztó!
Amennyiben nem védtük a nappali betonaljzat felületét és rendkívül porlóssá vált, igénybe kell venni az ilyen gyenge felületek megerősítésére szolgáló speciális alapozót.
Ez a megszilárdító alapozó más kötő anyagot is tartalmaz, mint az általánosan is használt diszperziós alapozók. A beton felület szerkezetét belülről megerősítő alapozó használatával, alkalmassá tettük a nappali betonját a burkoló padlólapok fogadására. Az ilyen alapozás, felületkezelés hiányában, a ragasztó nem képes tartóst kötést kialakítani.

Aljzat kezelése nélkül ragasztott burkoló padlólapok okozhatják később a burkolat kopogó, kongó hangját!

Tehát: portalanítsunk, majd alapozzunk, de ha nagyon gyengének ítélhető meg a felület minősége, alapozóként erősebb speciális felület erősítő alapozót használjunk!

Akkor is meggyengül a kötés burkoló padlólap és beton aljzat közt, ha az alkalmazott ragasztó nem tartalmaz rugalmasságot növelő adalékokat. Flexibilis ragasztónak jelentős szerepe van a tartós és problémamentes burkolat kialakításában!

A padló lapok zöme olyan anyagból készül, ami minimális mértékben vesz fel vizet.

Egyéb kötőanyagok hiányában nem tapad rá tartósan a cement alapú ragasztó. Ráadásul a lapok méretének növekedésével, egyre több flexibilitást, alakváltozás képességet adó adalékra van szükség.

Miért?

Minden anyag a hő hatására tágul. Egy padlófűtéses nappali burkolat, burkoló lapjai is méret növekedéssel reagálnak a hőmérsékletemelkedésre. Azonban a nappali aljzat betonja és a burkoló lap eltérő mértékben tágul, így állandó feszültség keletkezik a melegítés és hűlési ciklusok alkalmával. Minél nagyobb méretű a burkoló padlólap, annál nagyobb mozgást kell elviselnie a ragasztónak.
A ragasztó tűrőképességét az adalékok meghatározzák.

Tehát: rossz minőségű, vagy nem a burkoló padlólaphoz igazított ragasztó használatával bekövetkezhet a burkolat meggyengülése, hibája!

De, nem elég csak, a jó minőségű burkolathoz igazított ragasztó használata!

Burkolás munka során az aljzatra kent burkolat ragasztó, rövid idő alatt elveszti a gyártók által garantált tapadási képességet. Egy adott felületet lekenve, ahogy halad a burkoló, az utolsó lapokat fektetve a ragasztó veszít tapadási képességéből. Számtalan ilyen burkolás technológiát, egyoldali ragasztó kenést alkalmazó burkoló után történik burkolat felválás!
Ha a burkoló padlólap felől kopogó hangot hall, biztos lehet benne, ezt a burkolási hibát a rossz ragasztási módszert, a burkoló elkövette. Sok burkoló nem is sejti hogy az egyoldali ragasztó kenéssel kockáztatja a burkolat tartósságát!

kontakt ragasztás

Egy burkoló padlólap akkor van jól leragasztva, ha visszaszedve mindkét oldalon, az aljzaton és a burkoló lapon is egyaránt van ragasztó.

Senki nem lát a padló lap alá! Azonban van olyan burkolás technika, ami egy picit sem kockáztatja a megfelelő tapadás kialakulását!

Folyékonyágyas ragasztó erre a célra lett kifejlesztve!

Folyékony állaga és persze a benne lévő megnövelt adalékok hatására az ilyen ragasztó által kifejtett felületi tapadás, teljesen megbízható. Ráadásul a teljes felületen, üregmentesen lehet a ragasztást elérni. Ez pedig a terasz burkolat burkolásánál már alap követelmény. Nappali padlólapok ragasztása is megbízható, még egy viszonylag lassúnak mondható burkoló keze nyomán is.

Folyékony ágyas ragasztó burkolók általi széleskörű alkalmazását leginkább a ragasztó ára befolyásolja. Az ár hallatán azonban felszisszen az ügyfél. Ehhez társul, hogy míg más ragasztók a vastagságából fakadóan alkalmas némi lap magassági korrekcióra, addig a folyékonyágyas ragasztóval lerakott burkoló padlólapon minimális síkbeli igazítási lehetőség van. A folyékony ágyas ragasztó alkalmazásának előfeltétele a teljesen kiegyenlített felület. Nem csoda, ha ügyfél és a burkoló sem szereti használni ezt a remek terméket.

De, akkor hogyan legyünk biztosak ezek után a megfelelő tapadás kialakulásában?

Van egy jolly jóker burkolás ragasztás technika, ami hasonlóan biztonságos ragasztást biztosít!

A legnagyobb problémája a hagyományos egyoldali ragasztó kenésnek az, hogy egy adott felületet lekenve az utolsó lap alatt minimálisan, de "megszárad"-hat a ragasztó, elvesztve a tapadást.
Ráadásul a fogas szerszámnak megfelelő méretű hosszanti üregek keletkeznek a burkoló lapok alatt. Ezeket a burkolat ragasztására jelentő kockázatokat elkerülhetjük, ha nem csak az aljzatot, hanem a burkoló padló lapokat is megkenjük ragasztóval.
Ez a kontakt ragasztás módszere, a kétoldalas ragasztás burkoló technika.
Ilyen ragasztás esetén, az aljzaton esetlegesen már "megszáradt" tapadását vesztő ragasztóval, mindig "friss" ragasztó réteg találkozik. Azért mert a burkoló padlólapok hátulját egyesével kenegetjük, és nem marad idő a ragasztónak a "megszáradásra", máris rákerül az előzőleg már ragasztóval megkent aljzatra.

Másik előnye ennek a módszernek, hogy lényegesen csökken az üregek kialakulása is!Adós maradtam még a nappali aljzatán lévő fuga elszíneződésének és kitöredezésének lehetséges többi okaival!

Az előbbiekben tárgyalt kőműves és burkoló hibák miatt, a burkoló padlólapok közt lévő fugák először megrepednek, majd kihullnak.

De mi okozza a fuga elszíneződését?

Cement kötőanyagú fugánál tisztában kell lenni azzal, hogy idővel teljesen természetes folyamat a fuga színének megváltozása. Padló lapon ez fokozottan érvényes, mivel állandó koszolásnak és ezt a koszt eltüntető kémiai szereknek van kitéve a fuga. Ugyan vannak vegyszerek, amelyek hatására szinte visszanyerhető az alapszín, de senki sem szeretne állandó elfoglaltságot szerezni magának. Pláne, ha ezek a szerek belülről roncsolják a fuga minőségét.

Elmondható, ha világos árnyalatú burkoló padlólapot választunk a nappali aljzatra, akkor a fuga szín választásánál gondoljunk ezekre a következményekre. Válasszunk már eleve sötétebb árnyalatot, mint a lap színe.

Ha mégis világos fugát szeretne, akkor válasszon fugát az epoxi fuga családból. Az epoxi fuga nem szívja magába a szennyeződéseket. Minimális tisztítással mindig új állapotában marad, vagyis nem szürkül be. Egyetlen hátránya van, az ára majd tízszerese a cementkötésű fugáénak.

De nem is erről a fugaszínváltozásról szeretnék beszélni.
Inkább arról, amikor a fuga színe egyenetlen, foltos már rögtön a kivitelezés után.

A fuga bedolgozásánál figyelemmel kell lenni a megfelelő vízkeverési arányra. A burkoló, hogy könnyebb legyen ez a munkafolyamat, több vizet tesz a fugába, elhígítja azt. Vagy épp a fugázás tisztítási folyamatánál túlmossa, túlvizezi a fugát.

Ezek is okoznak foltosodást! Ráadásul a hígítással jóval lágyabb fuga, meggyengül szerkezetileg is. Számtalan esttel találkozunk, amikor már-már olyan gyenge a fuga felülete, hogy szinte ki lehet seperni. Vannak olyan gyenge minőségű fugák a boltokban, amit inkább púdernek kéne használni, mert fugára alkalmatlanok. Az ilyen anyag használata sem garantálja a burkolaton az egyenletes színű és tartós fugát.
A fugázás megkezdése előtt a ragsztásnak száradnia kell, hogy a ragasztóban lévő nedvességnek ne a fugán keresztűl kelljebn eltávoznia, mert ez is okozhat fuga foltosodást!

Remélem hasznosak voltak ezek az információk!