kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Védekezés terasz beázás ellen

Terasz beázás

Terasz beázás elleni védekezés:

A terasz burkolatán átszivárgó víz komoly károkat okoz, pláne, ha a terasz alatt helység is van. A beázás megszüntetése, csak komoly anyagi ráfordítással oldható meg. Legtöbb esetben a burkoló lapok cseréjét, a terasz utólagos vízszigetelését, majd újra burkolást, és persze a belső térben okozott vakolatjavítást, újra festést jelenti a kár helyreállítás. Mivel ezek valóban sok költséggel járnak, így felmerül a kérdés:

Hogyan előzhető meg a terasz beázás?

Először is tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a tökéletesen elkészített terasz burkolatfuga minimálisan, de átengedi felületre érkező csapadékot. A bejutott víz mennyisége viszont ki is párolog. Ez a körfolyamat természetesnek mondható cementkötésű fugáknál mindaddig, amíg az egyensúly fennáll. Hamar felbomlik ez az egyensúly, amikor a terasz fugán repedés keletkezik. A repedésen keresztül akadálytalanul a terasz burkolat alá jut a csapadék. Ezt a megnövekedett mértéket a kipárolgás már nem tünteti el. Ezért a víz felgyülemlik a terasz burkoló lapjai alatt, ami fagyott állapotban felfeszítve azokat, bekövetkezik a terasz burkolás felfagyása.
Azt is tudni kell, hogy a már megrepedt fugán átszivárgó víz miatt, akár van a terasz burkolat alatt vízszigetelés, akár nincs, akkor is be fog következni a burkoló lapok felfagyása. Tehát ha van is terasz vízszigetelés a burkolat alatt, akkor is maximum a beázás következményeit ússzuk meg, a felfagyást nem. Így a felfagyás elleni védekezés szempontjából (a szakszerű burkolat készítést leszámítva) a vízszigetelés nem az elsődleges megoldás!

Terasz beázás szakszerűen elkészített terasz burkolat esetén csak úgy előzhető meg, ha időnként felülvizsgáljuk a terasz fugáinak épségét.
Fuga repedést találva, azonnal ki kell javítani! Ezzel az apró figyelemmel rendkívül megnövelhetjük a terasz burkolat élettartamát!

Második védelmi vonalként, terasz vízszigetelésre lesz szükség. De ne feledje, az Ön gondoskodó figyelme nélkülözhetetlen!

Terasz vízszigetelést kétféleképen lehet kivitelezni: előrelátómódon vagy utólagosan.

Előrelátómód az, amikor már a terasz beton készítésekor gondoskodunk vízszigetelésről. Két beton réteg közt kátrány, bitumen vagy lemez szigetelés.

Ez a legjobb módszer terasz beázás ellen!

Természetesen a kétrétegű beton közötti vízszigetelés is csak akkor nyújt 100%-os védelmet, ha a vízszigetelést hozzáértő szakember készíti. A bitumen lemezek átfedését tökéletesen kell összeolvasztani. Ugyanilyen gondossággal kell elkészíteni a sarkok, falcsatlakozások, áttörések vízszigetelését is, mert a legkisebb hiba is végzetes lehet. A gondosan készített réteget meg is kell óvni a további munkálatok során, mivel burkolat alá jutó víz előbb utóbb megtalálja az illesztési hibákat, betaposott kavics nyomokat és beázást okoz a meglévő vízszigetelés ellenére is.

Túl sokszor tapasztalunk ilyet, ezért tartom fontosnak, hogy ne a kőműves végezze el az ilyen munkát, mert ehhez precizitás szükséges!
Talán így, a leírtak után már érthető, miért neveztem el az ilyen terasz vízszigetelést előre látó módszernek.

Utólagos mód, amikor az előzőekben tárgyalt alaklommal nem készül vízszigetelés, utólag kell azt elkészíteni.

Erre számtalan gyártó árusít megfelelő vízszigetelő anyagot. Megfelelő alatt a külső térre használható anyagot értem.
A megszilárdult vízszigetelésre közvetlenül flexibilis ragasztóval lehet burkoló lapokat ragasztani.
A tökéletesen elkészített utólagos vízszigetelés megóvja az alatta levő helységet a beázástól.

De.., az utólagos vízszigetelés esetén sem óvja meg a vízzáró réteg a burkolatot a felfagyástól!
Emlékszik rá? Fuga repedés, üreges ragasztás, túlzott vízbejutás, felfagyás.

Ezt a problémát oldották meg a fejlesztő mérnökök azzal, hogy olyan vízszigetelés rendszert alkottak, amely burkolaton a fuga direkt átengedi a csapadékot, majd a bejutott vizet elvezetik a teljes felület alól. Ugyan költségesebb ez a módszer, mégis hatásosabb hosszútávon! A drágából így lessz olcsóbb!