kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz feszültségmentesítő, rétegelválasztás

Burkolás utáni terasz betonrepedések káros következményekkel járnak a terasz burkolat tartósságára nézve!
Mivel az idő folyamán keletkező teraszbeton repedés keletkezések megjósolhatatlanok, de sajnos a szakszerűtlen kőműves munka miatt szinte midig felüti a fejét, ezért egy olyan rendszert találtak fel ennek a hibaforrásnak a leküzdésére, amellyel megakadályozható, hogy a terasz beton utólagos repedések általi vízszintes mozgások károsan hassanak a kész terasz burkolatra.

A betonrepedések által keltett mozgások ragasztásra terhelődő feszültségeit elvezető közbenső réteg alkalmazása, a burkolat rétegelválasztás megoldja a sok fejfájást okozó gondokat. Most erről a burkolat elválasztás, rétegelválasztás rendszerről szeretnék tájékoztatást adni.

okos ötletek

Burkolat elválasztás problémás aljzatra is

Terasz burkolás esetén kell a legkörültekintőbben eljárni burkolat készítésekor. A külső tér időjárás okozta terhelések, számottevő hőmérséklet ingadozások káros hatásai miatt, a terasz burkolás van a legnagyobb veszélyben. A terasz beton állandó mozgása, az idővel keletkező repedések, tovább fokozzák az időjárás miatt amúgy is túlterhelt burkolatot. Az ilyen károsító hatások miatt hallani nap, mint nap problémás terasz burkolás esetekről!

Minden terasz tulajdonos rémálma: terasz burkolat felfagyás!

A terasz burkolat felfagyás okai, számos tényezőre vezethetők vissza.
Ezen a burkoló oldalon a terasz beton mozgásából fakadó károkozásnak eredünk a nyomába!

Terasz beton repedése a burkolatot is megrepeszti, majd az átszivárgó csapadék megfagyva felfeszíti a burkoló lapokat. Így is keletkezhet terasz burkolat felfagyás!

Hogyan védekezhetünk a terasz beton káros mozgásaitól?

Megelőzés!

A terasz beton készítésekor nem elegendő a kőműves által gondoltak, hisz pont ebből származik a legtöbb repedés. Elégtelen alapozás, talajtömörítés, megfelelő szivárgó rétegrend hiánya, megfelelően méretezett vasbeton hiánya, a beton silány minősége, a beton bedolgozási majd utógondozási körülményei, mind kihatással vannak a beton megrepedésén keresztül a terasz burkoló lapjaira is.
Tehát megfelelő terasz beton készítés esetén a káros betonrepedések nem léteznek!

De az építőiparban "fehér holló"nak számít a kőműves szakértelem, ezért burkolás munkák megkezdése előtt tenni kell valamit a terasz beton már meglévő repedésével, vagy esetleg később bekövetkező repedéseivel.

Szerencsére a mérnökök fejlesztései nyomán már van megoldás a terasz beton repedés okozta burkolás problémák megszüntetésére!
Terasz burkolat elválasztó rendszer(ek) hivatott megvédeni a burkoló lapokat a káros repedésekből származó mozgásoktól.


Terasz lejtés kialakítás

Több féle burkolás rendszert alkottak már, így most kitárgyalok egyet közülük.

Burkolat elválasztás lényeges eleme a burkoló lap és a terasz beton közötti kapcsolat elválasztása.
Most nem a burkolat ragasztóra gondolok, hanem egy olyan préselt gúla vagy méhsejt (stb) alakú 3mm vastag műanyag lemezre (Schlüter / Guthjahr / Durabase / stb.), mely a burkolat és a beton közt hivatott a mozgásokból származó feszültségek levezetésére.

Egy speciálisan kialakított műanyag lemez közbeiktatásával a beton és a burkoló lapok külön-külön mozoghatnak anélkül, hogy a bármi féle káros hatással lenne a mozgás a kész burkolatra.
A most bemutatásra kerülő terasz burkolat elválasztás rendszer nem csak a különféle mozgásokból származó feszültségek levezetésére szolgál, hanem még terasz vízszigetelésként is funkcionálhat egyszerre, de még az alulról érkező káros páranyomást is elvezeti.

De haladjunk sorban!

A terasz burkolat elválasztás rendszer lerakása előtt ki kell alakítani a teljesen síkfelületet, és a megfelelő (1,5% feletti) lejtést is. A terasz lejtés megléte biztosítja a csapadék természetes úton való távozását. A terasz egyenletesen sík talajának pedig a tetszetős kivitelezésen túl a burkolat visszalejtésében, a tócsák kialakulásának elkerülésében van szerepe.
Biztosítani kell a burkolat dilatálás lehetőségeit is. (ez még a betonozáskor lenne a kőműves feladata!)

A terasz szélein elhelyezzük (leragasztjuk) a vízvetőket. (burkolatelválasztás rendszeren kívűli is lehet)
A vízvető a terasz felületéről érkező csapadékot emeli el a terasz homlokfalától, vagyis segítségével a csapadék nem fog vissza folyni a burkolat alá és nem fog végigfolyni és koszcsíkot hagyni a terasz oldalon sem.Rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer helyes ragasztásának módja az ellenőrzés!

A rétegelválasztás rendszer lemezt, mely egy méter széles és 5, 10, 30fm hosszú tekercsből méretre szabjuk úgy, hogy a vízvetőre már nem teszünk és elkezdődhet a leszabott csíkok leragasztása.
A burkolat elválasztás leragasztása S1 2TE minősítésű burkoló ragasztóval 4-6-os fogazatú burkoló ragasztó terítéssel, simítás burkolás technológiával készül.
A rétegelválasztás rendszer hátoldalára fátyolszövet van kasírozva.
A burkoló ragasztónak tökéletesen tapadnia kell erre a burkolat elválasztás hátoldali fátyolszövetre!
Ez a burkoló ragasztás rögzíti a terasz betonhoz a rétegelválasztás rendszert. Ezért mindig, a ragasztás kivitelezése során sűrűn meg kell győződni, a megfelelő tapadás kialakulásáról. Ehhez visszaemeljük a már leragasztott rétegelválasztás lemezt, majd megvizsgáljuk mindkét felszínt. A terasz aljzaton és magán a burkolat elválasztás lemezen is egyenletes burkoló ragasztót kell, hogy találjunk!

Rétegelválasztó ragasztása előtt nedvesítés

A jó tapadás érdekében a ragasztás folyamatot a burkoló ragasztó előírt hígításával és/vagy az aljzat előnedvesítésével szabályozhatjuk.

A terasz burkolat elválasztás lemezt szorosan egymás mellé ragasztjuk. Bármilyen alakzatot kiszabhatunk a burkolatelválasztóból, így a bonyolultabb formák, terasz lépcsők is teljesen befedhetők vele.
A teljes terasz felület becsomagolásával a burkolat rétegelválasztás lemez a helyére került.
Mivel a kasírozott lemez vízzáró műanyagból készül, ezért némi plusz munkával a teljes felületet vízzáróvá is tehetjük. A terasz burkolat elválasztás lemezek illesztési pontjait kell vízzáróvá tenni. Ehhez használhatunk vízszigetelő lemez csíkokat.

rétegelválasztó lemez illesztések vízzáróvá tétele

A vízszigetelő lemezcsíkokat vízszigetelő anyagba simítjuk. Ennél a burkoló munkafolyamatnál is ügyelni kell a megfelelő tapadás kialakulására. Természetesen, visszaszedéssel ezt is ellenőrizni kell!

Vízvető csatlakozásainak dilatálása

A vízvető profilt is befedjük ezzel a vízzáró lemezzel, mellyel egyszerre védekezünk a bejutó víz, a ragasztó és a vízvető profil közti elektrolízis káros folyamata ellen is.
A vízvető profilok dilatációs rését lefedjük és elkészültünk a teljes terasz felület burkolat elválasztásával!

rétegelválasztó rendszer

A szakszerűen elkészített terasz burkolat elválasztás után következhet a burkoló lapok ragasztása.
A lukacsos szerkezetű terasz burkolat elválasztás szigetelő lemez felületét telítettségig feltöltjük burkoló ragasztóval, majd a szokott módon terített lehetőleg folyékonyágyas ragasztóba ragasztjuk a burkoló lapokat.

feszültségmentesítő lemez burkoló lap alatt
Üregmentes burkolat ragasztás ellenőrzésének módja

A burkoló lapok teljes felületén elterülő ragasztó az üregmentes burkolás egyetlen biztos ragasztó anyaga. A folyékonyágyas ragasztó árában is jelentkezik azok a kötő, és tapadásért felelős anyagok ára, amelyek biztosítják a tökéletes ragasztást. Viszont csak a folyékonyágyas burkoló ragasztóval lehet hibátlan és megnyugtató ragasztást elérni! Sokan spórolni szeretnének, pár dolgon lehet, de a burkoló ragasztón nem szabad!
Ha a burkoló lapot visszaemeljük megvizsgálható a tapadás létrejötte.
Akkor megfelelő a tapadása a burkoló ragasztónak és üregmentes a ragasztás, ha az mindkét felületen egyenletesen elterül.

Helytelen ragasztás eredménye a burkolat felfagyás!

Igen nagy gondot kell fordítani burkoló munka során a ragasztás kivitelezésére!
Napsütésben, szélben dolgozva a terasz aljzatra kent burkoló ragasztó másodpercek alatt elveszti tapadás képességét!
Sok burkoló nem veszi ezt a tényt figyelembe és alkalmazva a helytelen burkolás módszert ragasztja le a burkoló lapokat.
Mivel az időközben bőrösödött ragasztó nem képes a burkoló lap felületével kapcsolatba lépni, hozzá tapadni, ezért az első feszítő hatásra a burkolás ragasztás elenged.
Ki ne hallott volna kopogó hangot adó burkolatról?
A folyékony ágyas burkolat ragasztóval viszont a legbénább burkoló sem tud ilyen burkolás hibát elkövetni, mivel ez a ragasztó a legkevésbé érzékeny a ragasztás műveletekor fellépő, ragasztást befolyásoló hatásokra.

Jó burkoló ragasztó = hosszan élvezhető burkolat

Klinker burkolat a burkolatelválasztó rendszeren:Klinker burkolat rakásának munkafolyamatai, rétegelválasztó rendszer alkalmazásával


A klinker terasz burkolatra jellemző, hogy igen gyorsan felveszi a nap melegét, ami gyors tágulást eredményez.
A burkoló lapok tágulásából fakadó feszültséget a rétegelválasztás rendszer könnyedén felveszi. Ezért, az előbbiekben tárgyalt terasz beton repedések keletkezések valószínűsége mellett a burkoló lapok tágulása miatt is érdemes elválasztást lefektetni.

Ez a terasz klinker burkolás a terasz szegélyező klinker burkoló lapok leragasztásával kezdődött. Majd mikor a teljes keret elkészült a belsejébe diagonál rakási móddal lett folytatva a burkolat ragasztás


A klinker burkoló lapok hézagtávolsága 8mm.
A szegélyt övező vágások mentén is egységesen ez a fuga távolság került kialakításra.
Széles fugázásra alkalmas fugával kitöltve a hézagokat elkészült a terasz klinker burkolat.


Klinker burkolás

Szépészeti igazításként a lábazat és a vakolat találkozása fel lett töltve a vakoláskor is használt anyaggal. Így résmentes és szép küllemű lett a terasz lábazat felrakása is.

Az összes burkolat csatlakozási pontját, hajlatot rugalmas tulajdonságú szilikonnal egységesen ki van fúgázva, mellyel a mozgásokból származó hajlatokban fellépő repedéseket előzzük meg.

Klinker burkolatú lépcső lábazattal