kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz burkolás munkát rocsoló természeti erők

Burkolat szempontjából a legkényesebb, leg igénybevettebb burkoló lapok a terasz felületére kerülnek. Az időjárás szélsőséges változásainak a terasz burkolat van leginkább kitéve.
Nem csoda, ha a terasz burkolás alkalmával jönnek elő a legtöbb hibák!
Sok olyan folyamat megy keresztül a burkolat felületén és szerkezetében, amit ha megértünk elővigyázatosabbak leszünk, mind a terasz burkolatába szánt anyagokat, mind a burkolás módszereit illetően.

Milyen természeti erők rombolják, rongálják nap mint nap a terasz burkolatot?

okos ötletek

Erős napsütés:

A terasz burkolat napsütés hatására felmelegszik.
A padlólap és az alatta lévő beton is a meleg hatására térfogat növekedéssel reagál, kitágul.
A padlólap és a beton eltérő növekedéséből fakadóan a köztes anyagot a burkolat ragasztót feszegeti ez a feszültség. Ráadásul, amilyen ütemben változik az időjárás (rá süt a nap, árnyékba kerül a burkolat), olyan módon egyszer felmelegszik, máskor lehűl a burkolat. Ezért a ragasztó állandó feszítő tehernek van kitéve.

Az árnyékos és nap fényével megvilágított területek közt is igen jelentős feszültség keletkezik, mert a terasz burkolat egyik része felmelegszik, kitágul, míg ugyanazon felület árnyékos felén lehűl és összehúzódik.

A burkolatba elhelyezett fuga szerepe jelentős e káros hatások csillapításában.
Őrült trenddé váltak az óriás méretű padló lapok alkalmazása. Ráadásul sokan zárt, vagy 1-2mm széles fugát szeretne csak látni a terasz burkolat felületén.
Ezzel az igényükkel, a fizika törvényeivel veszik fel a küzdelmet.
Mivel a fuga egy olyan anyag, ami repedés nélkül is elvisel bizonyos mértékű alakváltozást, "puhább" anyagból van mint a padlólap, ezért a burkoló lapok terjeszkedése, növekedése a fuga terhére jelentkezik először.
A fuga hiányából, vagy minimális méretéből fakadóan ez a feszültség csillapítás megszűnik. Tehát a fuga méretének csökkentésével, lecsökkentjük a tágulási teret az egyes padló lapok közt. Nagyobb terasz egybefüggő betonaljzatánál ez a jelenség megsokszorozódik. Annyira összeadódnak az egyes padlólapok tágulásai, hogy azokat a legjobb minőségű ragasztók, fugák sem képesek követni. Ezért van szükség a dilatáció kialakítására.

A tágulások és összehúzódások első vesztese a fuga.
Repedések keletkeznek a fugán, amin keresztül akadálytalanul a padlólap alá szivárog a csapadék.


Csapadék

A csapadék optimális esetben (1,5% lejtés felett) gond nélkül távozik a padlólap felületéről.
A megrepedt fugán, vagy a nem megfelelően készített fuga szivacsossá vált szerkezetén könnyedén, de még a jól elkészített fugán keresztűl is bejut a víz a padlólap alá.

A legtöbb megkötött állapotú ragasztónak a víz önmagában nem árthat. Nem úgy a födémnek, amelyet vízszigetelés hiányában átáztat a bejutó víz. Vizszigetelés nélkül a terasz burkolat alatt könnyen kialakulhat a beázás. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem a beázás következményeit.


Fagy

Mivel még a jól elkészített fugákon is átszivárog a víz, ezért a burkolat alatti hordozó és ragasztó réteg egy idő után telítődik vízzel.
Ez elkerülhetetlen!
Épp ezért van vízszegetelésre szükség, hogy az alatta fekvő helységeket megóvjuk a beázástól!
Télen amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, az átázott, vízzel telt burkolat alatti rész megfagy. A fagyott állapot térfogatnövekedése miatt, el kezdi feszegetni, emelgetni a burkoló lapokat. Minden egyes fagyás és olvadás ciklus méretváltozással jár együtt. Olyan ez, mint ha feszítő vassal emelgetnénk a burkoló lapokat. Idővel, ami már az első télen bekövetkezik, a ragasztó nem bírja tovább és felfagy a terasz burkolat.

Összegezve:
A napsütés és árnyék a fagyás és olvadás ciklusai roncsoló hatással vannak a terasz burkolatra. A víz túlzott bejutását meg kell akadályozni megfelelő lejtés készítésével, a fugák bedolgozásának figyelmességével és persze olyan ragasztót és burkolás technikát kell alkalmazni, amely elviseli az időjárás okozta alakváltozásokat!


Elemi erők hatása burkolás munkafolyamatra:

A külső burkolás munkára erősen jellemző, hogy a munka folyamán olyan körülmények között kell dolgozni, ami károsan befolyásolja a terasz burkolat tartósságát. Vegyük sorra ezeket a körülményeket:

Napsütés:
Napsütésnek többféle hatása van, amire oda kell figyelni burkoló munka során.

A burkolat ragasztóknak van egy úgynevezett nyitott idejük, ami alatt azt az idővallumot kell érteni, amely idő alatt az aljzatra kent burkoló ragasztó és az ebbe ágyazott, belehelyezett burkoló lap között még képes megfelelő kötőerő kialakulni. Ezt az időt minden egyes ragasztónál fel is tüntetik a műszaki leírásban.
A megfelelő tapadás létrejötte befolyásolja a ragasztó kötése utáni burkolat megtartást. Ha ez a tapadás nem megfelelő, akkor a ragasztó kötése után az előbbi fejezetekben taglalt burkolatmozgások következtében megszünik a ragasztás, azaz elválik a burkoló lap a ragasztótól.
A napsütés miatt az aljzatra kent ragasztóból szó szerint pillanatok alatt elillan a nedvesség, ami biztosítja a tapadást. Tehát a napsütés hatására a ragasztó nyitott ideje drámaian lecsökken. Mit lehet tenni ellene?

Gyakorlatban az árnyékolás lenne a megfelelő módszer, de valljuk be ezt nem tudjuk kellően biztosítani.
Kevesebb ragasztó előkészítésével azonban csökkenthető a káros hatás.
Előszőr is kevesebb burkoló ragasztó anyagot kell bekeverni, másodszor a burkolat fektetés műveletekor kevesebb felületet kell egyszerre megkenni ragasztóval. Szinte laponként és nem egyszerre több négyzetmétert, ahogy azt a burkolók zöme szokta csinálni.
Talán mondanom sem kell, hogy a legfontosabb amit tehetünk: a kontakt ragasztás!!
Kontakt ragasztás burkolás technológiának lényege, hogy a ragasztandó felület és a ragasztott lapok hátulja is meg legyen kenve ragasztóval. Minkét oldal megkenésével, a kontakt ragasztással elérhető, hogy mindig friss ragasztó kerüljön amár esetleg meggyengült ragasztóra.
Napsütés melegítő hatását árnyékoló takarással mégis csak célszerű védeni, mert a túlzottan felmelegedő burkolólapok hatására a ragasztóból ugyancsak idő elött párolog el a nedvesség, ami a leragasztott lapoknál már nem a tapadás eléréséhez kell (azt már kontakt ragasztással és kisebb felület ragasztással elértük), hanem a ragasztó kötési folyamataihoz kellene.

Szél:
A szélnek a burkoló ragasztóra nézve ugyanolyan szárító hatása van, mint a napsütésnek. Ugyanúgy is kell védekezni ellene!

Eső:
A csapadéknak is több féle következménye van a burkolatra nézve.
Külső térben a burkolandó felület maradék nedvességtartalma nem haladhatja meg a 4CM%-ot!
Ha például burkolás közben elered az eső, akkor burkolás folytatásához meg kell várni ezt az értékű száradást! Nedves felületre azért nem szabad burkolás munkát folytatni, mert a maradék nedvesség tartalom a ragasztó tapadását kedvezőtlenűl befolyásolja. Ugyanakkor az aljzat szerkezetében lévő nedvességnek el kell távoznia és ez párolgással fog megvalósulni. A túlzott kipárolgás következtében a fugákban káros folyamatok jöhetnek létre, nem beszélve a pára nyomásról, ami a kötő félben lévő ragasztóra terhelődik.

A ragasztás burkoló munkafolyamatával elkészült, de még nem befugázott terasz burkolás is sérülékeny csapadék hatására. A burkolat alá kerülö túlzott nedvesség meggyengítí a ragasztást. Ezért eső ellen védekezni kell burkolás közben. Mindig takarjuk, fóliával védjük a terasz burkolatot!

Alacsony hőmérséklet
Tévedés azt hinni hogy a burkoló keze fázik, azért nem akar hidegben dolgozni!
A terasz burkolás során alkalmazott segédanyagok mindegyike érzékeny a hőmérsékletre. 15 C fok alatt károsan lelassúlnak a kötési folyamatok. Ragasztóban ez tapadás hiányhoz vezet, míg a fuga szerkezete is megsérül. A lelassúlt hidralikus kötés miatt a fúga felszíne krétásodni fog, elszineződik, és meg is gyengül!
15-25 C fok az ideális hőmérséklet burkolás munkákhoz!