kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz szegélylemezre burkolás, ragasztás

A terasz bádogozás hozzátartozik a terasz vízelvezető rétegek kialakításához.
A terasz szegély bádogozás a terasz szegélyét övező csatornába vezeti a terasz burkolat felületéről a vizet.
Azonban a terasz burkolat alatt lévő bádogozási munkáinál rendre olyan problémákkal találkozni, amikor a terasz szegélyező bádog miatt a terasz burkolat megsérül. Ezen az oldalon megtudhatja hogyan kell hideg burkolat alatt kialakítania bádogozást úgy, hogy a bádoglemez ne okozzon burkolat felfagyást és más gondokat!

okos ötletek

Hogyan készítsünk tartós terasz burkolatot terasz szegély bádoglemez felhasználásával?

szegélylemezre való burkolás módja
Zsegélylemezre való burkolás módja

A terasz szegélyének lezárására sokszor kell fémből készült profilokat beépíteni a terasz burkoló lapjai alá. Ezek a terasz lemez profilok egyfelől letakarják az oldalsó felületeket, másfelől a csatornába terelik a terasz burkolatra érkező csapadékot. Szükség van bádogozási munkákra nem csak esztétikai okok miatt, hanem mert a vízelvezetésben jelentős szerepük van.

A terasz szegélyére felszerelt bádoglemez hő tágulása miatt azonban rendre probléma merül fel!
A hiányosan rögzített bádoglemez olyan mértékű mozgást produkál, ami a felette lévő burkoló lapok ragasztása és a burkolatot kitöltő fugák repedése nélkül már nem viselnek el.

A jelentős hő tágulás először a terasz burkolás fugáiban okoz repedéseket, majd a fugarepedésen akadálytalanul bejutó csapadék burkolat felfagyást eredményez.

A bádog szegély lemez helyes kialakítása hidegburkolat alatt:

A bádog szegély lemezt teljes felületű ragasztással kell rögzíteni a terasz betonhoz!
Nem elegendő "hagyományos" csavarozással rögzíteni!
A csavarozással rögzített bádoglemez csak a rögzítő csavarok közvetlen környezetében adnak stabil, nem mozgó felületet a terasz burkolásának.
A csavarokkal rögzített bádog lemezek szinte levegőben lebegő alapot adnak csak a burkoló lapoknak. Az így rögzített bádog lemez felett lévő ragasztott burkolat és a terasz beton között semmi féle rögzítő kapcsolat nincs!
Emiatt a burkoló lapok szabadon mozoghatnak!
A bádog szegély lemez ragasztásához speciális ragasztóra van szükség. Úgy tűnik a ragasztást külön kérni kell a bádogos "szakemberektől"!
Valószínűleg nem gondolnak bele, milyen problémát okoz a hozzá nem értésük.


Terasz bádogozás és a burkolat alatti utólagos vízszigetelés kialakítása:

A terasz szegély lemez leragasztása után, a teljesen kész bádogozási munkák után lehet elkezdeni az utólagos terasz vízszigetelési munkákat.

bádog terasz szegélylemez védelme vízszigetelés kialakítás

Mivel a terasz beton és a terasz bádog lemez eltérő tágulási értékűek, ezért hogy a vízszigetelés folytonossága fennmaradhasson az apró mozgások ellenére is, rugalmas vízszigetelő szalaggal kell a találkozási pontokat lefedni.

A terasz szegélylemez lefedése azért is fontos, mert a bádoglemez a burkolat ragasztójával idővel kémiai reakcióba léphet. A vízszigetelő réteg teljesen elválasztja a burkolat ragasztót és a terasz bádog lemezt így megvédi a káros korrozió folyamatától.

terasz hajlatok vízzárása hajlat erősítő szalaggal
utólagos vízszigetelés két réteg között üvegszövet háló

A terasz beton és a ház falának találkozását, a terasz vízszigetelés tökéletes kialakításához, hajlaterősítő szalaggal kell lefedni. Ennek a hajlaterősítő szalagnak rugalmas anyaga biztosítani tudja a folyamatos vízzárást a tágulásokból eredő elmozdulások ellenére is. Amikor a terasz bádoglemez és a hajlatok vízszigetelő szalaggal való lefedése elkészűlt, akkor a teljes terasz beton felületét két réteg vízszigetelő anyaggal kell úgy be vonni, hogy a két réteg közé üvegszövethálót ágyazunk.
A vízszigetelő anyag önmagában is rugalmas, de az üvegszövet háló további rugalmasságot is biztosít. A vízszigetelő anyag repedésátfedő képessége jelentősen javul, ezért megelőzésre vagy repedezett betonnál is érdemes használni.

terasz burkolás induló sor
burkoló ragasztó telítettség elérése

Amikor kész a terasz vízszigetelés elkezdődhet a végső burkoló munka, a terasz burkolás. A terasz bádoglemez szegélytől visszafele kell a burkoló lapok leragasztani, mivel ez a leglátványosabb, legszembetűnőbb helye a terasznak. Itt kell egész burkoló lapoknak lenni, majd a terasz beton és fal találkozásánál lehetnek vágott burkoló lapok is.
A burkoló lapok ragasztásánál a terasz burkolat felfagyás elkerülése végett feltétlenűl oda kell figyelni az üregmentes ragasztás kivitelezésére, de legalább a burkoló lapok alatt törekedni kell a minimum 80%-os burkoló ragasztó telítettség elérésére. A terasz burkolás folyamán a burkoló lapok hátuljának megkenésével tovább növelhetjük a tapadás erősségét. Ez a terasz burkolás művelet, a folyékony ágyas ragasztók használata esetén mellőzhető.

Terasz fugázás szabályait is betartva elkészítjük a végeredményt:

terasz burkolat készítés
terasz burkolat készítés