kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Világító bordűr készítése házilag

Kreatív lehetőségek tárházából, most a fény játékának bordűrrel való ötvözését, a világító bordűr készítést házilag mutatom be.
A fürdőszoba legdrágább elemét a bordűrt, kreatívan helyettesíthetjük különféle vágott burkoló lapokkal, terméskővel, burkoló kavicsokkal, mozaik lapokkal. További lehetőségként, a 3D technológiás üveg mozaikok alkalmasak a fürdőszoba látványának extra élmény fokozására, amennyiben oldalról, vagy hátulról megvilágítjuk. Ezzel különleges hatást adhatunk a fürdőszoba helységnek

fürdőszoba burkolatában megjelenő világító bordűr
Világító díszcsík a tükör körül
Világító bordűr készítés

Mozaik lapok megvilágítása, mozaik burkolat megvilágítás szerkezeti elkészítése, extra fürdőszoba látvány!

Világító mozaik bordűr:

A fürdőszoba burkolatán szinte mindig megjelenik díszítő elemként a bordűr.
Másik oldalamon (bordűr készítés) már tárgyaltam, miért is érdemes kreatívan hozzáállni a bordűr témájához. Most csak annyit teszek hozzá, hogy vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogyan és mivel helyettesíthetjük a fürdőszoba burkolatok legdrágább elemét. Leggyakoribb bordűr helyettesítés mozaik lapokkal történik. Ennek oka, hogy látványban messze felül múlja a vásárolt bordűr látványát, könnyen variálható, mind színeiben, mind méreteiben, ezzel a környezetében lévő burkolathoz is könnyen igazítható, ezen kívül még olcsóbb is, mint ha a kereskedelemben vennénk meg a kész bordűrt.

Mivel az üveg mozaik burkoló lapok ugyan eltérő módon, de áteresztik a fényt, így hátulról megvilágítva érdekes látványhoz juthatunk! Ennek a megvalósítása azonban nem is olyan egyszerű, hiszen a karbantartásra is kell számítani, így szerelhető kivitelben kell azt elkészíteni. Mivel kereskedelmi forgalomban nem találni megfelelőt, ezért magunknak kell kreatívan átgondolva összeszedi a hozzávalókat.

Legkézenfekvőbb anyagokat használtuk fel a most bemutatásra kerülő munkánk során.

Mindig a megvilágításra kerülő mozaik lapokból kell kiindulni, vagyis ki kell választani a megvilágításra alkalmas mozaik burkoló lapot.
Nyugodtan válogathatunk a méregdrága mozaik lapok között, mert összehasonlítva más bordűrök árával elképesztő, de még így is olcsóbban jöhetünk ki. Úgyhogy bátran válogassunk a felsőkategóriás mozaik burkoló lapok között. Figyelni kell, hogy a mozaik burkoló lapok áteresszék a fényt, vagyis vásárlás előtt érdemes kézbe venni és hátulról megvilágítani. A megvilágítás intenzitását, színét később változtathatjuk, így ezt is bele lehet kalkulálni vásárlás előtt. Amennyiben (a fantáziát is használva) megfelelőt találtunk, akkor persze világítás nélkül is meg kell hogy feleljen az elvárásoknak.világítás bordűrrel
világítás bordűrrel fogadó rész

Szerelhető kivitel elkészítése:

Mivel a mozaik burkoló lapok mögött helyezzük el a led fényforrást, ezért ha üzemeltetés közben bármi meghibásodna, hozzáférhetővé kell tenni a cserélhető alkatrészeket.
Így biztosíthatjuk a tartós működést!

Egyfajta olyan dobozt kell képezni a falon belül, ami fizikailag helyén tartja a fényforrást és a mozaik burkolatot is. Ezt úgy érhetjük el, hogy készítünk a falon belül egy nyitott tetejű "dobozt". Ebbe kerül a fényforrás, és ebbe csavarokkal rögzíthető egy másik "doboz" ami a mozaik lapokat tartja a helyén.

A mozaik burkolat csíknak (bordűr szélesség) megfelelő széles gipszkarton profilt (uw, cw) ágyazunk a fal síkjába, arra ügyelve, hogy megfelelő mélységben legyen. Majd az öntapadós led szalagot beragasszuk a profil oldalába. Elektromosan elkészítjük a csatlakozásokat, majd beüzemelve ellenőrizni kell a helyes működést!

mozaik lapok felragasztása plexi lapra

A másik doboz elkészítéséhez olyan anyagot kell használni, ami akadály nélkül átengedi a led fényét.
Erre a sokcélú plexi tökéletesen megfelel.
A plexi doboz szélességét a mozaik burkoló lapokhoz, míg a plexi doboz mélységét a falon belüli méretekhez igazítjuk. A homlok részére átlátszó ragasztóval rögzítjük a mozaik burkoló lapokat. Ez egy igazi pepecs burkoló munka, mivel egyenként kell megfelelő helyzetbe ragasztani a mozaik burkoló lapokat.

epoxi fuga világító mozaik lapokhoz

Fokozhatjuk a saját kezűleg készített bordűr látványát, csillogó hatást biztosító epoxi fugával.

plexidoboz rögzítő fül készítése

Rögzítéshez ugyancsak plexiből elkészítjük a tartókat. 3-as metrikus csavar anyát olvasztunk a megfelelő mélységbe fúrt lukba.

világító bordűr oldható kötése
mozaik burkolat megvilágító szerkezet készítése

Így néz ki a plexi doboz rögzítése a cw gipszkarton "dobozba".
Elkészítjük a fürdőszoba burkolatot.

zuhanyzóban alkalmazott világító bordűr szerkezet
mozaik megvilágítás szerkezeti felépítése
világító mozaik készítése épített zuhanyzóba
világító mozaik bordűr rögzítése
csavaros rögzítés világító mozaik bordűr
led világítás szerkezete

Fuga közé rejtett furatokba 3-mas csavarokkal felrögzítjük a világító bordűrt.

Fuga színével azonos szilikonnal a csavarok tetejét lezárjuk, az oldalsó réseket tömítjük és voálá....