kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Űvegtégla falak, üvegtéglákban rejló lehetőségek, üvegtégla hatásai!

Üvegtégla falak

Már-már elfeledett építőanyag az üvegtégla használata újra reneszánszát éli az építőiparban.
Az üvegtégla fényáteresztő képességével, variálhatóságával, stabil falazatok készíthetőségével, és remek dekorációs hatásával nyeri el a bizalmat.
Egy ház, lakás bármely szegletében helyet kaphat, különösen ott, ahol az üvegtéga fal sajátos fényjátékára is szükség van.
Ezen az üvegtégla beépítés körülményeivel foglalkozó oldalamon összeszedem az üvegtégla falak készítése nélkülözhetetlen információit.
Megépített üvegtégla képek pedig segítik Önt az üvegtégla ötletek gyűjtésében!

Az üvegtégla fényjátéka:

Rögtön az elején a legfontosabb üvegtégla tulajdonsággal kezdem.
Mivel ez a szilárd építőanyag az üvegtégla üvegből készül, ezért nyilvánvaló, hogy a fényáteresztő képessége hasznossá teszi fallal elzárt terek természetes fénnyel való megvilágításában. Az üvegtégla fal fényáteresztő képessége a stabilitással párosul, ezért alkalmas (nem teherhordó) tömör falazatok kiváltására. Az már kevésbé közismert, hogy a színezett üvegtéglák a napfény átengedésén túl színnel is telítik azt a helységet ahova beépítjük!

üvegtégla
szines üvegtégla fény játéka
szines üvegtégla fény játéka

Különös fény megfesti a környező falak burkolatát, hangulatot teremt, ezért kiválóan alkalmas a színes üvegtégla, fürdőszoba falak egy részének kiváltására.
Amelyik helységben az a cél, hogy minél több fény jusson be, oda inkább az áttetsző üvegtéglák valók:

üvegtégla eltolt rakásmóddal

Az áttetsző üvegtégla a természetes napfény akár 80%-át is átengedi, ezért ablakok helyettesítésére kiválóan alkalmas.
Különösen ott lehet ez az üvegtégla tulajdonság fontos, ahol a szomszédos épület felé néző ablakot nem engedélyezik. A helyettesítő bevilágító megoldja a szomszéd vitákat, biztosítja az éltető fény bejutását házunk zugos szegleteibe is
Az üvegtégla falazatok:

Megkülönböztetünk külső és belső falazatokat, mivel a legegyszerűbb üvegtégla hő átbocsájtó képessége ugyan meglepően jó (2,7K), de egy külső fal esetében ennek az értéknek 0,4K alatt kellene lennie.
Tehát külső üvegtégla falak készítésénél figyelemmel kell lenni a keletkező hő hídra, ami a hő veszteségen kívül, páralecsapódás, majd az egészségtelen penészgombák melegágya is lesz.

Külső térrel érintkező üvegtégla falak esetén jobb hőszigetelő képességű üvegtéglát kell vásárolni, ami természetesen az árban is nyomot hagy. Hőszigetelt üvegtégla súlyra is nehezebb, az üvegfalvastagsággal és a gázzal töltött belső térrel 1,5k hő átbocsájtó értéket értek el.
Az egyszerű (nem hőszigetelt) üvegtégla hőszigetelő képességét tovább javíthatjuk dupla üvegtéglafal, köztük légréssel. 20cm-es légréssel elérhető az 1,4K-s hő átbocsájtó érték. Természetesen a dupla üvegtégla fal dupla árral is jár, ami nem csak a üvegtégla és az üvegtégla fal építéséhez szükséges habarcs árát érinti, hanem a megépítés munkadíját is. Így jobban jár, aki csak egyszer fizet, azaz a drágább hőszigetelt üvegtéglát vásárolja meg!

Egyenes üvegtégla falazatok (külső, belső tér)

Az egybefüggő üvegtégla falak építésének van egy határa: 15m2, magasság 6m, oldalirány 7,5m. Ha ezen értékek bármelyikénél nagyobb méretű üvegtégla falra van szükség, a határértéket meghaladóan biztosítani kell a külön mozgást, azaz üvegtégla dilatáció beiktatása szükséges!
Üvegtégla fal merevítésének erősítése céljából rozsdamentes acél huzalt kell vízszintes és a függőleges sorokba is elhelyezni.


Nappali üvegtégla bevilágító
Nappali egyenes üvegtégla fal bevilágító

Az üvegtéglák fugatávolságára vonatkozóan magyar országon csak az 1cm fugarést ismerik, holott bizonyos körülmények között ettől kisebb üvegtégla fuga is készíthető. Az üvegtégla fugaméret csökkentésnek elsősorban esztétikailag van jelentősége! 5-8mm üvegtégla fuga a szemnek tetszetősebb látványt nyújt. Sajnos magyar országon nem lehet egyszerűen kapni 1cm-nél kisebb speciális üvegtégla keresztet, pedig belső térben általánosan készített üvegtégla falaknál lehetne alkalmazni!
Külső térrel érintkező és főleg nagyobb egybefüggő üvegtégla falaknál érdemes megtartani az 1cm fuga távolságot.

Íves üvegtégla falazatok

Bármely üvegtégla alkalmas arra, hogy íves üvegtégla fal készüljön belőle.Az elkészíthető ívnek inkább esztétikai, mint technikai meggondolásai vannak. Az üvegtégla fal ív belső felén kisebb, míg külső felén nagyobb fuga távolsággal elérhető a fal ívelése. Tehát nem kell íves üvegtégla falazáshoz, ívelt üvegtégla.

íves fal üvegtégla

Üvegtégla fal ablak

Néha szükség lehet arra, hogy az üvegtégla nyitható ablakként is funkcionáljon, például szellőztetés céljából. Ilyen esetre gondolva az üvegtéglával, vagy üvegtéglákkal megegyező méretű nyitható keretet kell beépíteni. A keret belsejét üvegtéglával "töltjük" fel, így az ablak szinte láthatatlanul beleolvad a teljes üvegfalba.

üv egtégla keret
üv egtégla keret

Üvegtégla fal építése, készítése

Több féle üvegtégla fal készítési módszer létezik. Legáltalánosabb a habarccsal falazott üvegtégla fal.
Üvegtégla falazásához szükséges anyagok:

Üvegtégla falazó habarcs: 25kg/3,5m² Távtartó kereszt: 28db/m² vagy 1.25 x üvegtégla db a könnyebb számolhatóság végett!
Fugázáshoz vagy a falazó habarcs (ez szemcsésebb, durvább felületet ad), vagy széles fugázó habarcs szükséges
Üvegtégla fal készítés rutinos, szakmai jártasságot igényel. Az üvegtégla falak vízszintes és függőleges sorainak, és pozíciójának megtartása igénybe veszi a szakértelmet. Tehát nem csak a szakszerű elkészítés, (gondolok itt a különféle szabályok betartására), de maga a falazás is nehéz feladat.
Léteznek még különféle keretező rendszerek, olyan is melyek segítségével akár a lego játék házilag is összeszerelhetünk üvegtégla falat.
Ezen rendszerek előnye a könnyebb szétszerelhetőségben rejlik. Akár fa, fém, műanyag keretezéssel is készülhet üvegtégla fal. Ezekkel a lehetőséggel is tovább bővíthető az üvegtégla falak megjelenése.

Üvegtégla áthidaló beépítése:

Üvegtégla falnyílás készítésekor különösen ott okoz problémát az áthidaló elkészítése ahol a nyílás felett is üvegtégla van.
Ilyenkor mérlegelni kell a nyílás feletti súlyterhelést, és ennek tudatában kell megválasztani a nyíláson átívelő betonvas vastagságát. Mivel a tartó vas szerkezet (jelen esetben a betonvas) nem lépheti túl a üvegtégla fuga méretét ezért csak egy ajtónyi szélesség hidalható át biztonságosan ezzel a módszerrel. Rozsdásodás elkerülése céljából kezelni kell a beton vasakat. Két, három, de akár négy szál elhelyezése is szükséges lehet. Nagyobb üvegtégla falnyílás áthidalásokhoz teherhordó vázszerkezetet kell előzetesen készíteni. Ami azért is célszerű, mert a leendő nyílászáró mozgató szerkezetét is könnyen rögzíthetővé teszi.

üvegtégla fal áthidalás


Az üvegtégla rakás minták:

Üvegtégla megjelenését a rakás mintákkal befolyásolni tudjuk. Hagyományosan az egyező méretű kocka alakú üvegtéglát függőleges és vízszintes sorokba rendezve készítjük:

üvegtégla hálós rakás minta

Kocka alakú üvegtéglákkal téglakötésben is készíthetünk lépcsős hatású falakat, díszítéseket:

üvegtégla rakás minta

Eltérő üvegtégla méretekkel is variálhatunk:

minta kétféle üvegtéglával
eltérő méretű üvegtégla mintázat

Különféle méretű üvegtéglával különleges hatást is elérhetünk:

kreatív üvegtégla világító készítés
kör alakzatban rakott üvegtégla fal
üvegtégla rombusz rakás mita

Meghökkentő alakzatok is készíthetők

Üvegtégla fantázia dús alakzata
üvegtégla rakás érdes megoldásokÜvegtégla alkalmazási terület

Mostanra a számos üvegtégla kép láttán belátható hogy, ha kreatívan állunk az üvegtégla beépítés témájához, akkor a lakás bármely területén alkalmazhatunk üvegtéglát. Helyettesíthetjük a zárt, tömör, fényt nem áteresztő falakat, de térelválasztásra és díszítő motívumok készítésére is használhatjuk.

Külső terek

Üvegtégla a bejárati ajtó mellett:

A bejárati ajtó sokszor teljesen útját állja a természetes fénynek, így az előszoba nem kap kellő megvilágítást. Egy sötét helységbe érkezve az ember ösztönösen szorongást érez, ami a lakásunkra nézve nem jó jel. A bejárati ajtókat éppen ezért készítik üveg kiegészítőkkel. Ugyanilyen lehetőség a bejárati ajtók mellé üvegtéglából bevilágítót készíteni. Az üvegtégla fényáteresztő tulajdonsága miatt a tömör bejárati ajtók melletti üvegtégla falak eljuttatják az előszoba sötét terébe a fényt:

Ajtó melletti üvegtégla bevilágító

Üvegtégla szélfogók

Külső térelhatárolásra leginkább szélfogók készítésénél alkalmazunk üvegtéglából épített falakat.

íves üvegtégla fal szélfogó
íves üvegtégla fal szélfogó

Üvegtégla bevilágítók:

Külsőtérrel érintkező üvegtégla falak a legnépszerűbbek, mert jól helyettesítik a hagyományos ablakokat.
Az üvegtégla jól alkalmazható lépcsőházak bevilágítói készítéséhez, garázsok, fürdőszobák, sötétebb helységek megvilágítóinak:

folyosó bevilágító üvegtégla fal
fürdőszobát megvilágító üvegtégla falazat
konyha üvegtégla térelválasztó

Belső terek

Fürdőszoba bevilágító üvegtégla falak:
A fürdőszoba az a helység, ahol széles körben alkalmazhatunk üvegtéglát.
Bevilágítóként, fürdőszoba terének megvilágítására bármely falszakasz alkalmas. Megfelelően választott és beépítés szempontjából helyesen kivitelezett üvegtégla bevilágítók a napfény átengedésén túl, a hőszigetelésben is aktívan részt vesznek, sőt a szomszédok felöli fürdőszoba belátást is megakadályozzák. Az üvegtégla választékos textúrája hatással van a fürdőszoba enteriőrre is.

üvegtégla bevilágító hő szigetelt üvegtéglával

Fürdőszoba térelválasztó üvegtégla falak:Térelválasztó üvegtégla fal is az intim szféra megteremtését célozza meg. Ugyanakkor elhatárolhatunk vele a fürdőszobán belül tereket, úgy hogy a térérzet szűkülést a minimálisra csökkentjük. A fürdőszobában lévő wc elhatárolása remekül megoldható üvegtégla falakkal.

wc térelválasztó üvegtéglával

Zuhanyzó térelválasztó falak üvegtéglából:
Épített zuhanykabin falazataként is funkcionál, mivel légies megjelenése és az átláthatóság szempontjából, ebből az intim szférából üvegtéglán kiszivárgó izgalmas sziluettek miatt is alkalmassá teszik.

zuhanyzó üvegtégla íves falazat
zuhanyzó megvilágító üvegtégla fal

Egy fontos esztétikai és tisztíthatósági dologra szeretném felhívni a figyelmet!

Zuhanyzó falnál alkalmazott üvegtégla fúgáit érdemes széles fugázóval készíteni, mert a üvegtégla falazó habarcsból készített fuga felülete szemcsés, ezért a zuhanyzáskor hátra maradó nedvességből kosz ülepszik le az ilyen fuga felületén. Ezt elkerülendő, a sima felületet (színeset is!) létrehozó, cementalapú széles fugát alkalmazzunk!

Üvegtégla a kád elő falában:
Érdekes látványosság szereplője az üvegtégla, ha kreatív módon például a beépített kád elő falába helyezzük el hangulatos háttér megvilágítással:

üvegtégla dísz világitás kád előfalban

Nagyobb terek elhatárolása üvegtégla falakkal:

Nagyobb tereket is le lehet választani üveg tégla falakkal:

Térelválasztó üvegtégla fal

Üvegtégla épített bútor:
Üvegtégla felhasználhatósága jóval túlmutat a falazatok elkészítésén. Bútorok tartó szerkezete is építhető üvegtéglával: Konyha asztal üvegtégla felhasználásával, bárpult üvegtégla talpazattal:

Konyhabútor üvegtégla tartó szerkezettel
épített bárpult üvegtéglával