kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Csempeszintezés, csempe szintező burkolat szintezés precízen!

A burkolat készítés esztétikai megítélésének egyik mércéje, a burkolat sík kifogástalan felületi egyenletessége.

Azt a burkolás munkát, ahol a burkoló lapok sarkai, élei ki-ki állnak a burkolat síkjából, mindennek lehet nevezni, csak precízen elkészített burkolatnak nem. Vannak olyan burkoló lapok, mint például a ratifikált (szélcsiszolt ) lapok, ahol a legkisebb síkbeli burkolás hiba is azonnal szemet szúr. Az ilyen burkoló lapok minimális fugatávolsága nem rejti el a hibákat, ezért az ilyen burkolat készítés magas fokú precizitást igényel a burkoló szakembertől.

A hosszúkás burkoló lapok is állandó megmérettetés alá helyezik a burkoló szakember munkáját.
A halszálka, vagy harmados kötés burkolás minta igazi kihívás elé állítja, még a tapasztaltabb burkolót is. A sík felszínű burkolat szempontjából nehéz burkolás munkához hozzátársul a burkoló lapok csavarodása, gyártási hibái.
A burkoló munka során, az előbbiek ellenére is jogos igény a tökéletes burkolat felszín elérése!

Hogyan?

Szeretném megismertetni Önnel is azt a burkolás munka során alkalmazható burkoló technikát, amely segítségével véget lehet vetni a rémálomnak.
Olyan burkolás segédeszközt szeretnék népszerűsíteni, amely segítségével még a csavarodott lapokkal is síkfelületű burkoló munkát lehet átadni!
A burkolat szintező, csempe szintező segédeszközzel készített burkolás felületéről örökre eltüntethetjük azokat az esztétikai burkolás hibákat, amelyek a burkoló lapok síkba igazítása okoznak.

Csempe szintező rendszer

burkolat szintezés:

Annak, aki egyedi megoldásokat keres, alternatívaként kézenfekvő megoldás lehet a fal síkjába süllyesztett fürdőszoba polc!

csempe szintező rendszer
burkolat szintező rendszer

Minden burkolás alkalmával arra kell törekedni a burkoló szakembernek, hogy a lehető legtöbbet kihozza a rá bízott burkolatból. Azonban ahhoz, hogy esztétikailag is kifogástalan burkolat készülhessen, a burkolás munka során számos követelménynek eleget kell tenni.

Felület kiegyenlítés
Már rögtön az alapoknak megfelelően síknak kell lenniük ahhoz, hogy a fogadó rétegre ragasztott burkolat is sík legyen. Felület kiegyenlítés nélkül számos burkolás hibát követhet el a burkoló.
Hibás az a közszemlélet miszerint csak a három milliméter feletti felületi egyenetlenségeket kell kiegyenlíteni.
A burkoló lapok átlagos (10-es fogassal terített) végleges ragasztó vastagsága két - három milliméter, így könnyen belátható, hogy a fogadó réteg: beton vagy oldalfal egyenetlensége jelentősen befolyásolja a burkolás felszíni síkját.

Precíz burkolás készítés szempontjából a felület kiegyenlítésre kiemelten szükség van!

Megfelelő minőségű burkolat
Az export burkolat termékek zömére elmondható, hogy igazából nem minősíthetnék első osztályúnak.
Sajnos az első osztály magyar szabványba még belefér a kapható burkolatok közt fellelhető csavarodott, púpos, homorú burkoló lapok.
Így nem csodálkozom azon, hogy a külföldi gyártók első osztályú megjelöléssel "keletre", így hazánkba is a náluk már osztályos lapokat csomagolják. Idehaza pedig jóhiszeműen megvesszük a sokszor méreg drága burkolatot és csak akkor szembesülünk a burkolat gyártási hibáival, amikor a burkoló elkezdi a munkát.
Főként a nagy(óriás) vagy hosszúkás burkoló lapoknál figyelhető meg a burkolat felszín egyenletességi problémái. Szélcsiszolt nagyméretű burkoló lapok minimalizált fuga távolsága miatt tovább romlik az esély síkfelület elérésére pláne, ha még a burkolat maga is púpos vagy homorú. A hosszúkás burkoló lapok gyártási hibái is azonnal szembetűnnek a halszálka, téglakötés, harmados kötés burkolás minták miatt.

Precíz burkoló munka
A vásárolt burkolat hibáival együtt is olyan burkoló munkát kell átadni, ami kielégíti legmagasabb igényeket is. Burkoló munkavégzés közben az igényesség nélkülözhetetlen. Mivel a burkoló lapok feszítéssel, ékeléssel minimálisan hajlíthatók, kiigazíthatók a megfelelő síkra, ezért a burkoló keze munkájától nagymértékben függ a végeredmény is.Burkolat szintezés:

csempe szintező rendszer ékelés
ék meghúzásához használt raimondi féle fogó

A precíz burkoló munkát segíti a burkolat szintező, csempe szintező burkolás segédeszköz. A burkolat szintező klipszekből, ékekből és egy fogóból áll. A burkolat alá behelyezett klipsz talpainak segítségével, alulról támasztva lehet ék segítségével szintbe feszíteni a burkoló lapokat. Az ék megfeszítése pedig egy speciálisan kialakított fogó segítségével végezhető el. Az ék megfeszítésével biztosítható a burkoló lapszélek találkozásainak felületi síkba hozatala.

Burkolat, csempe szintezés munkafolyamatai:
A burkoló lapokhoz igazított fogas ragasztó lehúzó szerszám segítségével terítjük a burkoló ragasztót. Mivel a burkolat alá kerülő klipsz talpa 2mm vastag így értelem szerűen a végleges ragasztóágynak vastagabbnak kell lennie ennél. Aljzaton az általában használt 10-es gömbölyített ragasztó lehúzó szerszámmal készített burkoló ragasztóágy 3mm végleges vastagságot eredményez. Ezért inkább csak a folyékony ágyas ragasztó használata esetén érdemes a fogazat nagyságának kiválasztására kellő figyelmet fordítani.

Technikailag a raimondi csempeszintező klipsz könnyen elhelyezhető a burkoló lapok alá.

raimondi klipsz behelyezés burkolat alá
klipsz berakása a padló burkoló lapok alá
burkolat ragasztóágy készítése

A klipszek 2mm fugavastagságra tartják el a burkoló lapokat egymástól, így ha ennél nagyobb fuga távolságra van szükség, akkor fuga kereszteket is alkalmazni kell.

A megfelelő helyre behelyezett klipszekre ráfektetjük a soron következő burkoló lapot. A burkoló lapok hátoldalát a jobb ragasztási kontakt elérése céljából, meg kell kenni (kétoldali ragasztás burkolás technika). Ez alól természetesen kivétel a folyékony ágyas ragasztási módszer, ahol maga a folyékonyabb állagú ragasztó tudja biztosítani a tökéletes tapadást.

burkolat ragasztása

A burkoló lap elhelyezése után nagyjából síkba igazítjuk, gumikalapáccsal a klipszhez szorosan oda nyomjuk.

burkolat helyre igazítása

A raimondi burkolat szintező klipszek kiálló részeibe sorban betoljuk az ékeket, majd a fogó segítségével erőteljesebben beékelünk.

raimondi féle burkolat ékelés

Az ékelés hatására a még meglévő, két egymás melletti burkoló lapok szintkülönbségei teljesen eltűnnek!
A burkolat szintező segédeszközök segítségével készíthetünk legkönnyebben olyan burkolatot, amely burkoló lapok egymáshoz képest teljesen síkba vannak.

burkolatfeszítő rendszer aljzaton

Az ékelés hatására még a burkoló lapok gyártási hibáiból származó csavarodás, púposság, homorúság is korrigálható. Mivel a burkoló lapok enyhén hajlíthatók, így ékelés hatására helyére feszíthető a burkolat, mindaddig amíg a burkoló ragasztó azt biztonsággal meg nem tartja.

Aljzaton, oldalfalakon egyaránt alkalmazható a raimondi csempe szintező rendszer:

burkolatfeszítő rendszer oldal falon
oldalfal csempe szintezés


A ragasztó függvényében, de általában12 óra elteltével az ékek és a kilátszó klipszek eltávolíthatók. Ezt a műveletet mindig a fugákkal párhuzamos irányban mért ütéssel kell elvégezni. Akár gumikalapáccsal, vagy egyszerűen kirugdosással is könnyen eltávolítható a klipszrészek és az ékek.

burkolatfeszítő ékek eltávolítása
burkolatszintező ékek eltávolítása

Fugázás után a végeredmény magáért beszél:

ratifikált burkolat
ratifikált burkolás

A burkolat tetején próbaként egy százforintos érmét el lehet úgy pöckölni, hogy az sehol sem akad meg!
Olyan sík a felület, hogy nincsenek kiálló részek, és valljuk be épp ez a cél minden burkolás esetén!

Igazán remek és hasznos a burkolat szintező rendszer.

Igényes burkolóként a rendszer megismerése előtt is látványosan szép, esztétikus és tartós burkolatot adtam át a megrendelőimnek, de ez a rendszer igen nagy segítségemre van a még tökéletesebb burkolat megalkotásában. Nélkülözhetetlennek tartom olyan burkoló lapok lerakása esetén, amelyek látványban megkövetelik a tökéletes burkoló precizitást. Ilyenek a nagyméretű és/vagy hosszúkás burkoló lapok, amelyek lerakásánál a legkisebb burkolás sík hiba is ordítani tud. A burkolat szintező, csempe szintező rendszerre fordított plusz költség bőven megtérül a használatba vett burkolás munka láttán!

A szükséges raimondi klipsz mennyisége függ a burkolat nagyságától és rakási mintázatától is. Mivel a klipsz nem hasznosítható újra, a klipszek bekerülési költsége terheli a burkolat lerakás költségét. A szükséges mennyiséghez segítő táblázatot készített a gyártó cég:

burkolat feszítő mennyiség táblázat