kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz burkolás, terasz burkoló munkák

Terasz burkolás

lépcső burkolás

Terasz burkolás a burkoló munkák közül a legsokrétűbb szakmai tudást igényli a burkoló szakembertől.
Nem csoda, hogy a legtöbb probléma is a terasz burkolat kialakításakor keletkezik.
Joggal elvárható egy terasz burkolást végző szakembertől, hogy az elkészített terasz burkolat a mutatós kivitelezésen túl tartós is legyen!
Mi az a titok, amit oly kevés burkoló ismer?
Mitől nem fagy fel a terasz padlólap?

Terasz burkolásról készített írásaim betekintést nyújtanak a tartós burkolat kialakításának világába!

Tartalom, amiről a továbbiakban olvashat:
1. Terasz lejtés vizsgálata
2. Terasz aljzat kiegyenlítése
3. Terasz vízszigetelése
4. Terasz burkoló technika
5. Terasz burkolat dilatálása

Terasz lejtés vizsgálata

terasz lejtés

A víz elvezetése a terasz burkoló padlólapjairól nagyon fontos, mert a pangó vizek előbb utóbb utat találnak a burkolat alja felé, ami már károkat is okozhat. A terasz beton aljzatának lejtése egy méteren mérve legalább 1,5cm-nek kell lennie ahhoz, hogy a csapadék automatikusan elfolyhasson a terasz burkolat felületéről. Ezt a lejtést a kőműves munka, a betonozás során kell kialakítani!
Sajnos sok esetben találkozom olyan új építésű terasz betonnal is, amelyik lejtése nem megfelelő! Ilyenkor egy lejtést biztosító réteggel kell ellátni a terasz aljzatát. Megelőzéssel elkerülhető lenne ez a felesleges munkafolyamat, amennyiben a kőműves urak munkáját ellenőriznék is időnként! Utólag a terasz lejtés készítése szakértelmet igényel, mivel a rendelkezésre álló anyagok felhasználhatósága nagy mértékben függ a lejtést adó réteg vastagságtól! Részletesen foglalkozom a terasz beton utólagos lejtés kialakitás témájával!
Terasz aljzat kiegyenlítése

terasz kiegyenlítés
terasz burkolás

A megfelelő terasz beton lejtés megléte után, az aljzat felületét ki kell egyenlíteni, amivel elkerülhető, hogy tócsák alakuljanak ki a terasz burkolás felületén. Ezek a visszalejtések, ahol kialakulhatnak a víztócsák, nem csak balest veszélyt hordoznak, hanem elősegítik a víz túlzott bejutását a burkolatba. Tehát nem csak esztétikailag van szükség a terasz aljzatának kiegyenlítésére, mint például a nappalinál, hanem egyenesen követelmény a káros visszalejtések megakadályozása végett.
A kiegyenlítést el lehet végezni a felület alapozása után, a kiegyenlítő réteg vastagságától függő anyag választással. Minél hosszabb, de legalább két méter hosszú lehúzó léc, kétirányú kiegyenlítő anyag elterítése biztosítja a kellően sík felület elérését.
Terasz vízszigetelése

terasz vízszigetelés
terasz vízszigetelés

A lejtés megléte és az aljzat kiegyenlítése után kezdődhetnek az utólagos vízszigetelési munkálatok. Azért utólagos, mert a legjobb terasz vízszigetelést két réteg beton közti szigetelő lemezzel lehet elérni. Amennyiben helység van a terasz alatt, ez lenne a legjobb megoldás. Ám sok esetben ezt utólag kell megoldani. Külső térben az erős hidromechanikai igénybe vétel miatt kétkomponensű vízszigetelést kell alkalmazni, két rétegben (nem elegendő a vízszigetelő fólia használata!) A kétkomponensű vízszigetelő anyag igen drága ahhoz, hogy aljzatkiegyenlítést végezzünk vele, ezért fontos az előbb említett burkoló munkafolyamatok sorrendjének betartása. A terasz vízszigetelő két réteg felhordása közt a gyártó által meghatározott időt be kell tartani. Nagyon ügyelni kell arra is, hogy a vízszigetelés tejes megszáradásig csapadék nem érheti, tehát biztosítani kell a teljes felület takarását, amire egyébként később a terasz burkolás folyamán a fugázás megkötéséig egyébként is szükség van!

terasz vízszigetelés hajlat erősítés
terasz vízszigetelés hajlaterősítő szalaggal

Terasz és falak találkozásnak csatlakozási pontjait rugalmas vízszigetelő szalag beágyazásával kell kialakítani.

terasz vízelvezető rendszer

Vannak más módszerek is a felülről érkező csapadék elvezetésére. Számtalan gyártó kínál olyen rendszert, mely segítségével a burkoló padlólapok fugáin keresztül szivárgó csapadék a lefolyóba távozik!
Terasz burkoló technika

Ki ne látott vagy hallott volna felfagyott teraszburkolatról!

A burkolatok felfagyása alapvetően terasz burkolás alkalmával elkövetett burkoló hiba, burkolás hiba!
Mindenáron el kell kerülni a burkolatba való csapadék túlzott bejutását! Ugyanis, leginkább a bejutó és nem távozó víz megfagyási ciklusai okozzák a burkolatragasztó felválását.
A rosszul kivitelezett fuga nem zárja le megfelelően a burkoló lapok felületét a víz bejutása elől. Sok burkoló szinte folyékony állagra keveri az amúgy is silány minőségű fugát. Nem törődve a gyártók utasításaival, elősegítik a fuga "elpuhításával" a víz bejutását a terasz burkoló padlólap alá. Persze könnyebb bedolgozni egy "folyós" fugát. Tehát az első védelmi vonal, a fuga kialakításánál be kell tartani a keverési arányokat, és persze jó minőségű alapanyaggal kell dolgozni! Elképesztő különbségek vannak minőségben a hazai piacon kapható fugák közt.

Azonban a tartós terasz burkolat kivitelezéséhez nem elegendő csak a fuga minőségi elkészítése. Hisz nem csak a burkoló padlólap alá bejutott csapadék megfagyási periódusai feszegetik a burkolás lapjait, hanem a hőmérsékleti változások is.

Napsütés hatására a felmelegedő burkoló lapok kitágulnak, majd árnyékban összehúzódnak. Ezt a mozgást nem minden burkolatragasztó képes elviselni. De még a legjobb minősítéssel bíró burkoló ragasztók sem kelhetnek versenyre burkolás alkalmával a természeti erőkkel. A burkolandó aljzatra kent burkoló ragasztó szó szerint pillanatok alatt elveszti a tapadási képességét, amennyiben a burkolat ragasztási folyamat erős szélben vagy napsütésben történik.

üregmentes ragasztás

Nincs az a burkoló, aki 100%-ig biztos lehet benne, hogy a ragasztó gyártó által megadott nyilt ideje (tapadás idő) meddig biztosít kellő tapadást. Egyszerűbben ez azt jelenti, hogy a terasz aljzatra kent burkoló ragasztó pillanatok alatt meghártyásodik, megszikkad így elveszti a tapadását. A megkent felületre helyezett első burkoló lap még lehet, hogy nincs veszélyben, ám az utolsónak leragasztott lappal már gondok adódhatnak, mert az első és néhány lap lerakása közt eltelt idő alatt a ragasztó elvesztette tapadási képességét. De akkor mit lehet tenni? ... kérdezheti. Egy jól leragasztott padlólapot, ha visszaemelünk, ilyen látvány kell hogy szemünk elé táruljon: Mindkét felületre (lap és aljzat) egyenletesen odatapadt ragasztót kell látni

aljzat ragasztás
kontakt ragasztás

Ahhoz hogy ezt elérjük vagy folyékony ágyas ragasztót kell használunk, vagy a kontakt ragasztás (kétoldali ragasztás) burkoló technikával kell dolgozunk. A terasz aljzaton hagyományos módón fogas lehúzóval egyenletesen elterítjük a ragasztót, majd minden egyes burkoló padlólap hátulját is megkenjük ragasztóval. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy mindig "friss" ragasztandó felület találkozzon egymással. Ez az üregmetes ragasztást is majdnem el lehet érni. Igaz, jóval több munkaidőt emészt fel az ilyen ragasztási burkolás technika, azonban Ön is kedves olvasom, nyugodt lehet abban, hogy az így lerakott lapok nem fognak felfagyni! Kizárólag így kivitelezek minden aljzatot és ennek is köszönhetően nem is kell szégyenkeznem a munkáim miatt!
Összegezve: Második védelmi vonalként megfelelő burkolás technikát kell alkalmazni!Terasz burkolat dilatálása

A terasz burkolás tartósságához harmadik védelem beiktatására is szükség van.
Mivel a burkolatok külső hatások miatt jelentősen mozognak, ezért ennek a mozgásnak szabad utat kell adni. Vagyis annak függvényében milyen alakzatban van a burkolandó teraszbeton, legalább 9m²-ként el kell dilatációval választani a burkolatot. Ezen kívül a teraszt határoló falak felé is biztosítani kell a dilatációs rést. Számtalan dilatációs profil kapható, amit a burkoló lapok alá kell ragasztóba ágyazni. Csak oda kell a vásárlásnál figyelni arra, hogy ne műanyagból legyen, mert a nap hatására öregszik a mechanikai hatásokra meg jelentősen kopnak a műanyagok.

terasz vízszigetelés

Legtartósabb a fém profil közti gumis kivitelű. Ezt a profilt lehet utánozni is: Két szemben állított egyenes profilú él védő köze szilikonnal kitöltve ugyan ezt a szerepet betölti.

terasz burkolat dilatáció kialakítása
burkolat dilatáció kialakítása

Sokan spórolni igyekeznek a dilatációs profillal és a burkolat fúgáit nevezik ki dilatációs résnek, majd feltöltik fuga színével azonos szilikonnal. A megoldás ötletes, ám a szilikon tapadás tartóssága már megkérdőjelezi ezt az ötletet. A szilikon nem tapad olyan hosszú távon a kerámiára mint a fémre, így csak azt érjük el, hogy pár évenként ki kell szedni majd újra kell szilikonnal feltölteni az ilyen dilatációs rést. Ne spóroljon ezen! Az első megoldás a leg tökéletesebb dilatáció kialakítására!Terasz vízvető profil

terasz vízvető profil

A terasz vízvető profil amellett, hogy esztétikusan lezárja a terasz burkolás szélét, megakadályozza a burkolás szélén a csapadék visszafolyását a burkoló lapok alá. Sok ügyfél úgy helyettesíti ezt a profilt, hogy a terasz homlokfalát is beburkoltatja. A burkoló lapok alul túllógnak a beton alsó síkjától és így alakul ki a vízvetés. Az így elkészített homlokfalon végigcsorog a csapadék, ami egy jellegzetes kosz csíkot hagy maga után. Nem kell sok idő és az újonnan burkolt terasz vagy erkély kinézete megváltozik, elcsúful. Ráadásul még csak nem is spórolt ezzel a megoldással. A képen egy egyenes szélű teraszhoz használható vízvető profil látható, amit a terasz burkoló padlólapjai alá lehet beágyazni: