kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Terasz burkolat repedés, fuga repedés beton repedés okok és javításuk megelőzésük!

Beton aljzat és azon lévő burkolás repedések okainak eredünk nyomába ezen az oldalon!

okos ötletek

Aljzat repedés keletkezés okai:

A burkolat hordozó felületének az aljzatnak minden szempontból stabilnak kell lenniük ahhoz, hogy tartós burkolást lehessen készíteni.
Az aljzaton kialakult repedések jelzik, hogy valahol, valamilyen hiba történt!
Repedt aljzatra való burkolás esetén a burkoló lapok is átveszik ezt a repedést. Ezért még burkolás megkezdésekor, a burkoló munka felületelőkészítés fázisában meg kell vizsgálni a repedések okait.

Alapjában véve kétféle repedést kell megkülönböztetni:
1. Vékony - pókháló szerű repedés
2. Vastagabb, egyenes vonal mentén futó repedés

1. A vékonyabb repedések a beton kötésének folyamatakor keletkező zsugorodás következtében létrejövő repedésre utalnak. Ez származhat helytelen kötő és töltőanyag kevérék arány, vagy szennyezett, agyagos töltőanyag használatából épp úgy, mint az elkészült beton útókezelésének hiányából. A keletkező repedések mélysége csekély mértékű, nem szeli át a teljes keresztmetszetet. Javítása: két féle lehet
Beton varrás:


beton repedés javítás, beton varrás
beton repedés javítás, beton varrás
beton repedés javítás, beton varrásA kitágított, kimélyített, kitisztított repedésekbe
(belső térben padlófűtés csövei!) és kereszt irányban készített vályatba elhelyezett vasalatot két komponensű műgyantával feltöltjük, majd érdesítés céljából homokkal hintjük a felület.

Feszültség mentesítő, elválasztó réteg: Burkolólap és betonaljzat közé elhelyezett rugalmas réteggel is elérhetjük a repedések áthidalását. Ez a burkolatelválasztó réteg lesz az amelyikre terhelődik a mozgásokból eredő feszültség, mivel ez egy rugalmas réteg ezért a burkolaton nem keletkeznek repedések

2. Vastagabb, egyenes vonalú beton repedések mechanikai problémákra utalnak, aminek okát feltétlen fel kell tárni feltárni, ugyanis az ilyen tipusú repedést nem lehet betonvarrással helyreállítani! Az ilyen egyenes vonalú, széles repedés a beton teljes keresztmetszetét átszeli.

Keletkezésének egyik oka lehet a dilatáció kialakításának hibája, vagy hiánya.
Amikor egy egybefüggő betontábla nem megfelelő méretben van elkészítve, akkor beszélhetünk dilatációs hibáról. Hőmérséklet növekedés hatására az anyagok tágulással reagálnak. Ennek a tágulásnak ad helyet két egybefüggő betontábla között kialakított felület dilatáció, vagy a beton táblák szélein, fix falkapcsolat mentén kialakított peremdilatáció. A beton mezők dilatáció nélküli maximális méretét több tényező is befolyásolja. A terasz tájolásától, esetleges növényzet árnyékolásától nagy mértékben függ ez a méret. De még a burkoló lapok szine is befolyásolja, hisz a sötétebb szinek képesek a napon jobban felmelegedni, nagyobb tágulásra késztetni a felületet. Átlagosan 9m2-ként kell külső térben kialakítani dilatációt!
Megfelelő dilatáció hiányányában utólag ki kell azt alakítani!

A beton keresztmetszetet teljesen átszelő repedés keletkezésének másik oka, az alapok hibája, a süllyedés. Kellő alapok hiányában a beton táblák súlyának hatására megsüllyedhetnek. Ezt a függőleges elmozdulást csak az alapok megerősítésével lehet korrigálni. Sajnos a süllyedésből eredő beton repedés hiáyos kőműves munkálatokra utal, és néha jobb újra kezdeni a betonozást!


Burkoló munkafolyamatok alatt elkövethető burkolás hibák:

Fuga szerepe a terasz burkolatban:

A terasz burkolatban használt anyagok a hőmérsékletingadozásokra méretváltozással reagálnak.
Ha kisüt a nap, megemelkedik a burkoló lapok hőmérséklete, ezzel arányban megnövekszik a mérete is, majd amikor árnyékba kerül a burkolat, az el kezd lehűlni, vele együtt a mérete is csökkenni kezd. Ezt a folyamatot ugyan szabad szemmel nem érzékeljük, de azért ez a jelenség attól még jelen van.
Az ilyen méretváltozási ciklusok miatt nem szabad zárt fugával kerámia burkolatot fektetni teraszon, mivel nem marad hely a burkoló lapok között a tágulásra.

A fuga jóval "puhább", rugalmasabb anyag, mint a burkolatot adó kerámia, gres, klinker vagy egyéb burkoló lap. Ezért a burkoló lapok hő tágulásait a fuga könnyebben felveszi, anélkül hogy az megrepedne.
Ahhoz hogy a burkolat fugasérülés nélkül elviselhesse az ilyen mozgásokat, adalékanyagokkal látják el, amelyek megnövelik a tapadó képességet és a nyújthatóság képességet. Ezeket a képességeket az adalékok csak meghatározott méretek között biztosítja a fuga számára. A gyártók megadják ezt a méretet ami, 2mm-6-7mm-ig, vagy 2mm-20mm-ig, vagy e felett van.
Helyesen elkészített fuga a gyártók által megadott fugaszélesség határokon belül biztosítja a terasz burkolat számára a bizonyos fokú vízzárást, annak ellenére, hogy a burkoló lapok állandó mozgásban vannak.
A víz lezárására pedig egy terasz burkolatnak állandóan szüksége van. Nem juthat be túlzott mértékű víz a burkolat alá, mert a burkoló lapok alatt megfagyva felfeszíti azokat. A cement kötőanyagú fugákon ugyan csekély mértékben átszivárog víz, de a bejutott csapadék ugyanazon az úton el is párolog. Amíg ez a folyamat egyensúlyban van addig nem éri kár a terasz burkolatot.

Tehát a fuga szerepe a víz egyfajta lezárásában van!


Fuga repedések keletkezéseinek okai:

Azt már eddig nyomon követtük, hogy a burkolat állandó mozgásban van. Ennek a mozgásnak kellő teret kell biztosítani, aminek egyik módja a fuga 2mm feletti kialakítása. Ennél keskenyebb fuga már nem tud elég rugalmas lenni, ezért megreped.

Ha a terasz burkolat egybefüggő mérete eléri a 9m2-t gondoskodni kell a burkolat tágulását biztosító hézagokról (dilatáció) is. Ez a tágulási hézag hivatott a terasz burkolat burkoló lapjainak méretváltozásaiból összeadódó tágulásnak helyet adni. Amennyiben ez nincs kialakítva a burkolat tágulását csillapító fuga először megreped, amely repedésen keresztül a víz akadálytalanul a burkolat alá folyhat, majd később bekövetkezik a felfagyás.

Fugarepedés történik akkor is, ha a beton aljzat valamilyen okból kifolyólag megreped a burkolat alatt. Először a fugákon jön elő a beton hibája. Amennyiben dilatációs mezők kialakításra kerültek és fuga távolság nagyobb, mint 2mm akkor a fuga repedése azt jelzi, hogy a burkolat alatt a beton káros mértékben megmozdult.

Nagyméretű burkoló lapok és/vagy sötét színű burkoló lapok olyan mértékű tágulást produkálnak, melyeket fugák már nem viselnek el, ezért ezek használata miatt is megrepedhet a fuga.
Különféle szerkezetű anyagok, hő tágulási tényezői eltérnek egymástól. Ezek találkozási pontjainál az eltérő mértékű mozgások miatt fokozott igénybe vételnek van kitéve a vízzárást biztosító fuga. (műkőszegély és padlólap, fémkorlát és padlólap találkozása) Ezeken a kritikus pontokon szintén várható fugarepedés.


Fuga repedés következménye:

A fuga repedésein beszivárgó víz mennyisége meghaladja a burkolat alól kipárolgó víz mennyiségét, ezért a fugarepedés miatt bejutó víz a burkolat alatt gyűlik össze. Terasz vízszigetelés hiányában beázáshoz vezet ez. Vízszigetelés megléte esetén pedig a burkolat alatt pangó víz, ha a terasz burkolás nem megfelelő üregmentes technikával készült, akkor a burkolat alatti üregekben keletkező jég térfogat növekedése felfeszíti a burkoló lapokat. De még üregmentes ragasztás technikával készített terasz burkolat alatt összegyűlt víz is felfagyáshoz vezet. A tapasztalat azt mutatja, hogy a folyékony ágyas ragasztó azért sem nyújt teljesen biztos védelmet, mert a burkoló lapok alatt a ragasztóágy egybefüggő réteget alkotva nem tud dilatálni.

A víz nem való a terasz burkolat alá! (Kivéve: a drain rendszerű terasz burkolat 100%-ban védett a felfagyástól!)

Ezért a terasz tulajdonosoknak egy évben legalább kétszer felül kell vizsgálniuk a terasz teljes felületét. A legkisebb fugarepedést is azonnal orvosolni kell!
Ez a gondoskodás hasonlítható a fogászathoz. Ha időben elhárítja a fogorvos a fog hibáit, akkor jelentősen megnöveli a fogak élettartamát. A terasz estében baktériumok helyett a csapadék okozza az állandó veszélyeztetést. Míg a fogak épségének megőrzése azért fontos mert a helyükre nem növekszik új, addig a terasz burkolat fugáinak épsége azért fontos, mert a terasz burkolat felfagyás súlyosan megterhelheti a családi kasszát.

A megrepedt fugát azonnal javíttassa meg!