kapcsolat
fejléc
Fürdőszoba felújítás, látványos kialakítás precíz kivitelezéssel A-Z ig egy kézben!


Tartós burkolás titka, tartós burkolat kialakítás

Ki az, aki ne vágyna olyan padlólappal lerakott nappalira vagy terasz burkolásra, amit büszkén mutathat másoknak is, ugyanakkor a tartósságát hosszú éveken keresztül élvezheti?!

De mi a tartós burkolat titka?

Mindennek van oka, kimutatható összefüggése, akár a vásárolt beépítésre váró alapanyagokat illetően, akár a burkoló munka során alkalmazott burkolás technikákat illetően.
A lakás építés, vagy felújítás befejező örömteli pillanatait, hamar megzavarhatják azok az árulkodó jelek, amik a nem megfelelő anyagok felhasználása miatt, és nem megfelelő burkolólap rakás módszere miatt jelentkeznek.

Milyen érzés fogja el az embert, amikor járkálva a nappali padlólapján, kopogó kongó lapokra lép?
Milyen érzés, mikor első felfűtés után megreped a burkoló lap, vagy felválik az aljzatról?
Milyen érzés az, amikor tavasszal letakarítjuk a teraszt és azt látjuk, hogy felfagyott a burkolólap?

okos ötletek

Két csoportra vezethetők vissza a burkolás hibák:
1. Nem megfelelő burkoló anyag, segédanyag
2. Nem megfelelő burkolás technológia

Nem megfelelő építőanyagok beépítése:

Aljzat, oldalfal előkészítése:

Burkolólap vásárlásakor nem csak a számunkra tetsző megjelenésre kell figyelni.
Sok burkolás hiba abból származik, hogy nem megfelelő kopás állóságú, járólapot rakunk le burkolatnak.
Ez a hiba csak később jelentkezik, amikor a burkolólap felületén lévő réteg el kezd kopni. Ahol sűrűbben járunk, vagyis nagyobb súrlódásos terhelés éri a burkolatot, oda erősebb kopás állóságú burkolólap szükséges.

A burkolatokat az MSZ EN-154 szabvány szerint rangsorolják:
PEI II: Csak falburkolat, járó felületre járólapnak alkalmatlan.
PEI III: Főként lakások, vagy házak olyan helységeibe ajánlott, ahol kicsi a súrlódás, a terhelés.( pl.: fürdőszoba, wc)
PEI IV: Lakások, házak erősen igénybe helységek burkolatai (pl.: előszoba, közlekedők, nappali, terasz)
PEI V: Közösségi épületek, irodák , lakások házak lépcsőházaiba

A burkoló lapok fagyállóságára is figyelni kell. Csak fagyálló burkoló lapokat vásároljon terasz burkolatára!


Burkolat ragasztó választása:

A burkolat ragasztó biztosítja a kötést a burkoló lap és az aljzat közt.
Ennek a kötésnek erejétől, rugalmasságától jelentős mértékben függ a burkolat tartóssága.

A burkolat ragasztó kiválasztásakor óriási problémát jelent eligazodni a különféle ragasztók közt.
Sajnos az építőanyag kereskedők érdekeiből fakadóan, nem mindig kap megfelelő tájékoztatást az ügyfél.
Pedig a sokféle méretű és alapanyagú burkolat, sokféle ragasztót igényel.

Sok népszerű ragasztóról bizonyosodik be, hogy alkalmatlan a ragasztásra.
Én nem vagyok kémikus, hogy a ragasztó szerkezetét, a benne lévő kötőanyagok jelenlétét megítéljem. Azonban burkoló munka során a vas alapú szerszámaimat tisztítva szembeötlő különbségekkel találkozom. Van olyan ragasztó, amelyik úgy rátapad még a fém felületre is, hogy csak gondos munkával lehet eltávolítani, és van olyan, amelyik szinte leporlik róla. Tehát némelyik ragasztóban van, némelyikben nincs olyan kötő anyag, amelyik a tapadásért felelős.

Vásároljon jó minőségű ragasztót, hogy elkerülje a burkolat felválását!


Burkolat fuga választása:

A burkolat fuga nem csak díszíti, hanem vízzáróbbá is teszi az elkészített burkolatot.
Különösen fontos ez a terasz burkolás alkalmával, hisz a csapadék útját a burkolólap alá, a fuga korlátozza. A víz bejutását minden áron meg kell akadályozni, mivel a fagyási ciklusok a burkolólapok alatti ragasztót kikezdik. Hiába alkalmazzuk a legjobb minőségű ragasztót, ha a fuga nem megfelelően lett megválasztva. Sajnos ugyan az elmondható, mint a ragasztónál: rendkívül sok silány minőségű fugázó anyag található a polcokon. Vásároljon jó minőségű fuga anyagot!
Burkolat segédanyagokról itt tájékozódhat: Burkolat segédanyagok

Megfelelő burkolás technológiák alkalmazása:

Burkolás minták

A legjobb minőségű ragasztó sem tapad poros, szennyezett felületre. Nem alakul ki a megfelelő tapadás olyan beton felületén sem ami "megégett", porlóssá vált.

Mélyalapozó segítségével megerősíthető a sérült felület. A felület porózusaiba szívódva a műgyanta alkotó elemek összekötik a porló elemeket. Ám a mélyalapozó, amellett hogy elkerülhetetlen a burkoló munkavégzés során, nem mindenható. Nem helyettesítheti a kőműves trehány munkáját.

A kőműves munka során az elkészítésnél és az utógondoskodásnál keresendő a legjobb megoldás.
Megfelelő arányban kevert beton, vakolat, és az elkészített felület huzatmentesítése, óvása az erős napsütéstől, gyors kiszáradástól, mind-mind elősegítik a felület védelmét.
Ráadásul az elkészített friss beton felületét azért is célszerű takarni, hogy a munkák során megóvjuk a járáskor keletkező felporlást.

Az odafigyeléssel készített hordozó felület és a mélyalapozó használata burkolás megkezdése előtt, együttesen előkészítik, a ragasztó tökéletes tapadását.


Vízszigetelés készítése:

Könnyen belátható, hogy a terasz burkolatba jutó csapadék a terasz alatt lévő mennyezeten is megjelenik.
De arra már kevesen gondolnak, hogy alulról is érkezik talajpára, amely összegyűlve a burkolat ragasztóban komoly kárt okozhat fagypont alatt!
A diffúzpára ellen több rétegű betonozással (köztük vízszigetelő) könnyen védekezhetünk.
Csak ritka estben készítik így terasz betonját, pedig a plusz költség a burkolat tartósságával megtérűl.

Az aljzat lejtésére is figyelemmel kell lenni, még az utólagos vízszigetelés megkezdése előtt.
Minimálisan 1,5% lejtés biztosítja a terasz burkolat tetejére érkező csapadék automatikus elfolyását.
Megfelelő lejtés hiányában, álló víz keletkezik a burkolás felületén, mely könnyedén megtalálja az utat a burkoló lapok alá.

Ahol nagyobb eséllyel, nagyobb terheléssel érkezhet víz a felületre oda az erősebb utólagos vízszigetelést érdemes alkalmazni (kétkomponensű).
Sokan, vízszigetelésként helytelenül, a gyorsan elkészíthető folyékony fóliával fedik a teraszt vagy az épített zuhanyzó tálcáját.
Nem elegendő!
A vízszigetelés műveleténél a legapróbb hibát is megtalálja a bejutó víz, ezért precíz szaktudást igényel az elkészítése.


Burkoló lapok ragasztása:

A ragasztóból hirtelen elszívódó víz a tapadás hiányához vezet.
A legjobb minőségű ragasztó is pillanatok alatt elveszti tapadó készségét napsütésben, erős szélben.
Sok burkoló kollega még csak nem is sejti, hogy amikor felkeni a burkolni kívánt felületre a ragasztót, mire a megkent felületre helyezi az utolsó lapot, a tapadás már nem biztonságos.
Püföli a lapot, remélve kialakul a tapadás.
Ez egy régi beidegződés lehet még abból az időből, amikor misungba fektették a lapokat.
De még így sem lehet teljesen biztos, hogy a tapadás megfelelően kialakult. Az esetek tanulsága szerint a felfagyás és a kopogó hangok zöme, ezért a burkolás módszerért alakul ki.

Mi a megoldás?

Legjobb a folyékony ágyas ragasztó alkalmazása, mellyel üregmentesen és teljes felületen lehet ragasztani. A "folyékony" állag miatt a lerakott lapok szinte már fel sem vehetők úgy oda tapadnak a felülethez.
Két hátránya miatt nem népszerű a használata: Az ára meglehetősen drágának mondható, és alkalmazásához tökéletesen síkfelület szükséges, mert a ragasztóba fektetett lapok nem mozgatható oly mértékben, mint más ragasztónál.

Másik megoldás a kontakt ragasztás: kétoldali kenés módszerének alkalmazása.
A burkolás műveletnél a fogadó felületet és a burkoló lap hátulját is megkenjük ragasztóval, megfelelő fogazású szerszám segítségével.
Ezen burkolás módszer segítségével, mindig "friss" ragasztó érintkezik a tapadni kívánt felülettel, még ha azt a napsütés, vagy a szél meggyengítette is. Ráadásul üregmentes burkolás is készíthető ezzel a módszerrel. Üreges lesz a burkolás amennyiben hagyományosan fogassal lehúzva belehelyezzük a ragasztóba a lapokat, csíkonként keletkeznek az üregek.
Tehát nem a hanyag munkával készített kongó burkoló lapokra gondolok, hanem egy teljesen általánosan használt burkolás módszerre.

Miért jó az üregmentes burkolás módszere?
Az üregmentes burkolásnak három hasznossága is van.
A burkolat alatt keletkező üregekben a bejutó víz felhalmozódik, a fagyási ciklusok pedig a ragasztó felválásához vezethetnek. Nappali burkolásnál érdekes lehet az üreg mentesség, hisz gondolná, hogy a burkolat alatti üregek hővezetés szempontjából szigetelésként funkcionálnak! Hasonló okokból készítik üregesre például az ablakok, nyílászárók szerkezetét, mivel a levegő szigetel. Azonban, míg egy ablaknál hasznos tulajdonság az üregesség, addig a burkolatnál hátrány is lehet. A padlófűtés hatása növelhető az üregmentes burkolás módszerével. A módszer továbbá, teljes felületi ragasztást biztosít, így elkerülhetők a kopogó, kongó burkoló lapok, melyek idővel megrepednek.
Nappali burkolatokról olvashat itt: Nappali burkolás


Burkoló lapok fugázása:

Sok burkoló a fuga bedolgozásánál követi el azt a hibát, hogy "híg" fugával dolgozik.
Megértem, hogy könnyebb a burkolás munka egy hígabb állagú fuga bedolgozása, ám a következmények katasztrofálisak lesznek.

De milyen a helyes módszerrel fugázott felület?
Nincsenek foltok benne, tehát teljesen homogén színű, és kemény karcolás álló felületű.
Ám az elhígítással foltossá és gyengévé válik a felület, szinte seprűvel is ki lehet sepregetni. Ráadásul az ilyen felület porózusassága lévén nem taszítani fogja a vizet mint rendes esetekben, hanem olyanná válik mint a szivacs. Ezért nagyon könnyen átengedi a csapadékot, amely rohamos léptekkel rongálja a ragasztást.

A fuga anyag és víz aránya a gyártó megadott adataitól nem térhet el, különben a következmények óriási károkat okozhatnak! Fugázás művelet után biztosítani kell, hogy megadott időn belül ne érje erős napsütés, vagy csapadék a friss felületet. Mert bármilyen jó anyagot is használtunk, bármennyire is odafigyeltünk a fuga bedolgozásának technikájára, ha az elkészült felületet nem óvjuk a szárító, felhígító elemektől a napsütés és a csapadéktól, elronthatjuk az egész burkoló munkánkat, hatalmas károkat okozva ezzel.
A helyes fugázás módszeréről bővebben itt olvashat: Helyes fugázás módszere


Nagyon leegyszerűsítve:

A víz nem a burkolt alá való! Minden burkoló technikát, és anyagot be kell vetni, hogy távol tartsuk!
Csak az előbb leírt ragasztás módszerrel, anyaggal, és persze fagyálló, megfelelő kopásálló burkoló lapokkal készíthető tartós burkolat!